Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dnes je Černý pátek: Čekají na vás slevy na oblečení i elektroniku až 80 procent!

25. listopadu 2016 | 06:00

Black Friday, neboli Černý pátek, je každoroční událostí, která má velkou tradici především v USA a Kanadě. Postupně se stává populární i u nás. Ceny zboží během této akce klesají o desítky procent a rok od roku se do ní zapojuje více obchodů. Zlevněných nabídek je tak už i v českých internetových obchodech spousta a minimálně některé z nich se opravdu vyplatí využít!

Přestože oficiálně začíná slevové šílenství až v pátek 25. listopadu, celá řada e-shopů odstartovala s předstihem. Až osmdesátiprocentní slevy nabízejí po celý týden Alza, Mall, CZC nebo Kasa, ve kterých převažují zvýhodněné nabídky především elektroniky. Na své si ale přijdou i estetičtěji založené duše. Do Black Friday se zapojí i e-shopy s nábytkem a bytovými doplňky, jako jsou 4home.cz či MT-nabytek.cz. Chybět nebudou ani kvalitní internetové obchody s módou, jako jsou Vivantis, UrbanStore nebo oblíbený Zoot.
    
Ačkoli se většina e-shopů snaží na Černý pátek nabídnout své produkty za ceny nižší než obvykle, ne všechny nabídky jsou opravdu cenově výhodné. Vyhledávač slev Skrz.cz z nich proto vybírá ty nejvýhodnější a nejzajímavější a shromažďuje je pro spotřebitele na jednom místě. Tímto způsobem nabídne celkem několik stovek nejzajímavějších zlevněných produktů od elektroniky a domácích spotřebičů přes módu až po hračky. Takže nákup vánočních dárků snad nikdy nebyl jednodušší.


Skutečná výše slev ale není tím jediným, na co byste si měli dát během Černého pátku pozor. Tady je několik základních rad:

Pozor na opravdu nízké ceny!

Nezapomínejte na to, že nákup se slevou ještě nemusí nutně znamenat výhodný nákup. Hnát se bezpodmínečně za co nejnižší cenou by se vám totiž mohlo také nečekaně rychle vymstít. Uvědomte si, že každé zboží má svou hodnotu, a je-li jeho cena až příliš nízká, může se to projevit jinde, například v kvalitě zákaznického servisu, kde byste určitě neradi tvrdě narazili třeba při reklamaci. Raději se proto vyhněte obchodům se špatnými referencemi od zákazníků, přestože budou zboží nabízet za bezkonkurenční cenu.

Sledujte diskuse

Z podobného důvodu sledujte diskuse na webech obchodníků i sociálních sítích. Do diskusí se sice převážně zapojují lidé, kteří byli s něčím nespokojeni, z jejich reakcí se ale přesto můžete dozvědět spoustu užitečných informací o prodejci či konkrétním produktu. Nebojte se také položit otázku ještě předtím, než uskutečníte samotný nákup. Každý prodejce by měl být snadno dosažitelný telefonicky i prostřednictvím e-mailu.

Nenechte se zmást procenty

Další zásadou je nekoukat jen na výši slevy. Většina obchodníků láká během Černého pátku na slevy ve výši 70, 80, či dokonce 90 %. Tak vysoké slevy se ale nejčastěji týkají drobných položek. Zajímejte se proto nejen o výši slevy, ale i o celkovou úsporu. 30% sleva na novou lednici je ve výsledku pochopitelně mnohem hodnotnější než sleva 90 % na ponožky.

Vše se dá napravit

A jedna užitečná informace na závěr: pokud jste již nakoupili, ale z nějakého důvodu jste si vše rozmysleli, nezoufejte. Dle zákona máte možnost zboží do 14 dnů od nákupu vrátit. Během následujících 30 dnů by vám měly být peníze beze zbytku vráceny.

Video se připravuje ...
I tak může v Americe vypadat nákupní horečka Black friday • VIDEO: youtube.com_The Salt Lake Tribune/BPŽ