Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás akné, i když vám dávno není 15? Na vině mohou být hormony

Akné vás může potrápit i v dospělosti.
13. srpna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Akné je chronické zánětlivé onemocnění, které se vyskytuje především v období dospívání, ale 15 % pacientů má problémy i v dospělosti. První projevy akné se mohou vyskytnout i v pozdějším věku, z důvodu změn hladin hormonů především u žen. 

 

U dospělých je nutné nejprve vyloučit projevy napodobující akné. Projevy mohou vznikat vymačkáváním, nevhodnou kosmetikou, užíváním léků, nemocí nebo například působením slunečního záření. Při výskytu opakujících se aknózních projevů je vhodné celkové vyšetření, včetně hormonálních hladin.

Léčba bývá stejná jako u dospívající mládeže. Používají se přípravky s obsahem retinoidů, benzoylperoxidu případně kyseliny azelaové v kombinaci s antibiotiky. Pokud jsou projevy rozsáhlé, způsobují jizvení, je možná celková léčba antibiotiky, hormonální antikoncepcí nebo retinoidy. Lokální léčba může být také podpořena aplikací chemického peelingu s ovocnými kyselinami nebo dermabrazí.

Léčba akné může způsobovat vysušení

U dospělých žen je větší pravděpodobnost, že kůže může být léčbou více vysušena než u dospívajících. Všechny léčebné přípravky na akné kůži vysušují, proto je nutná její hydratace. Používání kosmetických krémů je velmi důležiténminimálně 1x denně. Krém by měl být lehký, aby neucpával póry.

Zároveň je důležité, aby kůže nebyla promaštěná, ale jen hydratovaná, proto nejsou doporučovány oleje. Pokud je kůže po použití péče červená, suchá, pálí, nejedná se většinou o alergickou reakci, ale o její podráždění. Během léčby je také doporučeno chránit kůži před působením slunečního záření, aby projevy a jizvy nezpigmentovaly. Kůže je totiž citlivější a mohla by se spálit.

Při plánovaném těhotenství je nutné především poučení žen. Většina léků nesmí být během těhotenství užívána, proto je vhodná vždy konzultace s lékařem.

TIP: Pokud je vaše pleť náchylná k tvorbě kožních nedokonalostí, vyzkoušejte pečující řadu Anti-Imperfection od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť. Ta obsahuje micelární vodu pro zmatnění pleti, čistící pleťovou vodu a gel bez alkoholu, hydratační krém 2v1 a nově také čistící masku bez exfoliačních částic. Při pravidelném používání produktů této řady je pleť dokonale vyčištěná, zmatněná, sjednocená a beznedokonalostí.

Řada pleťové péče Mixa.
Autor: MIxa

Vyhlazení jizviček po akné je možné laserovým ošetřením nebo aplikací kyseliny hyaluronové, záleží na typu jizev. Je však důležité pamatovat na to, že laserové zákroky frakčním a erbiovým laserem by neměly být prováděny, pokud jsou přítomny zánětlivé projevy.

MUDr. Lucie Jarešová