Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vražedné mini aneb, co dráždí muže?!

6. června 2011 | 05:00

To je fakt na vraždu, prohlásil zcela vážně zástupce mužského pokolení v naší redakci. Mluvil o aktuálně všudypřítomných odhalených ženských nohách. Nakolik ženy v parnech provokují muže? Nesmrtelným mini nyní vévodí víc šortková verze!

V ulicích je opravdu na co koukat. Vesměs mladé dívky se za svou módní "mini" volbu nijak nestydí. Otočit se za nimi s obdivem rozhodně nemá problém ani většina mužů. Pokud tedy je co obdivovat... soudnost některých žen je totiž v tomto případě na hraně, ne-li mnohdy za ni. Co tedy mužskému pokolení vlastně na odhalení ženských nohou vadí?

"Psychicky nezvládám procházky po Praze, to se prostě nedá, některý holky choděj skoro nahý. Já na to nemám…,“ zní rázné vysvětlení dalšího z kolegů.

Co mužům dává tolik zabrat?

Většina oslovených žen se shoduje, že jde pro ně ve vedrech o pohodlnou a příjemnou módu. Vědí ovšem, co to dělá s muži? "Musí si toho všimnout, žena, která je odhalená od kolenou výš přítahuje zaručeně mužskou pozornost," přiznává s úsměvem Martina (23), která precuje v parfumerii. "V práci se ale musím převléknout, takto bych tam nemohla," dodává ke svým černým minišortkám. "Já takto do práce chodím běžně," říká naopak Marie (29) pracuje jako prodavačka. Také při práci v televizi mini nepřekáží, jak potvrzuje Veronika (25). Většina žen se ovšem shoduje, že by takto v práci neprovokovaly, ale pro studentky ve škole prý žádný problém!

Proč ženy chodí odhalené a co na to muži, podívejte se:

Video se připravuje ...
Léto je tady. Jak chlapi šílí z krátkých sukní a šortek? • VIDEO: Pavel Machan, hudba: Yellow

Co říká sexuolog Radim Uzel?

Na to nepotřebujete být odborník, abyste pochopil, že sexuální přitažlivost se nejlépe vyjadřuje v létě, když se ženy odhalí. Ne nadarmo se říká, že žena se lépe objímá v plavkách, než v lyžařské bundě. Na druhou stranu si jeden řidič nedávno stěžoval, že ho ženy v krátkých sukýnkách natolik rozptylují, že má co dělat, aby nenaboural. A je tedy pravda, že takové odhalení může být pro muže i životně nebezpečné.

Jak to vidí módní odbornice Františka:

Problém jménem mini

Letní parna, palčivé slunce a v krátké sukni odhalené nohy. V současnosti běžný obraz dnů. Přesto mini délka stále provokuje. Od šedesátých let, kdy přišla na svět, je předmětem sporů i odsudků. Svádí, dráždí a také způsobuje mindráky.

Existuje vůbec nějako pravidlo, které by stanovilo za jakých okolností si může minisukni nebo v současnosti neméně aktuální šortky zvané hot pants, žena dovolit? Mimochodem britská návrhářka Mary Quant, rebelka, jež začátkem šedesátých let dala mini světu, na adresu tolik diskutované délky v roce 1964prohlásila: „Jsem snad jediná žena, která by zatoužila jít s mužem do postele už odpoledne? Minišaty jsou symbolem dívek, kterým se čekat nechce.“

Z dívek se od éry šedesátých let sice staly babičky, ale řadu z nich mini stále baví. A některé si je vezmou i na sebe. Ne proto, aby ve svém věku provokovaly muže. Mají zkrátka krátké sukně rády, jsou součástí jejich života. Symbolem svobodné, volné a bezstarostné ženy. Není divu, že na přelomu sedmdesátých let, kdy mini střídala délka midi, parádnice protestovaly.

Nyní je zase tahle sexy munice v plné síle na scéně. Sukýnky o ultra mini délce plus šortky těsně pod zadek (hot pants) jsou v maximálním kurzu. Atakují na ženách i z výloh obchodů. A muži se právem radují. Jejich sny jsou více akční a barvitější…

Věčné dilema, věčné obavy

Kdy, kde a kdo by tedy měl mini nosit? Z ankety pořádávané obchodním domem Golden Square Shopping mezi dvěma a půl tisíci respondentek vyplynulo, že tak krátké délky by se měly odložit už v osmadvaceti. Což je názor, který šokuje, stejně jako fakt, že se spousta žen bojí, aby si o nich jiní nemysleli, že se oblékají příliš mladistvě.

Některé přispěvatelky míní, že mini jsou vhodné jen pro velmi mladé a hubené. „Ne, že by je nikdo jiný nemohl nosit, ale dělá si tím jen nepříjemnosti, „ míní Radka. Ta také dodává:“Minisukně je jedním z mnoha způsobů jak upoutat mužskou pozornost, probudit obdiv a být sexy, což podle mě babičky nemají zapotřebí.“

Dominika a spolu s ní mnohé jiné myslí, že: „Pokud má žena krásné štíhlé nohy, tak může nosit mini v každém věku - i v šedesáti. Problém by neměla mít ona, ale ta, která ji závistivě kritizuje.“
A já bych dodala, že prudernost není na místě. Na místě je vkus, cit pro věc, soudnost, které prostě nedovolí obléci na kyprá stehna, velký zadek a mocné břicho minisukni, byť se jedná o mladé masíčko…

Zkrátka, noste to, co vám padne, sedí typu vaší postavy. Nenoste to, co vás uchvacuje na ramínku či jiné ženě, dokonalé modelce. Věk tolik nerozhoduje. Oboustranně platí, že stáří se nemá omezovat, pokud mu daný módní kousek sluší. A mládí idealizovat, jestliže mu věc nepadne.


Autor: bak, Františka Čížková