Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak na zdravé opalování u dětí a miminek?

26. srpna 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Léto se pomalu chýlí ke konci, sluníčko ale pořád pěkně pálí. Vyvolává v nás radost a pocit tepla, podporuje tvorbu vitamínu D a melaninu. Zapomínat ale nesmíme ani na škodlivé UV záření. Jak před ním chránit to nejcennější co kromě zdraví máme, naše nejmenší?

Jak chránit dětskou pokožku před UV zářením?

Pokožka dětí je tenčí a citlivější než pokožka dospělých, protože neobsahuje potřebné množství kožního barviva melaninu, který dokáže alespoň částečně ochránit.

Pokožku nejlépe ochrání opalovací krémy, mléka a oleje vhodné i pro děti. Dále chráníme nezakrytou pokožku oblečením, oči slunečními brýlemi a hlavu pokrývkou.

.
Autor: BENU.cz

Základem je určit fototyp pleti

Ten určuje množství melaninu, které nám bylo dáno do vínku. Jak dlouho ale uchrání pokožku?

  • - Fototyp 1 poznáte podle světlé pleti, mnoha pih, modrých očí a rezatých vlasů. Bez použití opalovacích přípravků mohou být na slunci jen 5-10 minut.
  • - Fototyp 2 charakterizuje světlá pleť, modrozelené oči, blonďaté až hnědé vlasy. Bez ochrany mohou být lidé s fototypem 2 na sluníčku 10-20 minut, jejich pokožka se opaluje do červena.
  • - Nejvíc se v naší populaci vyskytuje fototyp 3, tedy osoby se světle hnědou pletí, hnědýma nebo šedýma očima a hnědými až tmavými vlasy. Jejich pokožka se opaluje snadno a jen málokdy se spálí. Bez ochrany mohou pokožku vystavovat sluníčku 20-30 minut.
  • - Tmavá pleť, oči i vlasy charakterizují fototyp 4. Pokožka odolává spálení 30-45 minut.

Předcházejte spálení pokožky

  • - Používejte opalovací přípravek s dostatečně vysokým ochranným faktorem. Aplikaci opakujte i po každém koupání.
  • - Vyhýbejte se sluníčku mezi 11-15 hodinou.
  • - Krémy na opalování, spreje nebo oleje aplikujte na pokožku 20-30 minut před sluněním.
  • - Dodržujte pitný režim.
  • - Užívejte betakaroten.

Vyberte ten nejlepší krém na opalování pro děti

Pro miminka je nejlepší pobyt ve stínu. Někdy se ale sluníčku nedá vyhnout, pak je na místě aplikovat mléko na opalování pro miminka nebo jiný vhodný přípravek určený dětem.

.
Autor: Unsplash.com

Víte, že opalovací krémy pro kojence a batolata obsahují fyzikální filtry namísto těch chemických? Rozdíl je v tom, že fyzikální filtry pochází z minerálů a zůstávají na povrchu pokožky. Jsou šetrné a účinkují okamžitě. Oproti tomu chemické filtry vstupují do pokožky a chrání ji za 20-30 minut.

Náš tip: Znáte opalovací přípravky Bioderma Photoderm? Pečují o pokožku během opalování i po něm. Zkuste Biodermu na opalování pro děti i vy.

.
Autor: BENU.cz

Jak o pokožku pečovat po opalování?

Kromě sluníčka dává pokožce zabrat taky voda, která ji vysuší. Jak pokožku podrážděnou sluníčkem zklidnit?

Asi nejznámějším pomocníkem po opalování je Panthenol, a to nejen pro děti. Pokožku zklidní a podpoří i její regeneraci. Víte, že ho můžete použít i na odřeniny, opaření nebo popáleniny? Vybírat můžete mezi Panthenolem ve formě pěny nebo tělového mléka.

Náš tip: Přípravek po opalování používejte ještě několik dnů po slunění nebo návratu z dovolené. Nejen, že to napomůže obnově vrchních vrstev pokožky, ale taky si udržíte bronzový nádech mnohem déle.