Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poznejte hlavní rozdíly mezi mužským a ženským plešatěním

20. října 2015 | 11:15
Prezentace klienta |

Že muži a ženy neztrácejí vlasy stejně, to je vcelku známo. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi plešatěním mužů a žen?

Mnoho let se obecně věřilo, že plešatění je čistě mužský problém a o plešatění dámském se téměř nehovořilo. Nicméně je již v současnosti evidentní, že zhruba 40% osob, které trpí ztrátou vlasů, jsou právě ženy. Plešatění u mužů i žen má mnoho společného, nicméně mezi nimi nalezneme velké rozdíly.

U pánů i dam je možné ztrátě vlasů předcházet. Důležitá je samozřejmě správná výživa, růst vlasů podporuje pravidelná konzumace jogurtů, jater, pivovarského droždí a pšeničných klíčků. Co je ovšem ještě důležitější, je správná péče. Chcete-li cíleně zastavit padání vlasů, pak sáhněte po séru proti vypadávání vlasů Renokin. Pokud chcete podpořit zdraví svých vlasů a působit preventivně proti jejich padání, používejte pravidelně Renokin šampon proti vypadávání vlasů a Renokin kondicionér pro revitalizaci vlasů.

Autor: BRANDEIS CLINIC, s.r.o.

Plešatění dle vzoru

Pánské i dámské plešatění dle daného, definovaného vzoru (v angličtině Male pattern baldness, případně Female pattern baldness) má obojí své prameny v genetice. Ano, tyto predispozice vedoucí ke ztrátě vlasů je možné od svých předků. Ale pozor, tuto predispozici nezískává jedinec pouze od své matky, jak se dříve předpokládalo. Významnou roli hrají oba rodiče.

U mužů zapříčiňuje ztrátu vlasů z 80% dědičnost a je předávána geneticky. U žen je genetika faktorem jen z 30% procent a na ztrátě vlasů se ve větší míře podílí další faktory.

Testosteron za to nemůže

Až donedávna vědci věřili, že androgenní alopecii, tedy mužské a ženské plešatění, způsobuje převaha mužského pohlavního hormonu testosteronu, který se u žen běžně vyskytuje jen ve stopovém množství. Další výzkumy nicméně prokázaly, že viníkem plešatění není testosteron jako takový, ale jeho derivát, dihydrotestosteron (DHT). Když se DHT sváže s jistými receptory ve vlasových váčcích na skalpu, dochází k jejich zmenšení.

Postupem času toto zmenšování způsobuje, že vlasové vlákno je stále kratší a jemnější než dříve. Může se snadno stát, že vlasové váčky, které produkovaly velké, silné a pigmentem zbarvené vlasové vlákno, začnou produkovat vlákno užší a kratší. Nakonec se vlasy zkrátí na pouhé jemné šedivé chmýří, až přestane vlasové vlákno celkově z folikulu vyrůstat.

Zatímco je tato reakce na DHT téměř vždy přítomna u pánského plešatění, u ženského plešatění někdy chybí. Což vědce stále přesvědčuje o tom, že k objasnění tohoto fenoménu je třeba provést ještě mnoho výzkumů.

Autor: BRANDEIS CLINIC, s.r.o.

Čím se tedy liší?

Nejvýznamnějším rozdílem mezi pánským a dámských plešatěním v případě androgenní alopecie jsou však jejich symptomy a také postup v čase.

U mužů začíná plešatění u přední linie vlasů nad čelem. Ústup vlasů v oblasti koutů způsobuje, že vlasová linie ustupuje dozadu a začíná se formovat do tvaru písmene M. Jak se vlasy zjemňují, zkracují a ztenčují, dochází ke zvýšení ztráty vlasů na temeni, což posléze vede k tomu, že na hlavě již zůstanou pouze vlasy ve tvaru písmene U, vedoucí takzvaně „od ucha k uchu“, kolem hlavy. Pokud nedochází k léčbě tohoto stavu, ztráta vlasů se může rozšířit i nad ušima a vlastně na celou oblast skalpu. Velmi zřídka dochází k tomuto typu ústupu vlasů u žen.

Dámy naproti tomu postihuje ztráta vlasů nejčastěji v centrální části hlavy, na tzv. pěšince. Přední linie vlasů nad čelem tak většinou zůstává zachována. Stav se může rozšířit i na celé temeno. Není ovšem časté, že by se ztráta vlasů rozšířila na celou hlavu.

Rozdělení na tyto „vzory“ podle pohlaví není ovšem definitivní. Ústup vlasů po vzoru mužském mohou zažívat i ženy. Naopak mužům mohou vlasy ustupovat po vzoru ženského plešatění. A velmi zřídka je možné, že se u ženy nebo muže rozvinou naráz oba typy plešatění.

Proto nečekejte kdy se plešatění projeví i u vás a bojujte proti plešatění již dnes.