Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejšílenější trend na světě? Japonské ganguro!

5. března 2013 | 10:00

Přehnané opálení, bílé malůvky na tváři, odbarvené vlasy a záplava barev, ze které vás rozbolí oči? Něco takového dokáží vymyslet opravdu jen v Japonsku. Co je módní styl ganguro a proč je tak oblíbený?

Extravagantní styl oblékání, líčení a úpravy vlasů dostal název podle slova guro (tmavý) a není v Japonsku žádnou novinkou. Vznikl už v 90. letech a teenagerky si ho rychle zamilovaly.

K základní výbavě patří silné opálení, za kterým jsou buď hodiny v solárku, nebo tmavý make-up, odbarvené a objemné vlasy a také bílé líčení rtů a očí. To vychází z tradičních japonských divadel kabuki a. Často ho doplňují i umělé řasy.

Co se skrývá za popularitou téhle módy? Odpověď je jednoduchá: odpor k tradici a vzhlížení k Západu. Mladí Japonci se odjakživa bouřili proti svazujícím pravidlům oblékání i životního stylu.

Módní úlety, jako je právě ganguro, jim pomáhají vyjádřit rebelství vůči velmi tradičnímu Japonsku - a zároveň lásku k Evropě a Spojeným státům. Nic přece není tak západní jako opálená pleť a světlé vlasy!

Umíte si představit, že patříte do party ganguro?
Autor: Instagram

Od 90. let prošlo ganguro množstvím proměn: na začátku milénia přišel trend jamanba (název má podle pohádkových čarodějnic), který s sebou přinesl ještě bláznivější styl oblékání, více líčení a kadeře v pastelových barvách.

Dnes je na vrcholu mánie zvaná manba, která má zase o něco blíž k extrému. Dívky jsou ultraopálené, bílý make-up si nanášejí na rty, na nos a kolem očí. Nosí se barevné a třpytivé ozdoby na obličej i paruky, které hrají barvami duhy. A sdílení fotek na sociálních sítích? To je samozřejmost.

 

Autor: mab