Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Menstruační plavky: Jak fungují, které vybrat i vše o letním koupání při menstruaci

20. července 2024 | 06:05

Mezi horké novinky určené ženám, patří jednoznačně menstruační plavky, se kterými můžete bez omezení na pláž i do vody, i pokud máte měsíčky. Tento, dalo by se říci, vynález století je k dostání v několika barvách, stylech, a hlavně za dostupnou cenu. Jak nynější plavkový fenomén funguje, a jaký hlavní mýtus o koupání při menstruaci ve společnosti koluje?

Spousta značek se snaží nahradit jednorázové menstruační pomůcky za ty udržitelné, a jednou z nich jsou právě menstruační kalhotky a nyní i plavky. Už v roce 2014 ve Spojených státech se začaly vyrábět menstruační kalhotky pod názvem Thinx. Následovala je značka Dear Kate, kanadská Lunapads či britská Wuka, která v roce 2017 přišla s menstruačními plavkami. Všechny spojují funkční vlastnosti, díky kterým mohou zcela nahradit vložky, tampóny či kalíšky.

VIDEO: Nejkrásnější česká přírodní koupaliště

Video se připravuje ...
Nejkrásnější česká přírodní koupaliště • VIDEO: Videohub

Jak plavky vypadají a jak fungují?

Menstruační plavky vypadají jako normální plavky, kdy v rozkroku mají všitou speciální absorpční vložku z funkčních materiálů, která krvácení udrží v sobě. Do okolní vody se nic nevyplachuje a krev z plavek dostanete až pod proudem tekoucí vody po koupání. Savá vložka v plavkách je tenká, není objemná jako normální vložka. Voděodolná vrstva brání vstřebávání vody z bazénu či moře, takže savá vrstva nenasákne vodou a nenabobtná. Svrchní materiál plavek navíc funguje vodoodpudivě. Plavky na sobě můžete mít 8–12h, podle síly krvácení.

Jak menstruační plavky prát?

Pro zajištění 100% odstínu jasných barev se doporučuje praní na 40 stupňů. Při praní v pračce je dobré volit mírnější program praní (např. na jemné prádlo). Životnost absorpční vrstvy prodloužíte, pokud budete ždímat kalhotky na nižší otáčky (800–1000) a při praní v ruce pouze absorpční vrstvu vymačkáte.

Mýty o koupání v periodě!

Stále a velké množství českých žen má dojem, že při menstruaci hrozí větší riziko vaginálních infekcí, a tak je lepší se na několik dní vzdát koupání. Tento mýtus koluje často i na různých diskusích na internetu, ale není tomu tak! Proč?

Tampón si totiž ženy zavádí do pochvy, jinak řečeno vagíny. Miminko jim pak roste v místě, které se jmenuje děloha. Mezi nimi je pak děložní čípek. Ten je u mladých dívek menší a otvor v něm je pouze velmi malý. Po porodu zůstává roztažený, a i otvor v něm je o trochu větší. Zároveň se čípek mění během cyklu. Nejvíce otevřený je v době, kdy je tělo připraveno na oplodnění – ovulace. O něco méně otevřený je pak v době menstruace, kdy z něj odtéká menstruační krev. Menstruační krev vzniká v děloze, když se děložní sliznice odlučuje od děložní stěny. Uvolněná tkáň společně s krví odtéká skrz děložní čípek do pochvy, a z té pak ven z těla ženy.

„Pokud bychom si opravdu myslely, že nás koupání ohrožuje tím, že voda vnikne skrz otevřený čípek do dělohy, pak bychom se ale spíše neměly koupat během ovulace. Skrz čípek nic dovnitř do dělohy neteče. Když všechno funguje, jak má, pak jediné, co se přes čípek probojuje dovnitř, jsou spermie,“ říká expertka Ilona Bittnerová.

Jak víme, tak během menstruačního cyklu se mění nálady a také citlivost ženy. Jediné, co může být reálnou překážkou pro koupání během menstruace, je nechuť konkrétní ženy se v tu dobu koupat. Je to naprosto v pořádku – pokud se vám cokoliv během menstruace nechce, nedělejte to. Pokud se vám ale během menstruace koupat chce a třeba vám i plavání pomáhá se uvolnit a zbavit se menstruačních křečí, nyní je možné si jen vybrat ty správné menstruační bikiny.

Sháníte plavky za příznivou cenu? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma!