Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Osvědčené postupy, jak zvládnout péči o tenisky

4. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Tenisky a sneakers jsou velmi žádané druhy obuvi. Slouží k mnoha účelům, nosíme je kvůli pohodlí, některé pro zdraví, některé nosíme jako vysoce módní doplněk outfitu. A zatímco mnohé z našich tenisek mohou vypadat trochu lépe, trochu vyšisované či okopané, jsou chvíle, kdy kvůli vzhledu nebo vůni potřebují vyčistit. Jak na to?

Praní tenisek v pračce

Praní tenisek v pračce je vhodné pro modely plátěné nebo syntetické. Tenisky vyrobené z materiálů jako je kůže a semiš, neperte v pračce. Než dáte boty do pračky, mějte na paměti těchto pět tipů:

  • Před praním odstraňte tkaničky. Nečistoty se shromažďují kolem oček, takže odstranění tkaniček umožní vodě a prášku přístup k překvapivě špinavé části boty. Ty dejte do malého síťovaného sáčku na praní a vyperte je spolu s teniskami.
  • Silně znečištěné tenisky předem připravte. Nečistoty a bláto jsou proteinové skvrny, takže je nejlépe ošetříte pomocí enzymatického odstraňovače skvrn.
  • S pracím prostředkem to nepřehánějte
  • Vysušte tenisky na vzduchu. Přehoďte jazyk přes špičku, aby vzduch mohl lépe cirkulovat vnitřkem boty, když schne, a pak vycpěte špičku svinutým ručníkem (správná velikost bude žínka nebo hadřík na nádobí), který pomůže absorbovat vlhkost.

Ruční čištění tenisek

Nejlepším nástrojem pro čištění kožených svršků, mezipodešví a podešví je starý zubní kartáček s měkkými štětinami. Nalijte trochu zředěného jaru na nádobí nebo zředěného univerzálního čisticího prostředku do malé misky a ponechte dostatek místa pro zubní kartáček nebo malý hadřík (zde je opět skvělou volbou žínka). Odstraňte tkaničky z boty, zastrčte ruku do špičky boty a jemnými tahy nečistoty odstraňte.

Tzv. Kouzelné gumy vám pomohou zabarvit nečistoty a odřeniny na teniskách. Chcete-li ji použít, navlhčete malou část a otřete ji o mezipodešev, abyste odstranili odolné stopy, které po sobě zubní kartáček nebo hadr zanechal. Zubní kartáčky a kouzelné gumy by se však neměly používat k čištění semišových nebo pletených svršků. Pokud vlastníte semišové boty, je důležité vědět, že byste je nikdy neměli čistit suchým kartáčkem, protože to může způsobit poškození tohoto materiálu. Nejlepší je použít kartáč s měkkými štětinami a očistit je vlhkým hadříkem.

Autor: prm.com

Kartáčování je jednou z nejdůležitějších věcí, které byste měli při péči o své tenisky dělat. Pomáhá nejen odstranit nečistoty a prach, ale také udržuje vaše boty svěží a upravené. Abyste si tenisky pořádně vyčistili, měli byste postupovat podle těchto jednoduchých kroků:

  • Vezměte suchý kartáč a začněte si krouživými pohyby kartáčovat tenisky.
  • Dále je kartáčujte zespodu nahoru.
  • Nakonec je otřete vlhkým hadříkem, abyste odstranili veškerý prach nebo částice nečistot, které mohou zůstat na povrchu vašich bot.

Odstranění zápachu

Spolu s nošením tenisek vzniká zápach, který je potřeba odstranit. K tomu lze využít několik způsobů. První věc, kterou můžete vyzkoušet, pokud to dotyčné tenisky zvládnou, je vyprat boty v pračce, případně přidat odstraňovač zápachu, jako je bílý ocet. Vyjmutí vložek a jejich umytí může také pomoci boty osvěžit.

Abyste zabránili zápachu dříve, než k němu dojde, dodržujte správnou hygienu nohou, používejte tenisky tak, že mezi jednotlivými nošeními necháte alespoň jeden den. Navštivte internetový obchod PRM s prémiovými značkami a vyberte si další pár tenisek. Také zvažte použití sady kuliček do tenisek, které vám pomohou odstranit zápach, když boty nemáte na nohou.