Která jídla byla v dětství a mládí vaše nejoblíbenější a jak se změnily vaše chutě v dospělosti?
Řízek a řízek. Postupně jsem začal objevovat exotiku, asijskou nebo jihoamerickou, ale stejně pořád nejvíc miluju českou klasiku.
Pamatujete si, kdy jste si sám doma uvařil a jaké jídlo to bylo?
Můj první kuchařský počin byl pstruh, zdál se mi tehdy jednoduchý.
Vaše maminka je skvělá kuchařka, kde sbírala zkušenosti a jaká jídla od ní vám nejvíc chutnají?
Máma pochází z Polska, vařit se učila doma ve své rodině. Nejraději od ní mám svíčkovou, vepřovou pečeni, plněné papriky a sernik (tvarohový dort), recept na jeho přípravu vám rád prozradím.
Co má ráda vaše rodina a kdo u vás doma vaří?
Děti mají rády svíčkovou, manželka krevety, na česnekovém másle nebo rizoto s krevetkami. Ve vaření se střídáme, ale častěji je to na mně.
Co nesmí chybět v rodinné lednici a mrazničce?
V lednici zelenina jako cibule, celer, mrkev, petržel. A máslo. V mrazáku zmrzlina :).
Vyzkoušejte rodinné recepty Jirky Babicy:
Jirkův tip:
„Na talíř dáme jen knedlíky a pořádný ‚krajíc‘ pečeně zalité vypečenou šťávou. Zelí podáváme v misce extra. Ne jako všude, smíchat ty chutě rovnou na jednom talíři.“