Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jan Šťastný: Nejsem lamač srdcí a ze vztahů zásadně neodcházím

8. června 2015 | 06:00

S hercem Janem Šťastným se znám ještě ze studentských let, kdy nás svedlo dohromady pár společných mejdanů. Slušný, chytrý, spolehlivý a žádný nafrněný frajírek – takový byl tehdy a je i po třiceti letech.

Honza se před pěti lety rozvedl, před čtyřmi oženil a před třemi se stal tátou syna Ondráška. Aby našel dnešní štěstí, život se mu musel nejdřív totálně sesypat. Ale stálo to za to. Jeho krásná manželka, herečka Bára Petrová, je tak mladá, že by mohla klidně být jeho dcerou.

V seriálu Všechny moje lásky jste se do sebe zakoukali s Veronikou Žilkovou. Chodil bys i v reálu se starší ženou?
Určitě! Nejde o vrásky, ale o to pověstné souznění duší. Mé současné ženě je devětadvacet, takže je o rovných dvacet let mladší než já, ale ta první zase byla ode mě o šest let starší. Tudíž mám srovnání a můžu říct, že rozdíl v soužití s hodně mladou a starší ženou skoro žádný není. I člověk, který nemá odžito na vlastní kůži, může mít na spoustu věcí svůj vlastní názor. A když se v tom názoru shodujete, není to žádný problém.

Přítelkyně Jana Šťastného Bára je ve čtvrtém měsíci těhotenství
Autor: Profimedia.cz

Přesto – změnilo se od té doby tvoje postavení v rodině?
Jednu změnu bych viděl, bohužel není k lepšímu. Asi jak jsem starší, mám čím dál větší sklony k poučování, což je pro vztah hrob. Musím pořád myslet na to, abych to nedělal.

Tak jsme přece přišli na jedno úskalí věkově nerovného soužití...
Tohle je ve mně, třeba bych to dnes dělal každé. Moje děti by mohly vyprávět. 

Vyprávěj ty...
Třeba mi dodnes volá starší syn Honza, kterému táhne na pětadvacet, a ptá se, jak se vyměňuje vodovodní kohoutek nebo něco podobného. Když jsem ho to měl naučit, neměl jsem nervy na to, koukat se, jak mu to nejde, a místo trpělivého vysvětlování jsem ho odehnal a raději všechno udělal sám. Dnes sice už všechno umí, ale stejně to považuju za své výchovné selhání.

Máš možnost všechno napravit přes malého Ondru.
Bojím se, že ani zráním jsem se své netrpělivosti nezbavil. Jsou mu tři roky a já se pořád divím, že ještě neví, kolik jsou dvě a dvě. Na všechno strašně spěchám.

Víš, že mi v redakci záviděli, že jdu s tebou dělat rozhovor?
To není možné! Nikdy jsem nebyl žádný lamač dívčích srdcí. Jsem konzervativní a jen nerad měním věci kolem sebe. Když mám nějaký vztah, neodcházím z něj, to už by musely být strašně vážné důvody.

Ani kvůli nevěře?
Budeš se divit, ale ne. Rozbít něco, co jste oba roky budovali, je strašně snadné a dnes to tak dělá hodně lidí. Já s tím ale nesouhlasím. Vždycky bych se snažil udělat cokoli pro záchranu toho vztahu. Jasně, že by nevěrou utrpěla vzájemná důvěra, do starých kolejí by se to možná už nikdy nevrátilo, ale pořád to považuju za lepší řešení než to zabalit. Rozchod jen v případě, že ti dva spolu být prostě nechtějí. Ale k tomu už zase nepotřebuješ žádnou nevěru.

Jaké se ti líbí ženy?
Jsem jako každý chlap, takže se mi musí líbit po fyzické stránce, ale je jedno, jestli je to blondýna nebo tmavovláska. Baví mě mít ženu inteligentní a důležitý je i smysl pro humor. Můžete se totiž sebevíc přitahovat, ale dlouhodobý vztah z toho nikdy nebude, když si spolu nemáte co povídat. Moje Bára má všechno, a navíc spolu sdílíme i zájmy, takže snad se mnou vydrží až do smrti.

 

Celý rozhovor a mnoho dalšího najdete v dnešním vydání tištěného Blesku pro ženy.

BPŽ_24
Autor: archiv

Autor: Simona Škodáková
Video se připravuje ...