Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zahrádkáři, sezóna začíná. V únoru nakupte semena, vysejte bylinky za okno a prořežte dřeviny

.
26. února 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

S únorem startuje zahrádkářská sezóna. Na parapetu lze začít s prvními výsevy, venku se můžete pustit do prořezávek dřevin. Připravte si osevní plán a nakupte potřebná semena. Letos se vyplatí pořídit si je online, abyste se vyhnuli riziku nákazy.

Únor je měsícem, kdy běžně startuje nová sezóna zahradničení. „Venku ještě moc práce není, ale můžete si připravit pěstitelský plán, který vám však ušetří spoustu času,“ říká Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu produktů do domácnosti i na zahrádku.

Začněte tím, že si nakreslíte mapu zahrady a označíte pěstební plochy. Pak si sepište seznam rostlin, které chcete zasadit, a zakreslete si, kam s nimi. Hodí se udělat si také poznámky, které rostliny kdy vysazovat a jestli je nutné předpěstování.

Pusťte se do prvních výsevů

Semena se letos vzhledem k pandemii covidu vyplatí objednat po internetu. U některých rostlin je na nákup semen nejvyšší čas. Do konce února vysejte třeba papriky, raný salát, okurky, bazalku, hledíky, lobelky či petúnie. „Na výsev si připravte nově koupený substrát. Půda ze zahrady totiž může obsahovat zárodky škůdců nebo houbových chorob. Nezapomeňte výsev pravidelně zavlažovat, nejlépe rosením pomocí rozprašovače,“ radí Daniela Jičínská.

Do konce února prořežte živé ploty

Pokud máte ovocný sad nebo alespoň pár ovocných stromů, můžete se pustit do prvních prořezávek. Předjaří je ideální doba na řezy jabloní, hrušní, třešní či višní. Za bezmrazých únorových dnů se provádějí také prosvětlovací a výchovné řezy živých plotů, především těch z ptačího zobu, habru a hlohu. Tím si zajistíte, že na jaře vyženou pěkné mladé letorosty a zahustí se.

Vysejte bylinky, klidně i na balkon

Nemáte-li zahradu, můžete si řadu rostlin vypěstovat i za oknem či na balkoně. Třeba velmi oblíbené bylinky nepotřebují moc místa, navíc je budete mít hezky při ruce. „Pro pěstování na balkoně se vám budou skvěle hodit vyvýšené truhlíky a záhonky. Odpadne tak nutnost pěstební nádoby jakkoliv upevňovat na zdi a ušetříte místo na římse či parapetu lodžie,“ dává tip Daniela Jičínská.

Pomocníci pro každého pěstitele

Rozprašovač na rostliny „Motýl“

Praktický rozprašovač využijete na rosení pokojových rostlin i zavlažování sazenic. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 79 Kč

.
Autor: magnet3-pagen.cz

Vyvýšený záhonek

Na balkon, terasu i zahradu. Kovová konstrukce zajistí perfektní stabilitu. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 1099 Kč

.
Autor: magnet3-pagen.cz

Brousek na zahradní nářadí

Perfektně nabroušené zahradní nůžky? S tímto brouskem to bude hračka. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 278 Kč

.
Autor: magnet3-pagen.cz

O Magnet3PAGEN

Zásilkový obchod a e-shop Magnet 3PAGEN je pokračovatelem tradice unikátního zásilkového obchodu z 60. let 20. století. Patří do rodiny zásilkových obchodů a e-shopů společnosti PackWay a nabízí kompletní sortiment pomocníků pro domácnost i zahradu a také bytové dekorace, prostředky pro zdraví i relaxaci a také kolekci pohodlného a stylového oblečení.