Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vendula Pizingerová o synovi: Vnucovali mu hudbu, tak s tím sekl

14. srpna 2020 | 06:00

Podařilo se! Patnáctiletý Jakub Svoboda po prázdninách nastoupí na vysněnou školu. Půjde tak ve šlépějích svého otce, tragicky zesnulého hudebního skladatele Karla Svobody.

I když ho od sedmi let vychovává Josef Pizinger, geny se přihlásily o slovo. Jakub úspěšně složil zkoušky na střední zemědělskou školu na veterinární obor a Vendula Pizingerová se netají tím, že do budoucna by se jí líbilo, kdyby šel na vysokou a stal se veterinárním lékařem.

„Od malička nosí po kapsách brouky, ještěrky, hady… Bere do ruky všechno, tuhle přinesl na chalupě zmiji. Vždycky měl ke zvířatům a přírodě velmi blízko, nehledě na to, že do ní často jezdíme a spíme pod širákem,“ říká prezidentka Nadace Kapka naděje. Jakubův otec a Vendulin první manžel Karel Svoboda, který se mimo jiné podepsal pod muzikály Dracula, Monte Cristo a složil bezpočet hitů, zase původně studoval medicínu, měl být zubařem.

„Kuba má stoprocentní hudební sluch, taky krásně maluje. Zatím ale není tak pilnej, jako býval jeho táta. Dala jsem ho na klavír už dvakrát. Jednou před učitelkou utekl do sklepa, a když chodil do Školy umění, nechtěl se pro změnu učit noty. Vždycky mi říkali: Nedávejte ho z toho klavíru pryč, je neskutečně talentovaný. Ale jak mu lidi odmala připomínali, že jeho tatínek byl hudební skladatel a že on určitě taky bude hrát na klavír, nechtělo se mu do toho. Ale teď jsme se s Jakubem dohodli, že učitel bude chodit k nám domů a že to zkusí znovu. Karel začal komponovat až ve třiceti, tak pokud Jakub bude chtít se jednou věnovat umění, ještě má čas,“ prozradila Vendula Pizingerová.

Ta by měla už za necelé dva měsíce přivést na svět své třetí dítě. Jakub se přes počáteční šok na sourozence těší a stejně jako Vendulin manžel Josef preferuje miminko mužského pohlaví.

Z prvního manželství Karla Svobody má nevlastní sourozence Janu a Petra. Jejich vztahy však zůstaly poté, co si hudební skladatel před třinácti lety vzal život, na bodu mrazu. „Vztah spolu v podstatě  žádný nemají, protože se nestýkají. Ale to nevadí, já jsem Jakubovi udělala vlastního sourozence,“ bere situaci s nadhledem Vendula.

Otázky na tělo pro Vendulu Pizingerovou. Nezaváhala!

 

 

 

Autor: Ivana Bachoríková
Video se připravuje ...