Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nový módní trend: Přivítejte ve svém šatníku pánské prvky! To letí

Ženám prostě pánský styl sluší
24. července 2012 | 08:55

Chcete působit jako opravdová dáma? Půjčte si nějaký kousek z šatníku svého partnera. Pánské elementy v dámské módě jsou totiž velice elegantní a svůdné.


Oblíbené mužské prvky v módě, jako např. pánské hodinky, vytvoří v kombinaci s tím správným outfitem originální a luxusní look. Sázkou na jistotu je také kalhotový kostým, který vychází z pánského střihu. Na ženách ho proslavil návrhář Yves Saint Laurent v 60. letech, který chtěl jeho prostřednictvím demonstrovat rovnoprávnost žen.

Kalhoty? Základní prvek šatníku871331:gallery:true:true

Nezapomeňme ani Coco Channel, která jako první prosadila kalhoty jako základní ženský prvek šatníku. Další slavnou propagátorkou kalhot a kalhotových kostýmů byla i herečka Marlene Dietrich, jejíž kalhotové kostýmy byly pro veřejnost nejprve provokativní, ale svým sexy vzhledem jim od roku 1930 zajistila místo na módních přehlídkách a v buticích po celém světě. 

Dnes se běžné elementy pánského šatníku, jako jsou vestičky, saka nebo klobouky, staly součástí i ženské garderóby.

Klasická bílá...


Také naší přední módní návrhářku Sonu Hlaváčkovou fascinovalo propojení mužského a ženského světa, které dalo vzniknout kolekce s názvem SPOJENÍ. Všechny modely navazují na základní prvek mužského šatníku – klasickou bílou košili. Ladné křivky ženského těla se skrytě značí pod mistrně střiženými modely.

Gabrielle 'Coco' Chanel v roce 1929
Autor: profimedia.cz

Muži v růžovém

Návrhářka sama dodává: „Kostýmy ve stylu Marlene Dietrich dosáhly celosvětového rozšíření typicky pánských obleků mezi něžnou polovinu lidstva a muži se naopak naučili nosit například špičaté lakovky, růžovou barvu a nikoho již tolik nepřekvapí ani pánská rozepínací sukně“. Prvky z pánských šatníků se v různých obměnách objevují na molech každou sezónu.

Letos v "pánském"

Letos můžeme v dámských kolekcích vidět ještě silnější motivy prvky smokingu, opět typicky pánské manžety, sklady a puky na kalhotách a další pánské střihy. Zdá se, jakoby se módní svět inspiroval starou klasickou britskou módou. Objevují se fazony, které bychom mohli připodobnit k frakům, probleskly i kloboučky ve tvarech cylindrů a již dlouho známé dvouřadé zapínání letos nabírá na hravosti.

Autor: Eva Dvořáková