Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Františka radí: Šatník o Vánocích? Inspirujte se slavnými

Fotografie
23. prosince 2009 | 05:30

Češi Vánoce považují za nejzásadnější svátky roku a podle toho by se také měli chovat a oblékat. Lahůdkami nacpaná lednice a kupa dárků pod stromečkem rozhodně nejsou jedinými znaky těchto výjimečných dnů.

Můj děda i otec si k štědrovečernímu stolu oblékali sako. Dědeček ještě přidal motýlka. Babička smažila kapra ve sváteční zástěře a ke stolu usedala s perličkami na krku. Současnost je sice o půlstoletí jiná, ale tradice zůstává. Měli bychom ji ctít. Zvlášť tu, která nás kultivuje, přispívá k noblese.

Dilema co na sebe řeší především ženy. Mám na mysli ty, pro které nejsou vánoční svátky synonymem uklízení a non stop vaření. Nemusím snad zdůrazňovat, že upocená žena s džínami od strouhanky na slavnostní atmosféře štědrovečerního stolu nepřidá. A její pocit, že bude ctěna jako oběť, co snesla modré z nebe, je zoufalým omylem.

Přišla na to i má známá, když u ní zazvonila elegantní sousedka. Bylo po večeři, rozdávání dárků. Ona známá měla na sobě právě džíny a pohodlnou halenu se skvrnami od oleje vystříknutého z pánvičky. Žádný mak-up a vlasy v ohonu. Lady odvedle byla nalíčená, v úzké sukni a hedvábné blůze. Na nohou střevíčky, v ruce láhev portského. „Jdu vám popřát krásné Vánoce,“ zašveholila. Na pohovce rozvalený pán domu ožil a šel si vzít bílou košili. „Když už máme tak milou návštěvu,“ vysvětlil s jiskrou v oku... Od té doby má známá dává svému vzhledu přinejmenším stejnou váhu jako bramborovému salátu...

Jistou výpovědní hodnotu má i fakt, že české ženy spíš váhají, zda slavnostním outfitem nepřestřelí. Nechtějí vyčnívat, bojí se, že budou trapné. Proto podotýkám: podřídit se stylu ostatních štědrovečerních stolovníků je sice dobré, ale jen do bodu, kdy vás nutí být buranem. Pak je lepší být jiná, kultivovaně svá. Jít suverénně příkladem.

Teoreticky vzato, k ideálnímu oblečení patří koktejlky, sukně s blůzou, formální kalhoty s topem. V domácím prostředí je u pánů omluvitelným ústupkem absence saka, ale košili by rozhodně měli mít. V době vánočních návštěv je nepraktičtější variantou ležérní elegance. Sako může alternovat vesta, kašmírový pulovr... Silvestr dovoluje vše. Záleží na prostředí, kde jej trávíte. Ale i tady je dobré si uvědomit, že se jedná o výjimečný okamžik. Kreativita je žádaná. Známé osobnosti vás možná budou dámy inspirovat, jak si s oblečením poradit.

458037:gallery:true:true

Oděvní návrhářka Liběna Rochová. Obdoba koktejlek s kosým průstřihem ramen a zajímavým rubovým švem zdůrazňujícím princes linii. Rudá barva k Vánocům patří. Ideální volba na Štědrý večer nebo Silvestra pro štíhlé figury.

458038:gallery:true:true

Bývalá první dáma, herečka Dagmar Havlová. Alternativa střihu zvaného baby doll ve službách francouzského šarmu. Vzpomínka na počátek šedesátých let. Skvělý akcent černobílých retro střevíců. Univerzální outfit pro vánočně sváteční dny.

458039:gallery:true:true

Hvězda českého soulu Marie Rottrová. Klasická pouzdrová sukně, lurexový set úpletového topu a bolerka. Místo bižuterie ozdobný lem svetříku. Semišové kozačky do barvy... Tahle výzva je bez věkového limitu.

458040:gallery:true:true

Topmodelka Tereza Maxová. Správné kamaše (žádné krepsilonové leginy) a sandálky na jehle. Dlouhá, dominantním šperkem zakončená tunika, která díky nařasení skryje kila nabraná o Vánocích. Pohodlný společenský outfit na Silvestra.

458041:gallery:true:true

Zpěvačka Tereza Kerndlová. Nadčasové, smetanově bílé šaty s hodinkovými rukávy. Plihlá řasená látka, decentní stříbřité zdobení a z empíru vycházející střih. Něžný, vysoce elegantní model pro společenské příležitosti.

458036:gallery:true:true

Česká topmodelka Simona Krainová. Tradiční koktejly, frakové sáčko a perličky na krku. Jsou lidé, kteří na Štědrý den večeří v restauracích a Nový rok vítají v nóbl podniku. Tento minimalismus je cestou - na rozdíl od ordinérně luxusních modelů.