Čtvrtek 20. června 2024
Svátek slaví Květa, zítra Alois
Polojasno 26°C

Vdává se vám dcera? Tohle by si na svatbu měla obléknout matka nevěsty!

1. června 2024 | 06:00

Vaší dceři se blíží velký den D, ale vy stále tápete nad volbou vhodné garderoby? Přinášíme vám módní manuál, kdy po jeho přečtení zjistíte, že to zas taková věda není, jak se na první pohled může zdát. Tím nejdůležitějším pravidlem je ctít přání nevěsty, což nám potvrdila i Tereza Machačová, marketingová manažerka a designérka rodinné módní značky Machač. Na co se tedy zaměřit a s čím byste si utrhly ostudu?

Pokud není na pozvánce přesně definovaný dress code, je zapotřebí zvážit aspekty, jako jsou místo konání nebo počasí. To, že se svatba odehrává na paloučku nebo statku mezi zvířaty, však neznamená, že byste neměla být společensky oblečená jako třeba na svatbě konané v kostele. Pokud se bude odehrávat v domě Božím, musíte přece jen ctít pár specifických pravidel. Která to jsou a jak se obléknout na svatbu přírodního typu?

To se dozvíte v následujícím rozhovoru!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Svatba v kostele

Pokud se bude svatba odehrávat v domě Božím, tak nejen pro maminku nevěsty platí, že mini délky šatů či sukní a tedy odhalená stehna nejsou přípustná. Zahalení se týče i ramen, která by měla být zakrytá, rovněž se vyvarujte i příliš hlubokým výstřihům. Tereza Machačová doporučuje maminkám elegantní model v midi délce, se zvýrazněným pasem a především dlouhými rukávy. Známky stárnutí jsou totiž vidět zejména v partiích rukou, avšak záleží na individuální kondici.

Venkovní přírodní svatba na statku

Venkovní svatba, která se odehrává na paloučku či v prostorách otevřené stodoly přímo volá po přírodních materiálech: „Když je to ten přírodnější styl a jsou tam takové ty věnečky na hlavě a podobně, tak si myslím, že je fajn vsadit na přírodnější materiály. Avšak nepouštěla bych se třeba úplně do stoprocentního lnu, protože ten dělá někdy neplechu. Hrozně rychle se mačká, což není úplně dobrý,” vysvětluje Tereza Machačová. Midi šaty se vzdušnými rukávy s příměsí lnu pak můžete hravě využít i při denním nošení a obléknout k nim oblíbené tenisky, jak doporučuje marketingová manažerka značka Machač.

A co barvy?

Mnoho pravidel uvádí, že černá či bílá barva jsou pro svatebčany v obecném pojetí naprostým tabu. Bílá je monopolem nevěsty, černá zase smuteční. Avšak jak nám vysvětlila Tereza Machačová, slovo nevěsty má tu největší váhu. Pokud-li obdržíte pozvánku s předem definovanou bílou barvou, černou nebo jakoukoli výraznou, které se příliš nedoporučují, vyhovte přání nevěsty. Dnes už opravdu nejsou výjimkou celobílé svatby.

Pokud se však jedná o tradiční svatbu bez předem daného dress codu, raději sáhněte po decentní paletě barev: „V té tradičnější svatbě bych do bílé nešla. Myslím si, že jsou vhodnější nějaké pudrové odstíny nebo i třeba do zlata. Ale vyloženě bílá, do toho bych se nepouštěla,” nechala se slyšet designérka a dodala, že svatba je veselá událost, kterou se nebojte podpořit optimistickými radostnými barvami. Ovšem všeho s mírou. Ostudu si neutrhnete v meruňkové, broskvové, v odstínech eukalyptu, ve světle žluťáskové, nebesky modré nebo již zmíněné, oblíbené starorůžové.

S čím byste se dopustily módního faux pas?

„Nevhodné jsou nějaké staré a špinavé boty, ale i naopak u nových bot, pokud zapomenete strhnout zespoda i nálepku s číslem, kódem. A řekla bych i třeba nevhodně zvolené spodní prádlo, aby nerýsovalo to, co nemá,” radí Tereza Machačová. Spodní prádlo je obecně velkým tematem a jedním z velkých faux pas je prosvítající podprsenka či kalhotky. Zaměřte se tak proto především na bezešvé prádlo v barvách vaší kůže, které dokonale splyne.

A čemu se ještě vyvarovat?

#1 Rozhodně zapomeňte na velkou kabelku přes rameno, která slouží k neformálnímu, dennímu nošení.

#2 Volíte otevřené sandálky na podpatku? To, že si do nich nemáte obléknout punčošky, snad nemusíme ani zmiňovat. Pokud nepřeje počasí, volte uzavřenou botu, abyste si mohla punčocháče navléknout.

#3 Příliš upnuté šaty s hlubokým výstřihem jsou vhodné pro jiné příležitosti.

#4 Na ozdobné vlasové doplňky jako korunky či blyštivé mohutné artikly zapomeňte. Taktéž to platí i u bot. 

#5 Nedodržení dress code je za hranou.

Rada závěrem:

„Hlavně nepřebijte svým oblečením nevěstu. Veškerá pozornost by měla směrovat k novomanželům, nikoliv na vás,” uzavírá Tereza Machačová.

Co dalšího prozradila o svatební módní etiketě se dozvíte ve videu v úvodu článku!

Sháníte elegantní šaty za výhodnou cenu? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma a ušetříte!

Na výběr těch nejlepších modelů nejen pro maminku se podívejte v naší galerii.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová