Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se upravit na videomeeting? Tyto rady odborníků si vezměte k srdci!

  • Jak se správně upravit na videokonferenci? Zeptaly jsme se odborníků.
    22. dubna 2020 | 06:00

    Náš společenský život se adaptoval na život on-line. Skrze aplikace a software můžeme důležité porady s kolegy a meetingy s klienty absolvovat on-line z pohodlí domova. To ale neznamená, že by náš vzhled měl napodobovat domácí pohodu v tom nejhorším stylu podání.

    Jak se ale správně připravit a co rozhodně nepodcenit? Oslovily jsme odborníky, jejichž radami byste se měla řídit. Přijdou vám vhod nejen při pracovní on-line schůzce, ale třeba i při novodobém rande v dobách karantény.

  • Začínáme aneb Připravte si prostředí

    Často opomíjenou věcí je prostředí, ve kterém zahajujeme videokonferenci. Rozhlédněte se po svém bytě a zjistěte, který kout je nejvíce reprezentativní, bez rušivých elementů za vašimi zády. Rozhodně nevolte takový, kde je přemíra předmětů nejrůznějších tvarů, struktur a vzorů, které by mohly působit na protistranu chaoticky. Účelem je soustředit se na daný hovor, ne na rozptylující objekty. Velký podíl na kvalitě a dobrém dojmu z on-line přenosu má světlo. Místo by mělo být světlé, ale neměly by na něj dopadat ostré sluneční paprsky, stíny by pak vašemu obličeji uškodily. Důležitým prvkem je i sklon obrazovky. Notebook nepokládejte na kolena, ale položte ho na stůl k úrovni svých očí. Podhled ani nadhled v tomto případě nejsou vítány. Ideálním prostředím bude prostor s čistou stěnou v bílé či tlumené barvě. O tom, že gauč či postel nejsou tím správným zákoutím, se nemusíme dlouho rozepisovat.

    Důležitý je prostor, ve kterém váš video meeting probíhá.
    Autor: istockphoto.com

  • Přizpůsobte svůj make-up kameře

    I líčení hraje velmi důležitou roli. Pro pracovní videokonferenci se svými nadřízenými byste neměla volit výrazné oční stíny, přemíru řasenky v kombinaci s nápadnými odstíny rtěnky. Svou pozornost věnujte tomu, jak pleť dovést k dokonalosti. To nám potvrdila i maskérka a vizážistka Nina Beran: Naprosto nepatřičné by bylo, kdybychom to s líčením přehnaly a zvolily podobné jako třeba na ples. Snažte se tedy zaměřit se na výraznější konturování obličeje, protože kamerový obraz opticky zplošťuje.“

    Při líčení na videokonference se zaměřte na konturování obličeje.
    Autor: istockphoto.com

  • Dress code: Švindlovat se nevyplácí

    Ani výběr oblečení nepodceňte. To, že sedíte za stolem, neznamená, že si obléknete reprezentativní vršek a k tomu vytahané tepláky. Pamatujte na to, že během videokonference můžete být okolnostmi donucena vstát – a trapný moment je na světě!

    Jaké ale zvolit vzory a střih oblečení? Na to jsme se zeptaly stylistky Barbory Černé: „Pokud chcete udržet odpovídající pozornost na své osobě, zachovejte si střídmost střihů, bez výrazných prvků a vzorů. Rozhodně nevybírejte ty s hlubokými výstřihy, naopak zvolte dobře padnoucí kousky, ve kterých vynikne vaše postava s grácií.“

    Poznamenala, že je však důležitá i barevnost oděvu, a dodala: „Právě barva má velký vliv na to, jaké pocity v osobě na druhé straně hovoru vzbudíme. Záleží tedy na tom, jak chceme zapůsobit a co si takříkajíc můžeme dovolit. Například s červenými šaty můžeme na protějšek působit cílevědomě až agresivně. Volila bych spíše nenásilné a příjemné barvy, jako jsou pudrová, světle žlutá nebo modrá."

    Na online meeting zvolte střídmé střihy a pastelové barvy.
    Autor: istockphoto.com

    Náš tip: V novém čísle magazínu Blesk pro ženy najdete inspirativní příběhy reálných žen, kterých jsme se zeptaly, jak zvládají v karanténě pracovat a zároveň se starat o svou početnou rodinu. Zajímají vás jejich tipy? A pro ty, které rády pečou, máme překvapení: speciál Křupavé housky a rohlíky! Dva časopisy, jedna cena, to je aktuální Blesk pro ženy, který seženete na novinových stáncích. Ale také si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

     

Autor: Žaneta Podlahová
Klíčová slova:  video meeting, odborníci, dress code, trendy
Diskuse ke článku
.