Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonalé dorty aneb Co v receptech nenajdete

Valentýnský dort
6. února 2009 | 11:42

Muž vašeho srdce je milovníkem sladkého? Dejte mu najevo lásku vlastnoručně připraveným dortíkem. Přinášíme pár užitečných rad, aby byl efekt dokonalý.

 

Piškotové těsto
Mouku před použitím prosejte. Vejce používejte zásadně čerstvá, měla by mít pokojovou teplotu.
Sníh z bílků a mouku zlehka smíchejte raději metličkou než elektrickým šlehačem. Připravené piškotové těsto pečte hned, jakmile ho připravíte. Upečený korpus nechte před rozkrojením důkladně vychladnout, nejlépe do druhého dne. Dort rovnoměrně rozkrojíte pomocí nitě. Nejprve ho po obvodu mírně nařízněte nožem a pak pokračujte nití.

Pečení
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Máslový krém
Máslo a pudink smíchejte tehdy, když mají přibližně stejnou teplotu. Proto máslo vyndejte z lednice předem a pudinkový základ nechte zchladnout.

 

Čokoládová poleva
Pokud dáváte přednost domácí polevě, vybírejte kvalitní čokoládou. Nasekejte ji na malé kousky, dejte do kovové nádobky, postavte ji do jiné větší nádoby s horkou vodou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Dbejte, aby se voda nedostala do čokolády.

 

Tuhá šlehačka
Šlehačku se vám podaří ušlehat jen z dobře vychlazené smetany ke šlehání. Před použitím ji skladujte alespoň čtyři hodiny v ledničce.

Valentýnský dort
Autor: internet

 

Karamel
Cukr vsypejte v rovnoměrné a tenké vrstvě na pánev a nechte ho rozpouštět při mírné teplotě, až bude mít zlatohnědou barvu. Nezahřívejte ho příliš dlouho ani zprudka, protože by zhořkl.

 

Želatina
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a potom ji při mírné teplotě rozpusťte. Nikdy ji nevařte (pokud tak není uvedeno na obalu). Do teplé tekutiny nebo krému můžete želatinu přidat rovnou, pokud ji přidáváte do studené směsi, nejprve ji smíchejte s několika lžícemi a pak teprve vmíchejte. Jinak by se v krému nebo jiné směsi mohly vytvořit hrudky.

Autor: Ladislava Protivanská