Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vintage móda: Oblíbený styl celebrit i našich babiček!

1. února 2015 | 06:00

Takzvaný vintage styl se těší velké oblibě především mezi světovými celebritami, módními guruy a známými blogery. Co je vlastně zač? A kde se inspirovat? To vše vám prozradíme v článku.

Co je to vůbec vintage?

Původně se tímto pojmem označovalo výběrové víno, později se tak začaly pojmenovávat staré a velmi kvalitní věci. Co se týče módy, dnes si pod "vintage" představíme staré kousky oblečení, které jsme našli ve skříních našich babiček nebo si pořídili v "sekáči". V posledních letech není nouze ani o nové kousky, které se touto módní érou inspirují.

Jak poznám správný vintage kousek?

Ne však jakýkoliv starý kousek z vás udělá vintage gurua. Správné retro oblečení musí mít styl, být kvalitní a působit luxusně. Ve světě celebrit se totiž tento styl točí především okolo módních značek Chanel nebo Dior.

Správné vintage oblečení by se mělo na první pohled od ostatních kousků odlišovat především nevšední zdobností a originalitou. Když na takový kousek narazíte, na první pohled vás oslní punc historie.

Kde seženu vintage oblečení?

Zkuste se nejdřív mrknout k babičce nebo mamince na půdu nebo do staré truhlice, kde se většinou ukrývají ty největší poklady dřívější doby. Dalším zdrojem mohou být vybrané secondhandy, ale i internetové obchody. Zkuste navštívit pražský kamenný obchod ve Štupartské ulici, který je zároveň spojen s jediným muzeem módy v České republice, oblíbený e-shop Asos.com nebo síť secondhandů Módní kouč.

Nové kousky

Zbrusu nové kousky inspirované vintage stylem prodávají i některé běžné módní obchody. Úžasné retro oblečení rozhodně seženete například v obchodech Mango, Reserved, H & M nebo Promod.

Pamatujte!

Pokud svůj šatník obohatíte krásným vintage kouskem, musíte dodržovat určitá pravidla. Například nikdy nekombinujte více oblečení ve vintage stylu najednou. Vzácný kousek musí ve vašem outfitu hrát první housle, zbytek oblečení by měl být méně nápadný. Výsledný model pak bude originální a vkusný.

praguefashionmuseum.com, 1890 Kč
Autor: archiv firem

Dávejte si také pozor na kombinování různých stylů napříč historií módy. K retro šatům si rozhodně nesmíte obléknout módní výstřelek dnešní doby. Stejně tak musíte sladit líčení i účes.

Celebrity ho milují

Na luxusní vintage kousky si potrpí i některé celebrity. Například herečka Milla Jovovich, která si dokonce v retro stylu sama ušila svatební šaty. Také adoptivní dcera zpěváka Lionela Richieho, Nicole Richie, nedá na vintage styl dopustit. Dokonce se v něm tak našla, že se díky němu dostala na seznam nejlépe oblékaných hvězd. Také burleskní tanečnice Dita Von Teese si retro zamilovala, konkrétně elegantní sukně a doplňky z 50. let. Nejznámějšími propagátorkami vintage stylu jsou však známá dvojčata Mary-Kate a Ashley Olsen, která se jím dokonce inspirovala během navrhování několika svých módních kolekcí.

Důkazem, že vintage sluší i mužům, je herec Johnny Depp, který dává přednost rockovému retro stylu s nádechem Divokého západu.

Milla Jovovich, Nicole Richie, Johnny Depp, dvojčata Olsenova i Dita Von Teese milují vintage styl!
Autor: profimedia.cz