Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Františka radí: Jak se vhodně obléci do společnosti

Fotografie
11. prosince 2009 | 05:59

Velké róby i malé večerní začínají být aktuální. Společenská sezóna se rozjíždí. Vánoční party, premiéry, plesy, výjimečné události diktují náležité gala. Glamour garderobu vyžadující taktiku velkého stratéga.

Volba večerní kreace není jednoduchá z mnoha důvodů. Za prvé obnáší větší investici, je spojena s nejistotou, zda jsou vytipované šaty trendy a vhodné pro danou událost. Tady zkrátka nejde o běžné oblečení, kde si jsme jisté stylem a jeho výběr je rutinou. V neposlední řadě akci komplikuje i nepříliš velká nabídku trhu. O klasickém dámském smokingu ani nemluvě. Ten u nás prostě nekoupíte.

O to je víc je tudy nutné ctít při pořizování této garderoby jistá pravidla. Pokud se šaty oblékají jen sporadicky, měly by být nenápadně elegantní. Noblesně střízlivé. Zkrátka nadčasové, aby vydržely pár sezón a byly stále in. Dramatické efekty, výrazné barvy a vzory se rychle okoukají a leckdy působí cirkusově, dosti lacině. Opatrně i na poli doplňků – vhodných ozdob, bot, kabelek. Ideální je jednobarevný, jednoduchý, skvěle střižený základ, jenž se dá umocňovat různými šperky, atraktivními detaily. Ostatně jednobarevnost poslední dvě sezóny preferuje u toalet i špička návrhářů módního Olympu.

Taťána Kuchařová
Prezidentka Miss ČR a její model z dílny oděvní návrhářky Liběny Rochové. Rumělka je dramatická, sluší blondýnám i brunetám. Řasený šifon působí efektně. Šaty se užijí i na letní slavnosti.

451571:gallery:true:true

Zuzana Jandová
I tohle je alternativa, jak vyrazit na méně oficiální party, např. firemní večírek. Univerzálním šatům přidává na efektu pásek a kovové kruhy s úvazem ramínek. Kozačky nevadí, ale měly mít vejčitou špičku, kulovitý podpatek a platformu.

451568:gallery:true:true

Linda Vojtová
Slavnými módními domy vyhledávaná topmodelka svým šmolkově modrým, bílým pásem oživeným pouzdrem připomíná, že i u malých večerních lze vybrat jinou barvu než černou. Jen šperk měl být jiný, víc nosnější.

451572:gallery:true:true

Simona Krainová
Simona na svůj poslední křest kalendáře oblékla klasickou tubu na široká ramínka. U klasiky zůstala i v případě půlkulatých lodiček a společenské kabelky na řetízek. Toto jsou přesně šaty, které ve skříni vydrží.

451570:gallery:true:true

Zlata Adamovská
I tato populární herečka dala přednost malým večerním – hladkému pouzdru s tylovými, flitry vyšívanými rukávy. Skvělá inspirace pro dámy, které se už zdráhají ukazovat nahé paže. Další ukázka nadčasovosti.

452155:gallery:true:true

Daniela Peštová a Pavol Habera
Topmodelka se vždy se svým partnerem vyladí. Tady ale nejde a Pavola, ale o Danielu, která umí sloučit neslučitelné. Bílá říza doplněná efektním smaltovaným náhrdelníkem. Atypické a báječné.

451567:gallery:true:true