Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 tipů na podzimní výlety v Libereckém kraji

17. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Za okny se pomalu začíná vybarvovat listí, teplé letní počasí je pryč, jasná známka toho, že podzim je už tu. Studené dny však neznamenají, že je čas výletů u konce! Ba naopak, pořád je co objevovat. Stačí se teple obléknout a vyrazit do přírody. A Liberecký kraj je k tomu jak dělaný. Pět turistických oblastí – Jizerské hory, Český ráj, Lužické hory, Krkonoše i Máchův kraj,  skýtá celou řadu možností, kam na podzim vyrazit, proto jsme pro vás připravili pár tipů, kam byste se měli na podzim vydat. 

Máchův kraj skrývá mnohé krásy a Skalní stezka reliéfů u obce Brniště zajisté patří mezi neobjevené skvosty. Dříve se jednalo o vozovou stezku, dnes jde spíš o přírodní uměleckou galerii. Ve skalách objevíte schované sochy a reliéfy například jelena svatého Huberta, obří hlavu, reliéf anděla i nahé dívky, mořskou rybu… a další díla. Na stezce však nejsou „pouze“ skalní reliéfy, ale i land-artová tvorba, jako třeba vstupní brána z větví a další instalace s přírodninami. Procházka po krásách skalních reliéfů vám zabere cca 1,5 hodiny a stezka je dohromady dlouhá přibližně 1,5 kilometru, je to tedy perfektní výlet v tomto chladném období. A zahřát se můžete v místní Kavárně Jako Doma, zdejší zákusky a horká káva vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Brniště
Autor: Liberecký kraj

V Českém ráji nelze s jakýmkoliv výletem šlápnout vedle

Skalní města, hrady a hradní zříceniny, jezera i rozhledny, to vše zde najdete. Vybrali jsme Kamenického stezku, která vás provede nad řekou Jizerou a nabídne výhledy do údolí z četných vyhlídek. Tahle stezka je tak trochu ve stínu známější stezky – Riegrovy, ale zcela neoprávněně. Začít můžete v Semilech – Bítouchově a pokračovat po žluté, později po modré přes Spálov až do Podspálova. Ve Spálově navštivte i novou rozhlednu – Na Janečku. Vznikla na střeše zdejší trafostanice a je z ní vidět na Jizerské hory a Krkonoše.

A kam do Jizerek?

Hurá na Naučnou stezku Oldřichovské bučiny, která nejen poučí, ale také okouzlí a pobaví. Během svého putování se nezapomeňte zastavit u skalního útvaru Gorila nebo Skalního hradu, odkud je úžasný výhled do krajiny. A hlavně, na podzim jsou jizerskohorské bučiny nejkrásnější. Navíc byly v roce 2021 jako první česká přírodní památka zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Když začnete výlet od vlakového nádraží v Oldřichově Hájích, čeká vás cesta dlouhá 6,5 kilometrů. Můžete však zaparkovat také na Oldřichovském sedle. Zdejší kultovní hospůdka „ U Kozy“ je legendární nejen u jizerskohorských lezců a trampů. Projet okolo a nezastavit tu, by byla velká chyba.

Jizerskohorské bučiny, Oldřichov
Autor: Liberecký kraj

Co vám nabídnou podzimní Lužické hory?

Co takhle se vypravit na nejvyšší horu těchto hor - Luž, kde je i nově postavená rozhledna z roku 2020. Z vrcholu Luže se otevírá fascinující daleký výhled zejména na německou a polskou stranu. Cesta není dlouhá, pouze 1,5 kilometru, pokud zaparkujete na Myslivnách. Odtud vás však čeká pořádný výšlap, tak pak zaskočete do zdejších restaurací Luž nebo Lužická bouda doplnit energii.

Lužické hory, výhled Chmela
Autor: Liberecký kraj

Nakonec tu jsou Krkonoše

A přijeďte do Rokytnice nad Jizerou. Nad městem tu totiž v lesoparku „vyrostly“ vyhlídky z dílny architektonického studia Mjölk. Hlídka na Stráži a samotné vyhlídky znázorňují postavy ze znaku města Rokytnice nad Jizerou. Lehké stavby ze dřeva a oceli přibližují návštěvníkům nejen perspektivu vzdálených horských hřebenů, ale také intimitu lesního prostředí. Jsou přístupné zcela zdarma a nabídnou vám neopakovatelný pohled na rokytnické údolí, panorama Lysé hory a Kotle, ale i nádherné výhledy do Pasek a Vysokého nad Jizerou. Jednotlivé vyhlídky však nejsou pro každého – přijďte a zjistíte, zda dokážete pokořit Lišku, Medvěda, Ovci či Horníka.

Hlídka na Stráži, Rokytnice
Autor: Liberecký kraj

Tak kam vyrazíte?

Pro více tipů z Libereckého kraje navštivte www.liberecky-kraj.cz nebo nás sledujte na sociálních sítích pod jménem REGION LIBEREC. 

.
Autor: Liberecký kraj