Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Hrníčková kuchařka aneb Pečeme a vaříme bez matematiky

Do pečení můžete zapojit i děti.
1. dubna 2009 | 07:59

Vaření na hrníčky má několik výhod. Kromě malého množství zašpiněného nádobí se nemusíte zdržovat vážením jednotlivých surovin. Na zvládnutí receptů postačí běžné kuchyňské vybavení – hrneček a lžíce ve dvou velikostech.

Na vaření přímo v hrnečcích se nejvíce hodí kameninové nádoby s glazurou. Drahého porcelánu nebo originálních kousků keramiky je na vaření a zapékaní přece jen škoda. V zásadě ale platí pravidlo, že nádobí vhodné do myčky nebo do mikrovlnné trouby snese i zátěž v podobě pečení v troubě nebo vaření ve vodní lázni.

Jste na sladké, ale nemáte mnoho času nebo trpělivosti zkoušet složité recepty? Právě pro vás obchody nabízejí suché směsi na pečení nebo hotová těsta.
Autor: archiv Whirlpool

Většina receptů počítá s hrnkem o objemu 200 nebo 250 ml. Proto je důležité si před vařením ověřit objem vašeho pomocníka.

Co se vejde do HRNKU
(o objemu 200 ml)

Voda, smetana, mléko 200 ml
Olej 200 ml
Tvaroh, jogurt 180 g
Rýže 150 g
Strouhanka 110 g
Mouka, škrobová moučka 120 g
Mleté ořechy 90 g
Cukr 200 g
Strouhaný sýr 50 g

Na odměření surovin můžete použít i lžíci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

PŘEPOČET SUROVIN

Čajová lžička (ČL) a polévková lžíce (PL)

Surovina

1 ČL

1 PL
(zarovnaná)

1 PL
(vrchovatá)

Voda, smetana, mléko

5 g

15 g

 

Olej

4 g

10 g

 

Majonéza, tvaroh

10 g

20 g

30 g

Máslo, margarín

6 g

15 g

25 g

Hořčice, kečup

5 g

15 g

25 g

Mouka, škrobová moučka

3 g

10 g

15 g

Sůl

4 g

10 g

20 g

Cukr

5 g

15 g

25 g

PŘEPOČÍTÁVÁNÍ NA MILILITRY

1 litr = 1000 ml
3/4 litru = 750 ml
1/2 litru = 500 ml
3/8 litru = 375 ml
1/3 litru = 333 ml
1/4 litru = 250 ml
1/8 litru = 125 ml
1/10 litru = 100 ml
1 štamprle = 10 ml
1 PL = 10 ml
1 ČL = 4 ml

ČTENÁŘSKÉ RECEPTY

Recept od čtenářky Petry

Krémový dort

Jablečný dortík s ořechy
Autor: MICHAL PROTIVASKÝ, DUŠAN KŘÍSTEK, Recepty ze života (14), Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na korpus:
1 hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
4 vejce
4 lžíce horké vody
1 lžičku prášku do pečiva
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

na krém:
1 kostku změklého másla (250 g)
1 hrnek cukru moučky
3/4 hrnku mléka
půl balíčku vanilkového pudinku
2 lžíce rumu
5 lžic mletých vlašských ořechů

na zdobení:
lískové oříšky
čokoládovou polevu
šlehačku

Postup:
Formu s průměrem 24 cm vymažte tukem a vysypejte moukou. Žloutky ušlehejte do pěny za postupného přidávání cukru a horké vody. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a při 180 °C pečte 25 minut. Upečený korpus vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Část mléka smíchejte s pudinkem a polovinou cukru. Zbylé mléko přiveďte k varu, přidejte rozmíchaný pudink a pět minut vařte. Během chladnutí pudink občas promíchejte. Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo a zbylý cukr. Nakonec přidejte ořechy s rumem a krém nechte ztuhnout. Korpus vodorovně rozřízněte na dva pláty, potřete je krémem a slepte. Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu. Polijte čokoládovou polevou a ozdobte lískovými ořechy a šlehačkou.

Recept od čtenářky Mileny z Přelouče

Ovocný koláč

Broskvový koláč
Autor: archiv

Budete potřebovat:

3 vejce
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček skořicového cukru
1 kg sezónního ovoce

Postup:
Vejce s cukrem vymíchejte do pěny, přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujte těsto (je-li příliš husté, přidejte trochu vody) a vlijte na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rozložte očištěné a nakrájené ovoce a posypejte ho skořicovým cukrem. Koláč upečte v předem vyhřáté troubě.

Recept od čtenářky Hany z Rokytnice

Babiččin perník

Kokosové řezy
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

1 hrnek cukru
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 balíček prášku do pečiva
špetku skořice
1 lžíce rozinek
1 lžíci sekaných ořechů
půl lžičky mletého hřebíčku
pikantní marmeládu na potření

Postup:
Dvě lžíce cukru zkaramelizujte na pánvi, zalijte vodu a na mírném ohni rozmíchejte. Zbylý cukr ušlehejte s vejci, přidejte zchladlý karamel a koření. Do směsi zapracujte mouku, přidejte sekané rozinky a ořechy. Hladké těsto rozetřete na plech vymazaný tukem a vysypaný mouku. Upečte ve vyhřáté troubě. Hotový perník potřete marmeládou. Můžete posypat kokosem nebo polít čokoládovou polevou.

A zítra se můžete těšit na
5 hrnkových receptů
na skvělé a bleskové koláče.

Autor: připravily: lap, iš