Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Abyste byli cool, nemusí vám být zima! Jak se nosí šála letošní zimu?

Dlouhá teplá šála
21. prosince 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

V minulosti jste možná šálu považovali nanejvýš za nevhodný vánoční dárek. Letošní zimu to však rozhodně neplatí: ze šály se stal zimní must-have, a to jak v dámském, tak i v pánském šatníku. Víte, jak se šála váže, a jak ji nosit?

Nic nedokáže lépe pozdvihnout váš zimní outfit tak, jako vhodně vybraná šála. K dostání je v nekonečném množství variant: vzorů, barev i materiálů. Můžete jí lehce sladit se zbytkem outfitu, anebo z ní naopak udělat jeho dominantní, kontrastní prvek. Šály jsou navíc cenově dostupné, takže si jich můžete pořídit hned několik, aniž byste tím nějak ohrozili svůj rozpočet.

Dámská šála versus pánská šála

Ačkoliv existují i unisex modely, vhodné pro muže stejně jako pro ženy, jsou mezi klasickými dámskými a pánskými šálami drobné rozdíly. Jedním z nich je barevné provedení, kde například zvířecí či květinové motivy najdete pouze na šálách, určených něžnému pohlaví. Druhý rozdíl je pak v délce třásní: pánské šály mívají třásně výrazně kratší než dámské modely.

Pánská šála Lasocki
Autor: CCC

Šály podle typu

Bez ohledu na to, pro koho jsou určené, lze šály rozdělit do tří základních typů.

  • Klasická šála má tvar protáhlého obdélníku, jehož rozměry se pohybují okolo jednoho metru na délku a čtyřiceti centimetrů na šířku. Pánské šály přitom bývají o trochu delší.
  • Velká šála je výrazně širší a delší než ta klasická. Na délku může mít klidně dva metry i více, šířka se pohybuje od šedesáti centimetrů výš.
  • Kruhová šála neboli nákrčník má spojené konce, takže vytváří kruh.

Všechny tři typy šál se vyrábí z různých materiálů. Klasická pletená šála může být vyrobená z ovčí vlny, kašmíru nebo merina, což je vlna novozélandských ovcí. Textilní šály mohou být ale vyrobené i z bavlněného nebo polyesterového úpletu, případně z akrylu.

Jak nosit klasickou šálu

Šálu normální velikosti lze nosit několika různými způsoby. Ryze pánský, ležérní styl nošení, který nejlépe vynikne v kombinaci s delším kabátem, spočívá v pouhém přehození šály kolem krku, kdy oba její konce volně splývají podél těla. Dámy si nejvíce oblíbily takzvaný francouzský styl, kdy přeložíte šálu napůl a přehodíte přes krk, takže vám na jedné straně vznikne smyčka, skrz kterou pak protáhnete oba volné konce.

Jak nosit velkou šálu

Velká šála vás spolehlivě ochrání před větrem i mrazivým počasím. Jak dámy, tak i pánové ji mohou nosit na stejný způsob:

1. šálu si přehoďte okolo krku tak, aby na jedné straně byl její konec výrazně delší,

2. kratší konec si přidržte na místě, zatímco delší budete omotávat kolem krku,

3. obtáčejte tak dlouho, až budou oba konce přibližně na stejné úrovni,

4. nakonec zasuňte oba volné konce na jedné straně pod omotanou šálu a můžete vyrazit.

Jak nosit kruhovou šálu

Kruhová šála má to specifikum, že se nijak neváže. Jednoduše si ji nasadíte přes hlavu na krk a můžete vyrazit. To z ní dělá ideálního společníka nejen na zimu ve městě, ale především při provozování zimních sportů.

Ať už si vyberete kterýkoliv z typů šály, jednobarevnou či se vzorem, můžete se vsadit, že letos v zimě budete in.