Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krásky versus ošklivky: Které to mají v životě snazší?

Je pravda, že to krásné ženy mají v životě jednodušší?
5. prosince 2011 | 13:30

Na první pohled je to jasné: fyzická atraktivita nás na pomyslném životním startu posune o hezkých pár bloků dopředu. Neznamená to, ale že se za určitých okolností může náskok krasavic časem ztratit.

Nemám velký přehled o společenských drbech, a tak když jsem v redakci zaslechla, že miláček žen, herec Bruce Willis, chodil jeden čas s jistou českou Evou J., její jméno mi nic neříkalo. Pátrala jsem na internetu a zjevila se více než půvabná tvář. Aha, modelka. Až do morku kostí jsem pocítila vlnu osudové nespravedlnosti.

„Ať mi nikdo neříká, že krásné ženy to mají těžké!!“ vykřikla jsem zhrzeně. „Nebo chcete říct, že by s kteroukoli z nás z redakce chodil Bruce Willis?!“ Ano, můžeme si říct, a může to být i pravda, že jsme zajímavé, osobnosti, chytré, vtipné, máme vkus, jsme sexy, hezké… Přesto je jasné, že s žádnou z nás by Bruce Willis nechodil, ani kdybychom se „ušarmily“ k smrti.

Bruce Willis
Autor: en.wikipedia.org
Rozpoutala se nekonečná diskuse o charizmatu, sex-appealu a o strachu mužů z krásných žen.

Kdyby půvab nebyl tak důležitý, proč bychom podstupovaly všechny ty liposukce, botoxové injekce nebo i masivní zkrášlovací zákroky na vlastním těle? Téměř třetina z nás nevychází z domu bez make-upu! Vědomě i podvědomě víme, že krása je výhoda.

Z mnoha výzkumů je známo, že hezcí lidé vydělávají více peněz a jsou úspěšnější v zaměstnání. Jsou příznivěji přijímáni okolím, které u nich předpokládá pozitivní charakterové vlastnosti. Musí vyvinout mnohem méně úsilí, aby přesvědčili o svých kvalitách, mají-li nějaké (vtipná kráska u mužů rozhodně převálcuje stejně vtipnou ošklivku). Pozitivní hodnocení okolí, zájem mužů, lichotky s sebou nesou velkou porci sebevědomí, se kterým se zejména ženám žije mnohem lépe.

Dokonce ani slepě útěšné krásná = blbá už prý neplatí. Hezcí lidé podle vědců z London School of Economics mají asi o 14 bodů vyšší IQ, než je průměr. Krása přitahuje hezké a inteligentní protějšky, jejichž děti pak dědí oba předpoklady. Stále jsou to ale jen čísla.

Co nahrazuje krásu?

Pokud jste se jako většina nenarodila s vizáží Heidi Klum, pravděpodobně nesbalíte černého bohatého sexy zpěváka a nezjevíte se polonahá na obálce časopisu Vogue, ale jinak můžete být úspěšná a šťastná jako kdokoli jiný, dokonce pár krasavic strčit do kapsy. Chce to ale trochu na sobě zapracovat.

Nemusíte být zrovna Pamela Anderson, abyste byla úspěšná a šťastná.
Autor: profimedia.cz
1. Sebevědomí
Klíčový krok číslo jedna. Sebevědomí lidé se ostatním zdají hezčí, než ve skutečnosti jsou. Zvolte si k sebejistotě cestu sama. Konečně si to vyříkejte s matkou, která vám ho celý život snižovala; nechte si vyhladit vrásky; choďte na terapii; zhubněte; najděte si nového koníčka. Cestu znáte nejlépe sama. 

2. Šarm
Vkusné oblékání, přirozené chování, vhodný make-up, elegance, nadhled, ženskost. Šarm se dá těžko učit, ale zkuste to zachránit třeba hezky vybraným šátkem, výraznější šperkem, lodičkami na podpatku. Ideální je poradit se s vizážistkou a stylistkou.

3. „Noste se“
Nemusíte být zrovna Pamela Anderson, abyste byla úspěšná a šťastná.
Autor: profimedia.cz

Shrbenou, utiskovanou, sedící v koutě vás opravdu nikdo nezaregistruje. Narovnejte záda, nakupte hezké oblečení a naučte se chodit rovně jako svíce, držet tělo (pomůže jóga) a mít příjemný výraz.

4. Trochu optimismu
I když za sebou máte špatné dětství a pár nešťastných lásek, role ublížené chudinky nikoho nebaví a nezajímá, hlavně muže ne. Buďte otevřená, příjemná, dobře naladěná, trampoty si nechte pro nejlepší kamarádku.

Nemusíte být zrovna Pamela Anderson, abyste byla úspěšná a šťastná.
Autor: profimedia.cz
5. Smysl pro humor
Nemusíte být za každou cenu vtipná, stačí, když si nebudete vše, co se kolem vás děje, brát osobně, udržíte si nadhled.

6. Nevrstvěte si negativní zkušenosti
Jste-li přesvědčená, že jste ošklivá a nikdo o vás nemá zájem, ze svého okolí si podvědomě vybíráte ty podněty a reakce, které toto přesvědčení potvrzují. Udělejte to opačně, hledejte příjemné reakce, úsměvy, projevy sympatií a zájmu.

7. Nesrovnávejte se

Nemusíte být zrovna Pamela Anderson, abyste byla úspěšná a šťastná.
Autor: profimedia.cz

Vždycky bude někdo hezčí a úspěšnější než vy, neztrácejte čas tím, že se budete srovnávat. Jediným měřítkem vašeho života jste vy sama.

8. Vnitřní jiskra
Není-li vám dán dar jemné vyzývavosti, schopnost mrknout na muže tak, že omdlí, zkuste to jinak. Jiskru rozdmýchá jakákoli vášeň: pro vaření, televizní seriály, sport nebo zvířata. Cokoli, co děláte a o čem mluvíte s nadšením, ostatní zaujme a vám dodá jiskru, život, energii. (P. S.: Funguje i velký výstřih, ale ne na dlouho.)

Už zítra čtěte

Příběh naší čtenářky Simony (58): Krása se stala prokletím mé dcery

Autor: Olga Poucheová