Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kralujte každé sjezdovce

22. listopadu 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Lyžujete výborně, ale co si budeme povídat, vždycky je co zlepšovat. Základem je samozřejmě perfektní technika, ale na dechberoucích lyžařských výkonech se zásadně podílejí také správně vybrané lyže a skvělá fyzička.

Pokud sportujete celoročně, bude vaše fyzická příprava před lyžařskou sezónou pochopitelně trochu jiná, než když pěstujete jedenáct měsíců v roce gaučink a ten dvanáctý chcete všechno dohnat. Každopádně byste měli začít s pravidelným tréninkem osm až deset týdnů předtím, než se postavíte na lyže.  Potřebujete mít posílené nohy a také trup (kvůli stabilitě a koordinaci pohybu). Vhodné jsou především výpady, klasické dřepy, výdrž v podřepu, cviky na přenášení váhy a na zpevnění břišních svalů. Posilování zařaďte do programu třikrát až čtyřikrát týdně a nezapomeňte na závěrečné protažení svalů.

Učte se od profesionálů

V povědomí máme zafixované, že lyžařské školy jsou pro začátečníky, což ale není pravda. Zlepšit styl jízdy si můžete i díky zpětné vazbě od profesionála.

Jezděte jako banán.

Při tréninku hranění natočte požadovaným směrem nejprve chodidla, potom kolena a nakonec boky a pánev. Procvičujte tyto tři kroky jednotlivě a následně je spojte. A abyste během práce s hranami vylepšili rovnováhu, jeďte první sjezd lyžařské sezóny ohnutí jako banán. Zadek nakloňte směrem ke svahu a tělo prohněte do oblouku. Pozice banánu vám dovolí silněji hranit, aniž byste riskovali, že se převážíte a spadnete směrem ze svahu dolů.

 Fixujte bod očima.

Při projíždění obloukem zůstává horní část těla vždy orientovaná směrem dolů do údolí. Na rozdíl od lyží, chodidel, nohou a boků se tedy neotáčí ve směru oblouku, ale funguje jako opora. Chcete-li si procvičit správnou pozici trupu, najděte si dole pod vámi bod a ten v průběhu jízdy fixujte očima.

 Využijte těžiště.

Pro stabilitu lyžařského postoje využijte svého těžiště, které leží v oblasti pupku. U lyžařů se při jízdě zvedá nahoru nebo dolů a posunuje se nalevo nebo napravo, přičemž pro jízdu v obloucích je zásadní především zvedání nahoru.

 Dovolte kolenům tančit.

Bezprostředně před zahájením nového oblouku aktivně podpořte pohyb těla směrem vzhůru tak, že propnete celé nohy, kolena a kyčle. Tím lyžím umožníte, aby snadno a bez námahy zamířily do nového oblouku. Neohebná a ztuhlá kolena jsou zhoubou dobrého lyžařského stylu, proto se uvolněte a dovolte kolenům tančit.

 Tlačte nohou proti botě.

Chcete-li plynule najet do oblouku, zatlačte holení proti botě. Představte si, že mezi nohou a lyžařskou botou leží padesátikoruna, kterou nechcete za žádnou cenu ztratit. Vyvinete tak větší tlak na lyži, která se ochotněji zařízne do sněhu. Když to vám to podaří, je to báječný pocit. 

 Vraťte hůlkám místo na slunci.

Ačkoliv je často neprávem opomíjíme, ruce a lyžařské hole v nich se také podílejí na koordinaci pohybu. Mnoho lyžařů drží ruce dole, někde za pánví. Ale to je špatně, jejich místo je přibližně 10 centimetrů před kyčelními klouby. Hole jsou přitom nasměrované šikmo dozadu.

 Nejezděte v záklonu.

Pokud při lyžování neustále cítíte paty a stehna vám hoří, s největší pravděpodobností jedete příliš zakloněni. Předkloňte se lehce dopředu a stejným směrem zatlačte také holeněmi v botách. Správný postoj můžete nacvičit tak, že při sjezdu budete držet ruce vodorovně, co nejdál před tělem.

 Nenaklánějte se ke svahu.

Když při jízdě oblouky příliš nakláníte tělo ke svahu, zkuste si vždy představit, že nutně musíte stisknout velký červený knoflík na vnější straně oblouku. Tak udržíte tělo vždy pěkně nad spodní lyží.

 Neotáčejte trupem.
Někteří lyžaři vedou oblouk tak, že otáčejí trupem. Abyste se této rotaci vyhnuli, držte rameno, které je na vnitřní straně oblouku, vždy vpředu.

Vyzkoušejte různé lyže

Neorientujte se podle líbivého designu ani módních vychytávek, zaměřte se na správnou délku lyží, jejich vykrojení (jiné bude pro krátký oblouk a jiné pro dlouhý) a tvrdost. Ve velkých půjčovnách, jako je třeba Happy Sport, máte možnost si vypůjčit různé modely lyží a vyzkoušet si, co které dovedou.

Navíc výborný lyžař, který se chce přiblížit profi úrovni, by se neměl spokojit jen se zvládnutím sjezdovky, ale vyzkoušet si i příbuzné disciplíny: běžky, freestylové lyžování, telemark, skialpové lyže nebo snowboard. Běžte do toho, co vás láká nejvíc. Čeká vás báječná sezóna!

Jak si poradit na svahu, jaký jste si nevysnili?
Všichni nejraději lyžujeme na manšestru a s modrým nebem nad hlavou, ale ne vždy jsou podmínky na svahu ideální. Co radí odborníci, když jste:

na úzké sjezdovce

Držte trup v co největším klidu, zatímco nohy přejíždějí sem a tam, ze strany na stranu. Používejte hrany. Představte si, že projíždíte lehce shrbení tunelem a snažíte se nenarazit hlavou do stropu. Dobrým úvodním cvičením je tzv. „hockey stop“, zabrzdění při bruslení, které však zkoušíte na lyžích.

● strmém svahu

Méně zkušení lyžaři mohou po strmých svazích klouzat bokem tak, že zatěžují především spodní lyži a trup naklánějí směrem od svahu. Zkušení lyžaři vždy zatlačí hrany krátce a silně do sněhu a po každém švihu se lehce napřímí. Zvednou patky lyží a tímto způsobem je mohou rychleji otočit přes spádovou přímku. Tato technika přijde vhod i v obtížném terénu. Dobré úvodní cvičení je střídat klouzání po sněhu a hranění a také „hockey stop“.  

● na zmrzlé a rozbředlé sjezdovce

Především v brzkých ranních hodinách mohou být sjezdovky pořádně promrzlé a tvrdé, přes den pak změknou a tvoří se na nich boule. Na zmrzlé sjezdovce trochu zpomalte, nechte hrany, aby si dobře sedly, zatižte především spodní lyži a vyhněte se záklonu tak, že těžiště přemístíte při švihu co nejdál směrem dopředu. Na měkkých a rozježděných sjezdovkách můžete při švihu využít nahrnuté hromady sněhu. Držte nohy vždy pěkně u sebe.