Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skvělé koláče plné tvarohu

Svěží tvarohový koláč
4. února 2009 | 07:23

Už máte dost všech těch hutných kynutých koláčů a buchet? Zkuste tedy upéct některý z těch, které vám dnes nabízíme. Jsou jak lehké pohlazení...

Tvarohové řezy

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 až 30 minut

Tvarohové řezy
Autor: z knih Slovenské jedlá, Recepty ze života (16), Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na těsto:
250 g krupice
150 g másla
1 vejce
100 g cukru moučky
½ balíčku prášku do pečiva

na náplň:
400 g tvarohu
150 g cukru moučky
1 balíček skořicového cukru
1 kelímek zakysané smetany
1 žloutek
4 lžíce kokosové moučky
80 g sekaných vlašských ořechů
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

Postup:

1. V míse smíchejte krupici s cukrem moučkou a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které rozprostřete na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Dejte péct do vyhřáté trouby.

2. Krátce před dopečením těsto potřete náplní, kterou připravíte smícháním tvarohu se žloutkem, smetanou a polovinou cukru. Povrch posypte nasekanými ořechy, kokosem, skořicovým cukrem a zbylým cukrem moučkou. Vraťte do trouby a upečte dozlatova. Vychlazený koláč nakrájejte na řezy.

Mřížkový koláč

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 25 minut

Mřížkový koláč
Autor: z knih Slovenské jedlá, Recepty ze života (16), Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na těsto:
300 g hladké mouky
90 g cukru moučky
140 g rostlinného tuku
šťávu z 1 citronu
3 žloutky
tuk na vymazání plechu
mouku na vysypání plechu

na náplň:
100 g cukru krupice
50 g másla
2 vejce
300 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
kůru z 1 citronu

Postup:

1. Do proseté mouky přidejte změklý tuk, žloutky a citronovou šťávu. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho v chladu odpočinout alespoň 20 minut.

2. V míse utřete cukr s máslem, přilijte žloutky a vymíchejte do pěny. Nakonec přidejte tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru a sníh ušlehaný z bílků.

3. Ze dvou třetin těsta vyválejte plát silný asi tři milimetry a přendejte ho na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Celou plochu pokryjte rovnoměrnou vrstvou tvarohové náplně.

4. Ze zbylého těsta vytvarujte válečky a vyskládejte je přes koláč tak, aby vytvořily pravidelnou mřížku.

Svěží tvarohový koláč

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 až 25 minut

Svěží tvarohový koláč
Autor: z knih Slovenské jedlá, Recepty ze života (16), Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

3 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce cukru
½ prášku do pečiva
100 g čokolády
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
na náplň:
300 g tvarohu
80 g cukru
150 g másla
šťávu z 1 citronu

Postup:

1. Z bílků a jedné lžíce studené vody vyšlehejte tuhý sníh. Před došleháním přidejte cukr. Do sněhu zlehka vmíchejte žloutky a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

2. Tvaroh smíchejte se změklým máslem, oslaďte a ochuťte citronovou šťávou.

3. Na zchladlý korpus navršte tvarohovou náplň a povrch uhlaďte. Posypte hoblinkami čokolády a dejte na dvě hodiny do lednice. Vychlazený koláč opatrně vyjměte z formy a naporcujte na výseče.

Náš tip:
Na tvarohovou vrstvu můžete položit ovoce, teď v zimě třeba kiwi nakrájené na plátky.

Autor: připravila: lap