Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

100 let módy: Jaké halloweenské kostýmy se nosily dříve?

4. listopadu 2016 | 06:00

V pondělí se ve světě slavil svátek Halloween a možná právě vás teď o víkendu čeká večírek v hrůzostrašných a nápaditých maskách. Podívejte se, jaké kostýmy nejvíce frčely v daném období. Tipnete si, které byly trhákem před sto lety? A které před dvaceti? 

Pro anglosaský svátek Halloween jsou typické vyřezávané dýně, koledování, strašidelná výzdoba, ale především nápaditý převlek. Dnes je největším hitem kostým inspirovaný Mexikem. Výhodou tohoto líčení také je, že pokud se vám nechce vymýšlet kostým nebo do něj nějak investovat, vystačíte si s barvami na obličej a šikovnou a pevnou rukou. Namalovanou tvář poté stačí doladit například květinami ve vlasech, oblečením v černé barvě a extravagantními módními doplňky. Před sto lety bylo ale vše úplně jinak.

Tehdy se na obličeji nosily ne příliš dokonalé, ale o to strašidelnější masky například čarodějnice nebo nějakého zvířete. K nim dlouhé šaty s dlouhým rukávem a bylo hotovo. Ve 40. letech už si některé slečny a dámy oblékly trošku odvážnější kostýmy, třeba i s kratší sukní. Chodily převlečené třeba za čertice nebo kovbojky. V 60. letech se stal velmi populárním převlek slavné Catwoman. A jak to bylo dál? To se dozvíte ve videu!

Video se připravuje ...
Jak dříve vypadaly maškarní kostýmy? • VIDEO: youtube.com/mode.com

Zde sledujte další videa, jak se měnily trendy za posledních 100 let!