Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lenka Filipová (59): Pořád jsem zamilovaná!

Lenka Filipová je velice skromná dáma i přesto, že má nevídaný talent
24. listopadu 2013 | 08:00

Narodila se na Valentýna, proslavila ji písnička Zamilovaná, takže logicky musela padnout otázka, jestli je zamilovaná i teď. 

Jste zamilovaná?

Rozhodně ano.

A do koho?
Nezlobte se, ale moje odpověď ano vám musí stačit, ale můžu vám říct, že láska v mém životě zabírá nejdůležitější místo! A je docela legrační, že se spojily právě tyto věci, narození na Valentýna a ještě to podpořila písnička s tímto názvem a udělala mi nečekanou celoživotní image. A pak že náhody neexistuji.

Dceru jste měla až ve čtyřiceti. Dnes je to normální, ale před dvaceti lety to bylo neobvyklé. Měla jste s tím problémy?
Musím za sebe říci, že věk jde nějak mimo mě a ve čtyřiceti, kdy jsem se po mnoha letech dcery konečně dočkala, jsem o věku už vůbec nepřemýšlela. I když šlo o prvorozené dítě, neměla jsem strach, a ani žádný problém jsem vnitřně necítila. Jen po porodu přišly vážné zdravotní problémy, které trvaly několik let. Takže si myslím, dítě ve čtyřiceti klidně, ale s dobrou lékařskou péčí.

Lenka Filipová má dceru, která se také věnuje hudbě a říká si Lenny. Jako by mamince z oka vypadla
Autor: Foto pro Blesk - Hana Brožková, Alexandr Malachovský
Rozhodovala jste se někdy mezi mateřstvím a kariérou?
Ne. Rodinu jsem vždycky chtěla. Není to nic, co by se vylučovalo.

Zajímáte se o esoteriku a věci mezi nebem a zemí, jak se to projevuje ve vašem životě?
To je velmi těžká otázka odpovědět na ni pár větami se snad ani nedá. Ale zkusím to. V těžkých chvílích, kdy jsem stála na důležitých životních křižovatkách, mně byla oporou, dobrou rádkyní a motorem v další práci na sobě.

Je důležité v něco věřit?
Určitě. Víra jako taková by měla být součástí každého života. Ale nemyslím jen duchovní, ale i víru v sebe... Víra je důležitý motor.

Věříte v osud, nebo si myslíte, že ho máme ve svých rukách?
Netroufám si říci, jestli ho může změnit úplně, ale prací na sobě může něco pozměnit.

Lenka Filipová s Chantal Poullain
Autor: Blesk – Roman Souček
V únoru vám bude šedesát. Berete to jako zlom v životě?
Já opravdu jdu mimo časový prostor, takže tuto číslici beru jen jako číslici. I když moje okolí to možná jako přelomové vnímá.

Musí se v tomhle věku člověk o sebe starat jinak než zamlada?
Já myslím, že nás na to upozorňuje naše fyzická schránka, o kterou je určitě dobře se starat, ale každý by se měl o sebe starat tak, jak cítí právě on a jeho tělo. Každý jsme originál a každý potřebujeme něco jiného….

Co potřebujete vy?
Určitě spánek, sport a dobré jídlo.

Má se stárnout s pokorou, nebo stojí za to s časem trochu bojovat?
Já bych řekla, že bychom měli od obojího něco.

Co vás v životě nejvíc změnilo a posunulo?
Asi jako každého mě nejvíce změnily paradoxně ty největší problémy, se kterými jsem se musela poprat a které mě dotlačily pak k velmi podstatným změnám jak uvnitř, tak i pak v životě.

Lenka Filipová je famózní kytaristka.
Autor: Alexandr Malachovský
S čím jste se nejvíc musela prát?
Neměla jsem to jednoduché, ale zároveň si uvědomuji, že jsem prožívala stejné problémy, jako každá jiná. Jen o nich nerada mluvím. Nedá se to popsat jednou větou, to bych všechno nesmyslně zjednodušila. A pak možná o tom všem jednou napíšu knížku.

Říkáte o sobě, že jste obyčejná ženská. Baví vás kuchtit, žehlit, uklízet?
Moje maminka byla neuvěřitelná žena. Zvládla hravě svou práci a ještě bylo vždy doma krásně zatepleno, to je uvařeno, čisto a třeba i trochu nepořádek, ale byl to vždy pocit hřejivého domova. Tak se tak trochu snažím jít v jejích stopách. Někdy mi to jde líp, někdy hůř, ale každopádně se jí teď hluboce klaním, jak to vše zvládala.


Kterou z „ženských“ činností fakt nesnášíte?

Co nemusím, je šití. Asi jsem se v minulém životě hodně u šití natrápila….Pro mne je utrpení i například zkouška šatů, u té vážně trpím.

To pro vás musí být peklo i nakupovat oblečení…
Kdybych si ho nemusela zkoušet, tak by to nevadilo. (smích)

Bojujete před vystoupením s trémou, nebo jste matadorka, která se jen baví?
Myslím si, že tréma je neoddělitelnou součástí určité odpovědnosti, se kterou jdete na jeviště nicméně neměla by přesáhnout určitou hranici, vždyť muzika a jevištní kontakt s publikem je o radosti a o předávání si energie. Pro mne je důležité, abych byla na sto procent připravená, a i kdyby tréma zaútočila, zvládla bych výkon se ctí. Pravda je, že tréma je velmi zákeřný nepřítel. U mě je naštěstí přiměřená, ale stále jsem radši trochu ve střehu.

Kdyby se Šmoula mohl začervenat, tak by teď byl červený jako jahůdka
Autor: Nadační fond Albert
Co vám dodává jako zpěvačce sebevědomí?
Právě tyto prožitky, které jsem za léta nasbírala, a proměnily se v určité emoční sdělení, které můžu předávat dál. Navíc mi pomáhá i plný sál.

Na podzim chystáte spoustu novinek, co to bude?
Úplnou novinkou bude je DVD a CD s názvem Concertino na Masarykově nádraží . Příští rok pak chystám pravidelný cyklus mých divadelních koncertů (od února do prosince) pořádaných na nové metropolitní scéně v centru Prahy v Divadle StudioDVA.

Autor: MAJ
Video se připravuje ...