Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Módní a hřejivé kardigany: Víme, který vám bude slušet!

25. listopadu 2015 | 06:00

Jedním ze svetrů, které by ve vašem šatníku neměly chybět, je ležérní kardigan. V obchodech na ramínku kardigany možná nevypadají nejlépe, ale když si jeden z nich oblečete, ihned si ho zamilujete. Poradíme vám, kde je pořídíte.

Pokud slovo kardigan slyšíte poprvé a vůbec nevíte, co si pod ním představit, rozhodně se nelekejte! Jedná se totiž o klasický prodloužený svetr s dlouhým rukávem a nejčastěji bez zapínání. Kardigany původně pocházejí z pánského šatníku. Ve dvacátých letech si tento kousek "vypůjčila" návrhářka Coco Chanel a vytvořila z něj ryze ženský trend, který se proměnil v nadčasovou klasiku.

Proč nám sluší?

Splývavé kardigany mají asi největší výhodu v tom, že sluší úplně všem bez rozdílu věku i typu postavy. Pokud vás tedy trápí nějaké to kilo navíc v oblasti bříška, je pro vás delší svetr, ozvláštněný třeba maxiklopami, jako stvořený. Ženy, které chtějí zakrýt širší boky nebo silnější stehna, by měly sáhnout po delším kousku, který kritické partie zamaskuje. Pro ženy, které se pyšní úzkým pasem, máme skvělý trik: čas od času můžete kardigan oživit tenkým páskem, který zvýrazní váš vosí pas, a outfitu tak dodá šmrnc.

A jestli nechcete níc zakrývat ani maskovat, můžete si vybrat prostě ten, který vám padne do oka. Ať už bude sahat jen k bokům nebo až po kotníky, bude jednobarevný nebo strakatý, hladký či ozdobený třásněmi, určitě se stane vaším oblíbeným kouskem. Náročnější ženy si mohou pořídit kvalitní kašmírový kardigan, který i po letech nošení a praní vypadá jako nový. Seženete ho například v obchodech Marks & Spencer, Mango, H&M nebo na e-shopech.

Vrstvěte a kombinujte

Mladistvého looku dosáhnete jednoduchou kombinací kardiganu, džínů, bavlněného trička a moderních chelsea boots. Ten samý kousek však můžete klidně obléknout přes šaty nebo pouzdrovou sukni a obout k němu lodičky. Stejně jako dlouhý kabát, i svetr přidá vašemu outfitu na eleganci.

Nebojte se ani vrstvení. Na dlouhý kardigan klidně oblékněte kratší kožený křivák a omotejte se maxišálou. Noste přes delší svetry i různé chlupaté nebo pletené vesty, které vás dokonale zahřejí.

Najděte si svůj svetr v naší fotogalerii!

Dlouhé kardigany miluje i módní blogerka Pavlína Jágrová!

Video se připravuje ...
Exkluzivně: Šatník podle Pavlíny Jágrové! Jaké kousky vám nesmějí ve skříni chybět? • VIDEO: Adam Balažovic