Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jedeme na hory: Víte, jak správně vrstvit, aby vám bylo teplo?

Video se připravuje ...
Jak správně vrstvit, vám poradí odborník.
VIDEO: Adriana Krátká
15. ledna 2016 | 06:00

Lyžařská sezona je v plném proudu, takže stačí obléknout stylový a kvalitní vysokohorský model a vyrazit brázdit zasněžené svahy. Ukážeme vám, co se letos nosí a jak se správně obléknout, aby vám bylo celý den teplo.

Jak správně vrstvit?

Základem zimního horského modelu je bezesporu funkční prádlo. Nezapomeňte tedy na sportovní podprsenku, kalhotky, termo tričko, termo legíny a funkční ponožky. Tato nejspodnější vrstva se postará o odvádění potu. Dále oblékněte sportovní mikinu nebo rolák, který udrží teplo. Nakonec už chybí jen bunda a kalhoty, které brání tělo před nepříznivými podmínkami, jako jsou déšť, sníh nebo vítr.

Při nákupu funkčního prádla dbejte na to, aby vám opravdu perfektně sedělo. Krátké rukávy nebo nevhodná velikost vás budou při pohybu omezovat a funkce prádla nebude stoprocentní. Nezapomeňte zkontrolovat švy. Ideální jsou ty ploché, díky kterým se vyhnete nepříjemným otlakům.

Pokud jste se rozhodla investovat do nové bundy nebo oteplovaček, pohlídejte si při nákupu voděodolnost a prodyšnost daného materiálu. Vodní sloupec by měl být 10 000 mm a hodnoty prodyšnosti jsou ideální 10 000 g/m²/24 h.

Co frčí?

Už několik sezon po sobě je trendy být na svahu vidět. Takže klasické červenočerné kombinace už jsou dávno out. Vsaďte na zářivé barvy, jako jsou světle modrá, mátově zelená, jasně růžová nebo fialová. Barvy libovolně mixujte. Neplatí zde tak striktní pravidla jako u běžné módy.

Na lyže se skvěle hodí přiléhavější bunda i kalhoty, na snowboard naopak všechno volné. A pokud ráda běžkujete, neměla by ve vaší zimní výbavě chybět ani speciální zateplená sukně, která je letos obrovským hitem.

Vyberte si nové oblečení na hory v naší fotogalerii!