Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyměňte slunné pláže a vyrazte do země Vikingů

25. července 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Slunné pláže Itálie, Španělska nebo Řecka jsou v letních měsících zaplněny stovkami turistů. A v tolik oblíbeném Chorvatsku se dnes už často ani nepohnete. Co takhle změnit letos směr a vyrazit si na dobrodružnou dovolenou do Skandinávie?

Léto je v plném proudu a vy jste se pořád nerozhodli, kam na dovolenou? Jestli už máte dost moře a přeplněných pláží, uberte se do krajin severní Evropy. I když to není typická destinace pro Čechy, zejména v létě, věřte, že vás okouzlí jak historickými památkami, ruchem velkoměsta, tak i nádhernou a na mnoha místech stále netknutou přírodou.

Kam ve Skandinávii vyrazit?

Krajiny Skandinávie můžete navštívit postupně a zvolit každý rok jinou, nebo můžete vzít rodinu či kamarády na několikadenní trip napříč celou Skandinávií. Co se vám zamlouvá více, je na vás, jisté je, že v každé krajině na vás čekají nezapomenutelné zážitky. Jen nezapomínejte, že pokud například ve Finsku budete chtít zažít polární záři, přibalte si sebou kromě cestovního pojištění také pořádnou zimní výbavu.

Švédsko

Švédsko známe především díky známému obchodnímu řetězci IKEA a jeho proslulým masovým kuličkám. Ale nenechte se zmást, ve Švédsku toho na vás čeká mnohem více. Začněte v nádherném městě Malmö na jihu krajiny, jehož dominantou je točitý mrakodrap Turning Torso. Z města je navíc pěkný výhled na Öresundký most. Pokračovat pak můžete přes Lund, nejstarší město Švédska, na ostrov Gotland. Tam nete písečné pláže a hanzovní město Visby. A nakonec zavítejte i do hlavního města, Stockholmu, které vás uhrane svou architekturou. Ne nadarmo se mu totiž říká „Benátky severu“.

Norsko

Norsko lze popsat jako zemi trollů, nádherné přírody a přirozeně šťastných lidí. Svou cestu začněte v Oslu, hlavním městě Norska, kde na vás čekají muzea, galerie, parky a nepopsatelně pohodová atmosféra. Vydat se zde můžete i na túru. Na cestě po Norsku pak nevynechejte světoznámé město Trondheim, proslulé barevnými dělnickými domy a největší norskou katedrálou Nidarosdomen. Severně ležící Lofoty jsou oblíbené zejména pro rybolov a překrásně tvarované fjordy. Dále pokračujte do města Tromsø, přezdívané jako „Paříž severu“, kde najdete polární muzeum či arktickou katedrálu. A nakonec celou cestu zakončete v nejsevernějším městě Evropy zvaném Nordkapp a pokochejte se nádhernými výhledy na útesy.

Finsko

Finsko nebo také Země tisíci jezer, vám zajisté učaruje svými přírodními krásami. Finsko je ideální volbou pro všechny milovníky procházek, lesů a oproštění se od ruchu velkoměsta. Určitě zde navštivte Helsinki a tamní pevnost Suomenlinna, která se rozprostírá na šesti ostrovech a patří ke světovému dědictví UNESCO. Nevynechejte ani nejstarší město Finska, Turku, kde se nachází hrad ze 13. století. Pokud vám nevadí chladné počasí, vydejte se do Laponska, které nabízí výborné podmínky pro pěší turistiku i nádhernou přírodu s výskytem sobů.

Island

Island jako ostrovní stát láká nespočtem vodopádů, jezírek i horkých pramenů, proto si na jeho návštěvu vyhraďte minimálně několik dnů, ideálně pak procestujte celý ostrov. Tato země ledu, ohně a Elfů se stala inspirací také pro seriál Hry o trůny, přičemž mnohé scény se natáčely právě zde. Reykjavík je nejen hlavním městem Islandu, ale soustředí se zde i kultura celé krajiny. Jižně od Reykjavíku pak leží Modrá laguna, skvělé místo pro všechny milovníky lázní. Jelikož je Island krajinou ledu, určitě je potřeba zmínit i ledovou jeskyni Skaftafell, kam je možné se vydat pouze v zimě. A nakonec své islandské dobrodružství završte na Zlatém okruhu nedaleko Reykjavíku s masivním vodopádem Gullfoss a dech beroucími gejzíry.

Tak co myslíte, prolomíte letos stereotyp letních dovolených? Jak sami vidíte, i sever má hodně co nabídnout, a ať už zvolíte jakoukoliv cestu, 100% nebudete zklamaní. Skandinávie vám vezme dech zejména svou nádhernou přírodou. Vydejte se pozorovat soby do Laponska, odpočinout si do Švédka nebo se obdivovat krásy matičky přírody na Island.