Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Matěj Ruppert: Chtěl bych být první muž Dáši Havlové!

11. ledna 2013 | 15:10

Se zpěvákem Matějem Ruppertem jsme se potkali na koncertě Karel na Hrad, kam přišel podpořit kandidaturu Karla Schwarzenberga. Ptali jsme se, jak by se na Hradě žilo jemu, ale také na jeho oblíbené téma - ženy.

Co byste řekl na to, kdybychom měli prezidentku?

Tentokrát budu volit Karla, ale byl bych rád, kdyby příští prezidentkou byla žena. Mám svoji kandidátku, politoložku Jiřinu Šiklovou, která mě už dlouho baví svými názory.

Cítím z ní čestnost, inteligenci, nezávislost na politických stranách. Dokážu si ji na Hradě představit - opravdu si myslím, že by bylo načase, aby Česká republika měla prezidentku. Bylo by to krásný.

Kdybyste se stal prezidentem vy, co byste udělal jako první?

To je strašně těžká odpověď na jednoduchou otázku. Odpovím pragmaticky. Asi bych se musel zúčastnit kurzu se zásahovou jednotkou, kde by mě naučili, jak se chovat, když se ozve výstřel.

A po absolvování kurzu?

Líbilo by se mi, kdyby se u nás podařilo trochu zkulturnit a zkultivovat politickou scénu. Myslím, že právě pan Karel by mohl jít dobrým příkladem ostatním ústavním činitelům.

Přál bych si, aby se celá politická scéna uklidnila, aby došlo ke smíření. Protože někdy mám pocit, že opozice za každou cenu musí hatit to, o co se snaží vláda. To je nějakej slovanskej výmysl.

Dovedete si naopak představit, že byste byl „první pán“?

To je zajímavá věc, kterou už se zaobírala spousta lidí. Manžel britské premiérky Margaret Thatcherové, který byl vlastně v domácnosti, o tom dokonce sepsal několik knih. Ale já si to umím představit.

Co byste dělal?

Charitu. (smích) Chodil bych po charitativních večírcích, které bych zaštiťoval. Jak to dělají manželky prezidentů. A reprezentoval bych, snad dobře. Asi bych nemohl tolik popíjet, musel bych se krotit.

Která česká celebrita je podle vás nejkrásnější?

Když budu hodnotit čistě podle krásy - vždycky se mi nejvíc líbily Alena Šeredová a Petra Faltýnová. Ale kdybych měl hodnotit komplexní osobnost, strašně se mi líbí Dagmar Havlová. Té bych rád dělal i prvního muže.

Jaké máte plány do nového roku?

Na konci února vydáváme s Monkey Business novou desku, teď se všechno točí kolem vydávání. Pracujeme na obalu a na druhém videoklipu, to nás hodně zaměstnává.

Na jaře pak rozjíždíme další šňůru skupiny. Takže se těším na jaro a na léto, na počasí i na koncerty.

A jaké soukromé plány byste si chtěl letos splnit?

Já strašně toužím po dítěti.

Myslíte, že se to podaří?

Pevně v to věřím.

Autor: Marie Barvínková
Video se připravuje ...