Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

MUDr. Michal Sičák: „Laser pomůže 9 z 10 pacientů s lupénkou!“

MUDr. Sičák při konzultaci s pacientkou na klinice DMC
1. března 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Rozhovoru s panem doktorem Sičákem jsem se lehce obávala. Lékař, vysoce postavený člověk, vede svou vlastní kliniku, člověk na úrovni, to vzbuzuje respekt. Opak byl pravdou. Setkala jsem se s příjemným člověkem. O své pacienty se snaží pečovat ve všech směrech nejen v rámci klinické péče, ale i snahou vyjednat pro ně ty nejlepší podmínky u pojišťoven.

Pane doktore, původně jste se ve vaší lékařské praxi věnoval kardiologii a funkční diagnostice. Co vás přivedlo k dermatologii?

V začátcích mé lékařské kariéry jsem strávil několik let na odděleních interní medicíny a kardiologie, včetně nádherného období v Lázních Poděbrady. Přes práci ve farmaceutickém průmyslu, působení v českých a zahraničních firmách, jsme se s manželkou dostali až k rozhodnutí založit vlastní společnosti. Chtěli jsme zastupovat zahraniční firmu, ale bohužel všechny, které jsme kontaktovali, již zastoupení na českém trhu měly. Zoufalství jsme se snažili zahnat v Paříži, kde jsme shodou neuvěřitelných náhod jako je déšť, prochladlá manželka, pošlapaný leták, získali kontakt na francouzskou firmu na peelingy. Prezidentka společnosti nám dala šanci, i přes nulovou historii naší firmy na trhu, a začali jsme spolupracovat. V následujících letech se naše společnost rozrůstala, a protože všechny naše produkty byly z oblasti dermatologie a plastické chirurgie, tak jsem se nenápadně chtě-nechtě pomalinku dostával více do oblasti dermatologie.      

Co bylo impulsem k založení sítě ambulancí Derma Medical Clinic po celé ČR?

V roce 2011 se nám povedlo ve spolupráci s profesorem Arenbergerem dostat na český trh jedinečný přístroj XTRAC, excimerový laser. Nejdřív jsme tuto moderní technologii nabízeli všem dermatologickým klinikám, ale i dermatologickým oddělením nemocnic, ale naráželi jsme často kvůli ceně. Přístroj je totiž ze skupiny dražších technologií. Pokud tedy chtěl přístroj pro praxi primář kožního oddělení, tak ho bohužel odmítal zakoupit ředitel nemocnice a obráceně. Protože technologie je jedinečná, podložená mnohými lékařskými studiemi, rozhodl jsem se, že tento přístroj budeme mít na naší klinice. Tu jsme ale museli nejdřív založit.

​Ošetření lupénky na chodidle laserem Xtrac
Autor: Derma Medical Clinic s.r.o.

Jaká onemocnění na klinice léčíte a jakým způsobem?

Díky excimerovému laseru se stále více zaměřujeme na léčbu specifických dermatóz, jakými jsou lupénka, vitiligo, leukoderma, ale s úspěchem jej používáme i v léčbě vypadávání vlasů, ekzémů, akné, pocitu svědění a dalších. Na klinice máme ale i jiné technologie, kterými například velice jednoduše odstraňujeme plísně na nehtech, dále máme speciální lasery na odstraňování rozšířených podkožních cévek kdekoliv na těle a další. No a nakonec, samozřejmě, i v oblasti estetické dermatologie neboli v kosmetologii poskytujeme celou řadu služeb.

Excimerový laser XTRAC je v ČR novinka. V čem je výjimečný?

Excimerový laser patří mezi relativně nové formy ošetření. Je součástí UVB terapie, která se historicky stále více specializuje na využití úzkého pásma paprsků. Dnes víme, že konvenční způsoby léčby například lupénky se setkávají s celou řadou nevýhod pro pacienta. Průzkumy navíc potvrzují, že řada pacientů s lupénkou je nespokojena s dosavadní léčbou. Častou a praktickou nevýhodou lokálních léčiv je právě způsob jejich aplikace. Jejich dlouhodobým působením pak často dochází k atrofii kůže. Zjednodušeně lze říct, všechny uvedené nevýhody konvenční léčby excimerový laser odstranil. Léčba laserem XTRAC se vyznačuje extrémně rychlým výkonem. Lze jimi ošetřit až 20% povrchu těla za necelých 5 minut. Velikost paprsku dokonce umožňuje laseru zacílit energii přesně na léčené místo, a tím se vyhnout zdravé kůži. Díky tomu lze při laserové léčbě použít vyšší dávku energie než je tomu u metod, při kterých je zasažena i vedlejší zdravá tkáň. Statisticky můžeme říct, že tímto laserem pomůžeme u lupénky 9 z 10 pacientů!

