Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Královské šaty: Podívejte se na výstavu nejkrásnějších rób Alžběty II.

29. července 2016 | 06:00

Všichni obdivujeme nádherné róby a elegantní kostýmky vévodkyně Kate, ale její inspirace pochází od královny Alžběty II., které je sice 90 let, ale i dnes je její šatník dechberoucí stejně jako před lety. Přesvědčte se sami!

Padnoucí kostýmky, pestré barvy, elegantní klobouky a róby, ze kterých přechází zrak. Ano, to je šatník vévodkyně Kate, ale především královny Alžběty II., která měla vytříbený vkus dříve, ale má ho i dnes, ve svých 90 letech. A právě k příležitosti oslav jejích narozenin je přímo v Buckinghamském paláci připravena dechberoucí výstava jejího šatníku. 

K prohlédnutí je připraveno téměř 80 šatů a přesně 62 klobouků z období královnina dětství až po současnost. Jedním z největších unikátů jsou samozřejmě královniny svatební šaty z dílny legendárního módního návrháře sira Normana Hartnella, které byly ušity z hedvábí a posety deseti tisíci perlami. Podobným skvostem jsou také šaty, které měla královna Alžběta II. na své korunovaci v roce 1953. Pocházejí od stejného tvůrce a podle odborníků jsou vrcholem jeho tvorby.

Vlevo svatební šaty, vpravo korunovační šaty
Autor: Royal Collection Trust

Kromě skvostných rób nevyčíslitelné hodnoty si můžete prohlédnout i květinové šaty typické pro 70. léta nebo klasické kostýmky s barevně sladěnými klobouky, jimiž se dnes inspiruje vévodkyně Kate. 

Šaty královny Alžběty II.
Autor: Royal Collection Trust

Pokud byste v blízké době měli cestu do Londýna, výstava trvá až do 2. října a dospělý lístek vás vyjde v přepočtu na 700 korun.  

Ochutnávku výstavy najdete v naší fotogalerii!