Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co znamenají barvy ozdobených vajíček?

16. dubna 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

S Velikonocemi se nejvíce pojí zdobení a dekorování vajec. Víte ale, kde se tento zvyk vzal, jaký má význam a proč ho stále dodržujeme?

Vejce je pradávným symbolem Velikonoc

Původně jde o svátek vítání jara. Jako takové symbolizuje nový život, znovuzrození, plodnost a úrodu. Náznaky zdobení vajec je objevovaly už v pravěku, později ve starověkém Egyptě nebo Persii. V té době se vejce barvila hlavně na červeno a dávala do hrobů zemřelých, dokonce se objevilo i zlaté vejce v královské hrobce v Sumeru.

Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Křesťanství symboliku vajec přejalo

Traduje se, že Ježíš při svém putování požádal chudou hospodyni o kousek chleba. Ta jej však neměla, a tak ho pohostila vejcem pečeným v popelu. Po jeho odchodu však zjistila, že se skořápky proměnily ve zlaté. Základním symbolem křesťanství se později stalo vejce červené, které mělo symbolizovat právě Kristovu krev. V průběhu let se však ujaly i další barvy. I ty mají specifický význam.

-       Červená – láska, nový život, ochrana

-       Zelená – mládí, příroda, jaro

-       Žlutá, zlatá – světlo, slunce, připomínka Kristova putování a proměnění 

-       Modrá – víra, naděje, čistota, svěcená voda

Zdobení a dekorování vajec je silná tradice

Vejce můžeme zdobit voskem, slámou, za pomoci drátkování či vařením v cibulových slupkách. Vedle těchto tradičních postupů, které však umí stále menší množství populace, můžeme vyzkoušet i barevní ve speciálně připravených barvách na vejce (např. OVO).

Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

K dispozici už dnes jsou vedle tradičních práškových barev i tekuté nebo gelové barvy, které vynikají sytostí a mnohdy se ani nemusí rozmíchávat v horké vodě. Rychlé době se dokonce přizpůsobuje i barvení vajec. Stačí použít mikrotenové rukavice a gelové barvy nakapat do dlaní, v nichž uvařené vejce promneme a o rychlé a nenáročné barvení je postaráno. Dopřát si můžeme i speciální barevné efekty, (např. Stříbrný třpyt, Zlatý třpyt) díky kterým budeme mít elegantní a tradiční vejce.

www.mojevelikonoce.cz