Karamelový dort
Doba přípravy: 1 hodina 35 minut
Doba pečení: 35 až 40 minut
Budete potřebovat:
na těsto:
7 vajec
7 lžic cukru krystal
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
čtvrt lžičky kypřicího prášku
2 lžíce oleje
na krém:
300 g cukru krystal
1 l mléka
2 vanilkové pudinky
7 lžic polohrubé mouky
150 g másla
na zdobení:
čerstvé jahody
strouhanou čokoládu
Postup:
Těsto:
Z bílků a s cukru ušlehejte tuhý sníh. Přidávejte žloutky jeden po druhém a šlehejte pět až deset minut do husté pěny. Po částech přimíchejte mouku, prosáté kakao, kypřicí prášek a olej. Těsto vlijte do formy ve tvaru srdce (o objemu 2 l) , kterou jste vymazala tukem a vysypala moukou, a upečte v troubě vyhřáté na 185 °C.
Krém:
Cukr na krém nechte zkaramelizovat v hlubším hrnci a zalijte polovinou mléka. Karamel rozvařte, potom přimíchejte mouku a pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylém mléce. Vařte dvě až tři minuty na hustší kaši, kterou nechte zchladit. Do ještě vlahé vešlehejte máslo.
Upečený a vychlazený korpus podélně rozkrojte a naplňte vychlazeným krémem a opět slepte. Krémem potřete i celý povrch dortu a boky.
Z boku dort ozdobte strouhanou čokoládou, na povrch dejte jahody a karamelovou šlehačku. Připravíte ji ze dvou lžic cukru, který nechte zkaramelizovat, zalijte dvěma až třemi lžícemi vody a rozvařte za stálého míchání na hladkou směs. Smetanu ušlehejte, přidejte karamelovou hmotu a ještě krátce šlehejte.