Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Briketové podpatky jsou zpět: Nosí se k šortkám i k sukni

20. dubna 2015 | 06:00

Všechny trendy z minulosti se postupem času vracejí zpět na módní výsluní. Velký comeback letos slaví robustní podpatky, které možná znáte pod pojmem "brikety". Nejvíce se nosily v 70. letech, a protože módní trendy této doby jsou letos nejžhavějším hitem, boty s briketovým podpatkem doslova zaplavily všechny módní domy i konfekční obchody!

V minulosti

Boty na rovné platformě doplněné robustním podpatkem byly největším hitem v 70. letech. Tehdy ovšem rozhodně nebyly jen ryze ženskou módní záležitostí. K širokým zvonáčům a vestě s třásněmi je totiž nosili i muži. Nejslavnějším milovníkem briket byl v té době rozhodně Elton John, který klidně i na dvaceticentimetrových podpatcích odzpíval celou svou show.

Po delší pauze se robustní platformy vrátily do módy až v druhé polovině 90. let a udržely se mezi nejžhavějšími trendy hned několik sezon. Od té doby se po nich slehla zem. Až dodnes!

JuJu Babe, urbanlux.cz, 1130 Kč
Autor: archiv firem

Dnes

Brikety se dostaly do popředí především díky prestižním módním domům, které je zařadily na své přehlídky. V zahraničí je už nosí téměř každý, u nás je to letos spíše výsada mladé generace, konkrétně módních blogerů a hipsterů. Většina současných milovníků briket ocení především jejich nápadný vzhled a pohodlnost.

"Nejčastěji se platformy kombinují s ultrakrátkými šortkami a sukněmi nebo slim džínami. K dostání jsou především v černém provedení. Velmi zřídka také v pudrových a jiných barvách," říká stylista Michael Kováčik.

Velmi oblíbené jsou letos i gumové sandály s mohutným podpatkem, které se nápadně podobají botám do vody. Na nošení takových bot budete potřebovat pořádnou dávku odvahy.

Inspiraci naleznete v naší fotogalerii!