Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

S Petrem Kotvaldem v kuchyni

2. února 2013 | 10:00

Jméno populárního českého zpěváka máme všichni spojené s hity Holky z naší školky, Milujem se čím dál víc nebo Mumuland. Dnes vás přesvědčíme, že je také skvělý kuchař.

Jaké byly vaše kuchařské začátky, vařil jste podle vlastní fantazie nebo kuchařských příruček?
Vždycky to byl a dodnes vlastně je systém pokus – omyl nebo pokus – úspěch. Do žádných složitostí se nepouštím, to nechávám opravdovým mistrům. Řekl bych, že pokud vařím, jde mi jen o přežití. Takže vařím proto, abych neumřel hlady. A protože jsem od dětství hodně vybíravý, je príma, když mi i chutná.

Co nejraději doma vaříte a která jsou vaše tři nejoblíbenější jídla?
Vaříme hodně ve chvatu, ale zato denně. O víkendech věnujeme vaření pochopitelně víc času. Mými favority jsou: losos na grilu s dlouhou rýží na chilli oleji s marinovanými rajčátky, roštěná na houbách s houskovým knedlíkem a lívance z kynutého těsta se skořicovým cukrem.

Poslední kuchař tohoto VIP Prostřeno je v civilu a soukromí decentní muž. Uvaří tříchodové sedlácké vesnické menu ve svém do puntíku vyladěném domečku z třicátých let.
Autor: FTV Prima
Máte nějakou zamilovanou restauraci, kam se rád vracíte, a proč?
Do čínské restaurace U Koruny v Hostivici, kde působí můj dlouholetý kamarád a snad nejlepší kuchař čínské a thajské kuchyně u nás, Vláďa Suchý. Tam dostávají chuťové pohárky pořádnou dávku uspokojení. Za jeho uměním jezdí také třeba Miloš Forman, Karel Gott nebo bývalý prezident Klaus a spousta dalších osobností. Vyučil se před lety, ještě dlouho před plyšákem (sametovou revolucí) u čínských mistrů a dlouhé roky působil ve vyhlášené čínské restauraci ve Vodičkově ulici.

Jak vám chutnají klasická česká jídla?
To jako knedlo – zelo -vepřo? Tak to jsem nepozřel snad ani jednou za svůj dospělý život. Jak já jsem vděčný za to, že si můžu vybrat, co budu jíst.

Petr Kotvald
Autor: archiv FTV Prima

Ochutnejte pomerančové kuře, které Petr Kotvald vařil pro své kolegy v pořadu VIP Prostřeno.

Suroviny:
4 kuřecí prsa
pomeranč
balení aji-moto (přírodní glutaman)
cukr
škrob
1 l kuřecího vývaru
dezertní víno
grapa nebo vodka
tmavá sojová omáčka
chilli
sůl a pepř

Postup:
Maso nakrájíme na kousky a naložíme na několik hodin do destilátu, pak alkohol scedíme, maso lehce osušíme, zaprášíme škrobem a blanšírujeme na hodně rozpáleném oleji. Scedíme olej a maso vrátíme zpět na pánev, přidáme na malinké kousky oloupanou vrchní vrstvu kůry z pomeranče a na zbytkovém tuku chvíli restujeme, zalijeme připravenou zálivkou z vývaru, dezertního vína, škrobu, sojové omáčky, glutamanu, špetky soli, cukru a chilli. Směs necháme za stálého míchání prohřát, až se tekutina odpaří. Necháme zchladnout a maso dáme na 12 hodin do lednice. Servírujeme jako studený předkrm.

Náš tip: Pokud omáčka díky škrobu v lednici moc zhoustne, přidáme před servírováním 2 až 3 lžíce teplé vody, směs rozmícháme a přebytečnou omáčku scedíme.

Rekapitulace
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Cena cca: 120 Kč

Autor: Olga Trešlová