Tvarohové řezy
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 až 30 minut
Budete potřebovat:
na těsto:
250 g krupice
150 g másla
1 vejce
100 g cukru moučky
½ balíčku prášku do pečiva
na náplň:
400 g tvarohu
150 g cukru moučky
1 balíček skořicového cukru
1 kelímek zakysané smetany
1 žloutek
4 lžíce kokosové moučky
80 g sekaných vlašských ořechů
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
Postup:
1. V míse smíchejte krupici s cukrem moučkou a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které rozprostřete na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Dejte péct do vyhřáté trouby.
2. Krátce před dopečením těsto potřete náplní, kterou připravíte smícháním tvarohu se žloutkem, smetanou a polovinou cukru. Povrch posypte nasekanými ořechy, kokosem, skořicovým cukrem a zbylým cukrem moučkou. Vraťte do trouby a upečte dozlatova. Vychlazený koláč nakrájejte na řezy.
Mřížkový koláč
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 25 minut
Budete potřebovat:
na těsto:
300 g hladké mouky
90 g cukru moučky
140 g rostlinného tuku
šťávu z 1 citronu
3 žloutky
tuk na vymazání plechu
mouku na vysypání plechu
na náplň:
100 g cukru krupice
50 g másla
2 vejce
300 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
kůru z 1 citronu
Postup:
1. Do proseté mouky přidejte změklý tuk, žloutky a citronovou šťávu. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho v chladu odpočinout alespoň 20 minut.
2. V míse utřete cukr s máslem, přilijte žloutky a vymíchejte do pěny. Nakonec přidejte tvaroh, vanilkový cukr, citronovou kůru a sníh ušlehaný z bílků.
3. Ze dvou třetin těsta vyválejte plát silný asi tři milimetry a přendejte ho na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Celou plochu pokryjte rovnoměrnou vrstvou tvarohové náplně.
4. Ze zbylého těsta vytvarujte válečky a vyskládejte je přes koláč tak, aby vytvořily pravidelnou mřížku.
Svěží tvarohový koláč
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 až 25 minut
Budete potřebovat:
3 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce cukru
½ prášku do pečiva
100 g čokolády
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
na náplň:
300 g tvarohu
80 g cukru
150 g másla
šťávu z 1 citronu
Postup:
1. Z bílků a jedné lžíce studené vody vyšlehejte tuhý sníh. Před došleháním přidejte cukr. Do sněhu zlehka vmíchejte žloutky a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
2. Tvaroh smíchejte se změklým máslem, oslaďte a ochuťte citronovou šťávou.
3. Na zchladlý korpus navršte tvarohovou náplň a povrch uhlaďte. Posypte hoblinkami čokolády a dejte na dvě hodiny do lednice. Vychlazený koláč opatrně vyjměte z formy a naporcujte na výseče.
Náš tip:
Na tvarohovou vrstvu můžete položit ovoce, teď v zimě třeba kiwi nakrájené na plátky.