Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Udržitelně a bez frází: Tipy a triky známých influencerů na zelenější život s Persil Eco Power Bars

Video se připravuje ...
.
VIDEO: Martina Nosková, Lukáš Marek, Adam Blaha
6. prosince 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Ekologie a udržitelnost. Témata, která v posledních letech rezonují celou společností. Jak prospět naší planetě ještě víc? Děláme pro udržitelnost dost? A proč je tak důležité o tom mluvit? Jitka Boho, Pavel Berky a Milan Peroutka přináší osvědčené tipy, díky kterým může žít udržitelně a bez kompromisů každý.

Udržitelnost, ekologie, bio produkty či zelená energie. V posledním desetiletí myslíme na planetu víc než kdykoli jindy. Jak s udržitelností a odpovědným životem začít a na co si dát pozor?

“Téma udržitelnosti dnes řešíme úplně všichni. Všude vidíme dokumenty o tom, jak planeta umírá. Řeší to velké firmy, ale i jednotlivci, u kterých to musí začít. Je samozřejmě dobře, že se o tom mluví,” říká Milan Peroutka.

Třiďte odpad a nalaďte se na pomalou módu

Vysoké procento domácností v České republice třídí odpad. Pokud netřídíte, protože na více nádob nemáte místo, nezoufejte. Stačí si pořídit tři menší odpadkové koše a poctivě třídit. Chodit s odpadem budete ve stejném časovém intervalu.

„Myslím si, že jsou to věci, které nemusí úplně zasahovat do běžného života, mohou se stát jeho běžnou součástí. Bez větší námahy nebo toho, aby nám to bralo energii a čas. Úplným základem je třídit odpad. Potom je to například oblečení, které můžeme darovat nebo jej pořizovat v second handu,“ říká Jitka Boho.

Perte ekologicky a při nižší teplotě

I prát se dá odpovědně. Čím šetrněji se chováme ke svému oblečení, tím déle vydrží. Základem je prát na méně stupňů a používat přípravek, který si s tím poradí. Novinkou na trhu jsou předdávkované tablety do pračky Persil Eco Power Bars, které se rozpouští už při teplotě 20 stupňů. 

Jsou baleny v recyklovatelném balení a obsahují o 97 % méně plastu. Tablety jsou navíc baleny do biologicky rozpustného materiálu, takže ho před praním nemusíte odstraňovat. A stále skvěle perou a krásně voní! 

Vařte beze zbytků 

I slupky od zeleniny můžeme použít při vaření vývaru. Polévka tak dostane plnou a zemitou chuť. Kupujete si naporcované kuře? Příště sáhněte po nenaporcovaném a budete mít rovnou tři chody za daleko nižší náklady. Věděli jste, že dýně hokaido se před vařením nemusí loupat? Slupka změkne varem a vám se ušetří práce. 

„Je to i o tom udělat si ještě před nákupem seznam včetně mnoha dalších věcí, které by si měl člověk připravit. Nejdůležitější je ale uvědomit si, že chci žít udržitelně,“ říká Pavel Berky.  

 „Může se zdát, že nemohu jako jednotlivec nic změnit, ale když nás bude víc, změna bude viditelná,“ doplňuje Jitka Boho.

Zkuste to, protože každý krok se počítá.