Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zaměňte letos tradiční pomlázku za velikonoční vajíčkobraní

23. března 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Věděli jste, že zatoulaná vajíčka od zajíčka hledaly děti už v 17. století? Že o vajíčkobraní slyšíte poprvé? Ačkoliv se s tímto zvykem setkáte častěji v okolních zemích, nejedná se o žádnou převzatou tradici – své kořeny má i u nás. Symbolika vajíčkobraní je historicky spjata se vzkříšením Ježíše Krista, dnes jde o zábavné hledání velikonoční nadílky v podstatě kdekoliv. Zapojte do této tradice celou rodinu a užijte si Velikonoce ve znamení jemné radosti.

Tradice se mají dodržovat

Dopřejte proto celé rodině veselé prožití velikonočních svátků v pohodlí domova se vším, co k nim patří. A jako téměř u všech svátků, ani u těch velikonočních nesmí chybět tradiční zvyky, pochoutky a dekorace. Hledáte-li inspiraci pro nejrůznější velikonoční vychytávky, navštivte stránku www.vajickobrani.cz, kde najdete spoustu návodů, jak si Velikonoce užít nejen s těmi nejmenšími. Příkladem je i tzv. vajíčkobraní, které spočívá v hledání vajíček, kterými zajíček obdarovává malé děti. A proč právě zajíček?  

V nůši malý zajíček, nesl kopu vajíček

Vše vychází z pověsti o Ostaře, germánské bohyni jara a plodnosti, která přináší více denního světla. Jenomže Ostara, nazývaná také Eostre, se jednou zpozdila a oddálila tak příchod slunce, květin, ale také zvířecích a lidských mláďat. Jakmile si vzpomněla a přišla konečně na zem, našla umrzlého ptáčka, kterého se plná výčitek rozhodla oživit. Dlouhý mráz se na něm významně podepsal, poničil mu křídla a nemohl létat. Proto ho bohyně přeměnila v rychlého zajíce, jenž dokázal utéct všemožným nástrahám a zároveň dokázal snášet různobarevná vajíčka.    

Veselé vajíčkobraní s jemnou čokoládou

Zajíc byl však velmi neposedný a Ostara si s ním přestávala vědět rady. Poslala ho proto na oblohu, kde vytvořil souhvězdí Zajíce. Pravidelně jednou za rok však sestoupí zpátky na Zem a vesele dětem rozdává pestrobarevnou nadílku. Dovolte mu letos přihopsat i k vám. Inspirujte se různými tipy na www.vajickobrani.cz, připravte si originální dekorace a užijte si Velikonoce s celou rodinou na zahradě nebo doma. Dětem dopřejte chvíli překvapení, kdy si budou muset samy najít čokoládovou nadílku od Milky. Bude to zajíček, vajíčka s krémovou náplní či kousky čokolády, nebo plyšák s náloží koledy, kterou sám neunese?

A jakou dětem připravit čokoládovou nadílku?

Čokoládová nadílka od zajíčka

Mezi ikonické symboly křesťanských svátků patří včetně hojně prostřené tabule také velikonoční zajíček, jehož úkolem je tajně roznášet vajíčka – nejlépe ta čokoládová. Věděli jste, že děti hledaly zatoulaná vajíčka už v 17. století? Zapojte je do vajíčkobraní i letos a dopřejte jim chvíli překvapení, kdy si čokoládového zajíčka plného nejjemnější alpské čokolády samy poctivě najdou.

Milka Bunny k dostání v 45g balení. Cena 29,90 Kč.
Autor: Mondelez Czech Republic

Nemáte-li malovaný, dejte aspoň s čokoládou

Vajíčka obecně symbolizují život, plodnost i úrodu - zkrátka vše nové, co neodmyslitelně patří k jarním měsícům. Ať už malovaná, krajková, nebo třeba čokoládová, jsou nepostradatelnou součástí Velikonoc. Zařaďte letos na program tradiční vajíčkobraní a nadílku v podobě originálních vajíček Milka Funny Egg s křupavými čokoládovými kousky koledníkům rošťácky poschovávejte. Najdou vykutálenou nadílku doma v ošatce nebo ukrytou na zahradě?

Milka Funny Egg k dostání v 50g balení. Cena 39,90 Kč.
Autor: Mondelez Czech Republic

Čokoládová vajíčka naměkko

Nestíháte-li letos vajíčka nabarvit a ozdobit, netrapte se a nabídněte vašim malým koledníkům bohatou nadílku v podobě Milka Egg´n´Spoon, o níž se mohou rozdělit. V balení totiž najdou hned čtyři čokoládová vajíčka z jemné mléčné Milka čokolády plněné lahodnou krémovou pěnou. Zvolíte tradiční příchuť Milk Creme, nebo sáhnete po náplni doplněné o oblíbenou sušenku Oreo?

Milka Egg´n´spoon Oreo k dostání v 128g balení. Doporučená cena 104,90 Kč.
Autor: Mondelez Czech Republic

Velikonoční zvířátka s čokoládovou nadílkou

S příchodem Velikonoc můžeme považovat jaro za oficiálně zahájené. Vědět o sobě dávají i zvířátka, která společně s námi vítají probouzející se přírodu, jež hraje všemi barvami. Vykouzlete koledníkům úsměv na tváři a dovolte jim v rámci vajíčkobraní najít schovaného velikonočního zajíčka, kuřátko nebo kravičku. Každé z plyšových zvířátek v taštičce ukrývá bohatou sladkou nadílku v podobě Mini Eggs, Oreo tyčinky a dvou čokoládových kraviček.

Milka Plushes k dostání v 96g balení. Doporučená cena 199,90 Kč
Autor: Mondelez Czech Republic