Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co může mít kosmetika společného s Mezinárodním dnem oceánů?

5. května 2017 | 15:00
Prezentace klienta |

8. června neslaví svátek jen Medard, ale od roku 1992 také všechny oceány na naší planetě. Mezinárodní den oceánů vyhlásila OSN na konferenci v Rio de Janeiru a má připomínat důležitost oceánů a moří pro celý svět. Oceány a moře ovlivňují celou naší planetu, její biosféru a celkové klima Země. 

Toto cenné prostředí je potřeba chránit zvláště v dnešní době, kdy se potýkáme s ekologickými katastrofami, nadměrným rybolovem, plastovým odpadem, změnami klimatu a s dalšími problémy. Oceány mají důležitou úlohu v zachování modelů klimatu a počasí, distribuci solární energie a pohlcování uhlíku. Péče o ně byla dlouho zanedbávána, přitom je jejich ochrana pro budoucnost celé planety klíčová.

Do ochrany oceánů a moří se může zapojit každý z nás. Třeba i používáním kvalitních slunečních přípravků během vaší dovolené. Že jste to netušili?

Když se koupete v moři, látky, které se vylučují z opalovacích krémů, kterými se natíráme, působí toxicky na korály a drobné mořské živočichy a mohou způsobit jejich uhynutí. Na trhu naštěstí existují značky, které si toto riziko uvědomují a vývoji slunečních přípravků věnují speciální pozornost.

Autor: Avene

Patří mezi ně francouzská dermokosmetická značka EAU THERMALE AVÈNE. Přípravky sluneční ochrany značky EAU THERMALE AVÈNE obsahují minimum škodlivých látek pro okolní prostředí, zejména s maximálním respektem k přirozenému prostředí oceánu.

Jak se to podařilo? Obsahují minimální počet filtrů v minimální koncentraci, a žádný z nich není rozpustný ve vodě. Zároveň neobsahují silikony.

Značka Eau Thermale Avène se od roku 2009 snaží vyvíjet různé kroky pro ještě lepší ochranu životního prostředí např. snížením spotřeby vody (o 40 %), snížením emisí CO2 (o 700 tun), snížením spotřeby elektrické energie ( o 27 %), atd. Ve spolupráci s francouzskou společností Eco Emballages, která se věnuje ekologickým využitím obalů, informuje spotřebitele o důležitosti recyklace obalů.

Autor: Avene

Dermatologické laboratoře Avène také v roce 2016 navázaly spolupráci s organizací PUR PROJET, jejímž hlavním cílem je udržení socio-environmentální rovnováhy v ekosystému oceánu a dlouhodobá ochrana a obnova korálových útesů v Indonésii ve spolupráci s místními organizacemi.

Autor: Avene

Tento program se zaměřuje na oživení a zachování korálových útesů budováním povědomí a zapojením místního obyvatelstva. Za posledních 30 let bylo zničeno 27 % korálových útesů, proto se program PUR PROJET snaží vytvářet a obnovovat korálové útesy v Indonésii, pomocí špičkové technologie podpořit růst korálů nebo třeba rozvíjet ekologickou turistickou infrastrukturu. V uplynulém roce bylo vysazeno více než 800 korálů a podařilo se jich zachránit více než 1 000. A tato čísla by se měla v nastávajících letech stále zvyšovat.