Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zásnuby jako rituál

12. května 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Rituál je soubor chování nebo zvyků, které mají svá pravidla a zakořeněnou tradici ve společnosti. I zásnuby jsou rituálem před samotnou svatbou a už od starého Egypta se provádí napříč různými náboženstvími a kulturami. Přečtěte si jejich rozdíly a také to, co přesně symbolizuje zásnubní prsten.

Zásnubní rituál, jak ho známe například my středoevropané, začíná třeba obligátním pokleknutím, otevřením krabičky se zásnubním prstenem a vyslovením se s žádostí o ruku a následně krátkým či delším čekáním na odpověď. Tato ceremonie je ale u různých kultur nebo náboženství odlišná.

  • V judaismu jsou zásnuby součástí až samotného svatebního obřadu a od sňatku je odděluje pouze přečtení svatební smlouvy.
  • Muslimové mají naopak zásnubní období na to, aby svou ženu povahově (ne fyzicky) poznali. Do té doby se svobodná žena a muž o samotě stýkat nesmí. Zásnuby probíhají s rodinami obou a jsou velmi podstatným a vážným předstupněm svatby.
  • V naší kultuře zmiňme například tradici, která předchází samotným zásnubám a to je žádost rodičů o ruku jejich dcery. Divili byste se, kolik moderních mužů se k tomuto zvyku vrací. Jde přitom o symbolický souhlas a hlavně vyjádření úcty k lidem, kteří vychovali ženu ženichova života.

V hlavní roli zásnubní prsten

Co se ale téměř nikdy při zásnubách nemění, je přítomnost zásnubního prstenu. Zlatý, stříbrný, platinový, s drahokamem nebo celokovový. V tomto směru se kompromisy často nedělají. Prstýnek je totiž součástí rituálu a nese s sebou spoustu symboliky, která je jasná na první pohled.

Tvar kroužku: Velký otvor nebo chcete-li brána, která pro snoubenku znamená vstup do nového života. Kruh zase tím, že nemá konec, symbolizuje nekonečné spojení a lásku.

Materiál: V minulosti druh kovu vyjadřoval především to, jak naditou peněženku ženich má. Dnes tato podstata mizí a záleží spíše na tom, jak muž dobře zná svou nastávající a jak přesně se jí trefí do vkusu.

Drahokam: Nesmrtelná klasika je zásnubní prsten s čirým diamantem, po kterém touží opravdu velká část nevdaných žen. I přesto, že nikdy nebylo vyřčeno žádné pravidlo o tom, že na zásnubním prstenu musí být právě tento kámen, je stále nejčastější volbou. Diamant jen v Americe nosí na prsteníčku 80% snoubenek.

Přikládáme to i tomu, že je součástí dlouholeté pověry o tom, že zásnubní prsten by měl stát alespoň 3 měsíční platy. Tu kdysi vyřkla firma De Beers, která těží a prodává diamanty. A řekněme, že ve chvíli, kdy jsou do zásnubního prstenu diamanty vsazeny, se doporučený budget diamantové těžařské firmy naplňuje mnohem snáz a rychleji.

Autor: eppi.cz

Rada na závěr pro budoucí snoubenky

Pokud zásnubní prstýnek v blízké době očekáváte a máte opravdu jasnou představu o místě zásnub či o konkrétním typu prstýnku, zkuste to muži nenápadně naznačit. Bude to výhra na obou stranách. Muž si bude jistý, že správně vybral a vy nebudete třeba nepříjemně překvapená a zklamaná, že vysněná romantická chvíle není úplně podle vašich představ.

Pomozte svému milovanému vytvořit a vyšperkovat ten nejkrásnější rituál před samotnou svatbou. Držíme palce, ať se vše vydaří tak, jak má!