Když to shrnu, tak léčba XTRACem je pro pacienta komfortní, nebolestivá a rychlá. Nezatěžuje zdravé tkáně a nemá žádné nepříjemné systémové vedlejší účinky. A především, je dle výsledků klinických studií a našich zkušeností velice úspěšná a bezpečná.

Stav lupénky u pacienta na začátku léčby
Autor: Derma Medical Clinic s.r.o.

Hradí léčbu excimerovým laserem pojišťovny a jaká je v dnešní době vůbec situace ohledně úhrad dermatologických ošetření?

Ze všech dermatóz, které jsem uvedl a u kterých excimerovou léčbu úspěšně používáme, je tato léčba hrazena jenom u lupénky.  Od roku 2011 je léčba lupénky excimerovým laserem součástí Seznamu zdravotních výkonů, a měla by být tedy pro pacienta v České republice plně hrazená ze zdravotního pojištění. K tomu ale nutno dodat, že za předpokladu, že zdravotní pojišťovna má platnou smlouvu se zdravotnickým zařízením. Pokud tomu tak není, musí si pojištěnec zdravotní pojišťovny, která smlouvu se zdravotnickým zařízením nemá, tuto léčbu hradit sám. Vzhledem k tomu, že jsme v ČR, dle mých informací, jediní, kteří k dnešnímu dni tuto léčbu laserem XTRAC poskytují, můžeme říct, že léčba je hrazená jenom 4 pojišťovnami: VOZP, OZP, Zdravotní pojišťovnou Škoda a VZP. Z toho ale například s VZP máme smlouvu jenom jednu, a to pro Prahu. Ostatní zdravotní pojišťovny s námi smlouvu nemají.

Podle čeho se pojišťovny rozhodují, jaké zákroky a léčby budou hradit? Existuje možnost jejich rozhodnutí ovlivnit?

Podle čeho se zdravotní pojišťovny rozhodují, nedokážu říct. To vědí jenom jejich manažeři. Je nutno nejdřív uvést, že před podepsáním smlouvy musí nejdřív každé zdravotnické zařízení projít v každém kraji ČR tzv. schvalovací procedurou, která se nazývá „Výběrové řízení”. Na něm se vyjadřují zástupci krajského úřadu, lékařské komory, lékaři dané odbornosti v daném kraji a zástupci jednotlivých zdravotnických pojišťoven, zda chtějí, aby konkrétní zdravotnické zařízení dostalo „svolení” k vyjednávání smluvních podmínek se zdravotní pojišťovnou. V každém kraji je postoj k stejnému zdravotnickému zařízení různý. Buď positivní, nebo negativní. Pokud je positivní, může zdravotnické zařízení vstoupit se zdravotní pojišťovnou do jednání a požádat o smlouvu o úhradě léčby. A je na rozhodnutí pojišťovny, zda smlouvu se zdravotnickým zařízením podepíše. Pokud je „Výběrové řízení” negativní, tak vyjednávání není možné. Proč ale jednotlivé pojišťovny odmítají konkrétně s našimi klinikami podepsat smlouvu, nevím. V tomto složitém procesu vyjednávání hraje roli asi hodně faktorů a některé si raději ani nechci představovat.

Stav pacienta po 11. návštěvě
Autor: Derma Medical Clinic s.r.o.

Vidíte budoucnost v léčbě dermatologických onemocnění a ve způsobu jejich úhrady nadějně?

Vzhledem k celosvětovému růstu počtu fotosenzitivních dermatóz se bude použití excimerové vysoce specifické laserové fototerapie i nadále v dermatologické praxi zvyšovat. Již nyní se tato léčba těší velikému zájmu světových dermatologů. A protože je léčba velice úspěšná a bezpečná, bude se excimerový laser v dermatologické praxi stále více využívat. A jaký bude postoj zdravotních pojišťoven k úhradě excimerové léčby? Pevně věřím, že pozitivní a pacienti si nebudou muset svoji pojišťovnu vybírat na základě toho, zda zdravotní pojišťovna léčbu hradí nebo nikoliv, ale že budou tuto léčbu hradit všechny pojišťovny a v celé ČR. Přeji to všem pacientům, kteří tuto léčbu potřebují.

Více se dozvíte na http://www.dermamedicalclinic.cz/