Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Návrhářka Tereza Vu: Šít spodní prádlo je nejtěžší!

4. dubna 2014 | 10:00

Včerejší Mezinárodní den spodního prádla mě inspiroval k rozhovoru s talentovanou návrhářkou Terezou Vu, která navrhuje originální podprsenky, kalhotky, noční košilky a nově i plavky. Prozradila nám, kde čerpá inspiraci, s jakými materiály nejraději pracuje i to, v čem je její tvorba jedinečná.

Terezo, jak jste se vlastně k návrhářství dostala? Je to splněný sen?

Šít jsem se naučila už jako malá. Moje babička byla velmi tvořivá, a to se zřejmě nějakým způsobem přeneslo i na mě.  Už od 5 let jsem rozvíjela svůj talent ve výtvarných kroužcích, ale po gymnáziu jsem se nakonec rozhodla pro jiný, takzvaně perspektivnější obor. Když jsme se v posledním ročníku mého studia přestěhovali do Londýna, otevřely se přede mnou dveře do módního světa a vlastně i k tomu, co jsem opravdu chtěla dělat od dětství. Tedy k navrhování a k módě jako takové. Nakonec se mi tam podařilo absolvovat London College of Fashion a postupně jsem si začala velmi intenzivně rozvíjet svoji vlastní značku.

A proč jste si vybrala zrovna spodní prádlo?

Spodní prádlo od návrhářky Terezy Vu
Autor: zdroj: Tereza Vu

Ptáte se, proč zrovna spodní prádlo? Ve svém osobním i profesním životě mám ráda výzvy, a musím říct, že právě tvorba prádla takovouto výzvou je. Považuji ji za skutečnou haute couture (vysoké krejčovství).  A to hned z několika důvodů. Za prvé na poměrně malých plochách musím architektonicky a konstrukčně velmi přesně připravit střih. Za druhé, práce s velmi jemnými tkaninami je složitá už sama o sobě, proto musím neustále bedlivě sledovat a kontrolovat, zda se látka nepohnula nějakým nežádoucím směrem. A konečně  za třetí, luxusním zpracováním za použití speciálních stehů k tomu určených. Výsledkem musí být dokonalost v tvaru, zpracování i funkčnosti.

Jak byste charakterizovala Vaši současnou tvorbu?

Společným znakem mých prací je práce s detailem a použití luxusních hedvábných tkanin jako saténu, organzy, šifonu, krepdešínu, žoržetu nebo krajky. Většina modelů je na první pohled velmi jednoduchá, ale při detailnějším pohledu vynikne zcela striktní geometrická konstrukce. Minimalistický design umocňuji použitím různorodých konstrukčních prvků, panelů a vsádek. Průsvitné části střídám s neprůsvitnými, matné s lesklými, hladké plochy zdobím sklady či sámky. Své modely navrhuji tak, abych především upozornila na ženské siluety a zpravidla používám prvky, které smyslnost přirozeně podtrhují.  

Spodní prádlo od návrhářky Terezy Vu
Autor: zdroj: Tereza Vu
Kde čerpáte inspiraci?

Inspiračně je mi blízké období začátku 20. Století. Stejně tak je mi ale blízká třeba strohá moderní architektura. Pochopitelně musím mít vždy otevřené oči, dívat se a hledat inspiraci všude kolem nejen v umění, ale i v běžném životě v nejrůznějších situacích, emocích či pocitech.. .

Specializujete se spíše na prádlo, které není pro každodenní nošení. Čím se tedy odlišuje?

Obecně řečeno, snažím se primárně vytvářet prádlo, které k běžnému nošení určené je. Používám však luxusnější materiály jako je například hedvábí, takže pak záleží vždy na každé ženě, pro jakou příležitost co zvolí. Zastávám však názor, že žena by měla dbát nejen na oblečení, které je vidět, ale právě i na spodní prádlo. V tom si myslím, že české ženy zatím zaostávají a volí spíše nějakou tu pohodlnější variantu. Máte ale pravdu v tom, že pokud jsou na prádle volány, vrstvení nebo řasení, pak jde více o designový efekt. Toto prádlo je pak prvoplánově určeno pro výjimečné  příležitosti jakými je například svatba nebo intimní chvíle zamilovaného páru.

Myslíte si, že krásná podprsenka a sexy kalhoty dokáže ženě zvednout sebevědomí?

Určitě, každá žena chce být přece krásná, a proto když se dobře cítí v oblečení (a nemusí to být jen ve spodním prádle), její sebevědomí, tedy pocit vlastní krásy, se jen umocní.

Spodní prádlo od návrhářky Terezy Vu
Autor: zdroj: Tereza Vu
Je vaše prádlo určené pro všechny typy postavy?

Prádlo, které obvykle tvořím, bývá nejčastěji ve velikostech 36 – 38, ale samozřejmě na zakázku jsem schopná ho vyrobit na jakoukoli postavu. Vždy jde o to si vše předem správně proporčně naměřit.

Vaším poslední dílem je kolekce plavek. Čím je jedinečná?

Moje poslední kolekce je jedinečná už tím, že je první, totiž s plavkami teprve začínám. Při jejich navrhování dbám na to, aby výsledný efekt byly plavky vyznačující se moderním a zajímavě řešeným tvarem. Takto navržené plavky pak daleko lépe padnou a stanou se tak skutečným módním artiklem. Mám pocit, že něco takového na trhu momentálně chybí.

Video se připravuje ...