Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čistička vzduchu – trend nebo nutnost?

Většina prachu a alergenů je rozptýlena ve výšce 30 cm nad zemí, nejvíce jich tedy vdechují děti plazící či hrající se na zemi. Čistička Panasonic F- VXR70G nabízí maximální výkon čištění: 402 m3 / h
22. dubna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

O špatné kvalitě venkovního ovzduší se mluví neustále, faktem však je, že skutečnému ataku prachu, alergenů, různých plynů a chemikálií čelíme i doma.

Zatímco obecně panuje názor, že kvalita vzduchu, který dýcháme, nejvíce ovlivňuje zdravotní stav alergiků, případně lidí trpících respiračními onemocněními, v přímém "ohrožení" jsou i batolata či starší lidé. Většina prachu a alergenů je totiž rozptýlena ve výšce 30 cm nad zemí, případně nad matrací. Nejvíce jich tedy vdechují děti plazící či hrající si na zemi a ležící lidé. A protože každý člověk prospí denně 7 až 8 hodin, v konečném důsledku by čistotu vzduchu v domácnosti neměl podceňovat nikdo. Konečně, podle různých výzkumů doma trávíme až 65% celkového času.

Čistý vzduch (ne) stačí

Účinným řešením nevyhovující kvality vzduchu v interiéru je čistička. Ačkoliv název může evokovat jen filtraci vzduchu, který dýcháme, nejmodernější technologie jdou s čištěním pořádně do hloubky. A to doslova. "Naše čističky vzduchu využívají technologii nanoeTM, která produkuje záporně nabité mikročástice. Ty nejenže likvidují bakterie a viry rozptýlené ve vzduchu, ale zároveň pronikají i nejrůznějšími textilními vrstvami hluboko do jejich struktury, kde také pohlcují viry a alergeny," říká Lukáš Bouchal ze společnosti Panasonic, která vyrábí čističky vzduchu již více než 50 let a od dubna je prodává i na českém trhu. Mikročástice nanoe TM zároveň dokáží zpracovat i zásadité radikály a čpavek, které se v textiliích nebo pěně matrací mohou nacházet. Rozkládají je na neškodné látky a tím eliminují zápach.

Když máte doma alergika

Pokud někdo z vašich rodinných příslušníků trpí alergiemi, při výběru čističky vzduchu se určitě zajímejte i o HEPA filtr. "Čističky vzduchu Panasonic mají filtr HEPA Composite, certifikovaný Britskou nadací pro alergie. Účinnost filtrování ještě zvyšuje filtrační vrstva Super Alleru s obsahem katechinů ze zeleného čaje, tedy silných antioxidantů, a antibakteriálních enzymů," které jsou společně schopné inhibovat až 17 typů virů, bakterií a alergenů v objemu až 99 %. říká L. Bouchal ze společnosti Panasonic. Obtíže při respiračních onemocněních zmírní funkce zvlhčování vzduchu, kterou jsou čističky vzduchu Panasonic vybavené a pracují tak podle potřeby ve třech různých režimech - čištění, zvlhčování a čištění se zvlhčováním současně.

Chytřejší znamená čistší

Kvalitní čističku vzduchu poznáte i podle míry její "samostatnosti", jinými slovy, opravdu chytrá čistička nečeká na povel. „Čističky vzduchu Panasonic jsou vybaveny inteligentními senzory, které monitorují lidský pohyb, světlo, vlhkost, zápach a míru znečištění prostoru. Přístroj se tedy spouští automaticky dříve, než se znečišťující látky rozšíří do celé místnosti,"vysvětluje benefity nejmodernějších modelů Lukáš Bouchal a připojuje i informaci, která potěší i lidi dbající na energetickou účinnost. Funkce ECONAVI automaticky přizpůsobuje výkon zařízení přítomnosti lidí v místnosti a míře znečištění. Za zmínku však rozhodně stojí i technologie Mega Catcher, umožňující výkonné nasávání vzduchu z více směrů. Funkce Mega Catcher se spustí automaticky vždy, když přístroj detekuje větší koncentraci prachu a alergenů.

Čistička vzduchu Panasonic F-VXR90G je vybavena 5 inteligentními senzory, které monitorují lidský pohyb, světlo, vlhkost, zápach a míru znečištění prostoru. Přístroj se tedy spouští automaticky dříve, než se znečišťující látky rozšíří do celé místnosti.
Autor: PANASONIC CZECH REPUBLIC

Bez dalších investic

Kromě pořizovací ceny by zákazníka měla zajímat i další náklady spojené s provozem čističky vzduchu, což znamená i otázku, jak často bude nutné měnit filtry. „Zvlhčovací a nano deodorizační filtry jsou velmi kvalitní, příliš se nezanáší a lze je snadno čistit. Jejich životnost je v případě tří vyšších modelů až 10 let a stejně dlouhou životnost mají i deodorizační filtry,"vysvětluje Lukáš Bouchal.

Autor: PANASONIC CZECH REPUBLIC

Na českém trhu Panasonic nabízí 4 modely čističek vzduchu. Prémiové modely F-VXR90G a F-VXR70G disponují všemi pěti inteligentními senzory. Model F-VXR50G má čtyři senzory pro světlo, vlhkost, zápach a znečištění a model F-VXR35G má dva senzory pro vlhkost a zápach.

Čističky Panasonic jsou dostupné u prodejců Alza.cz, Datart a Panashop.