Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léto je nejhorší období pro vaše paty! Poradíme vám, jak o ně pečovat

Otevřené sandálky, teplo a prach jsou pro vaše chodidla hotovou pohromou.
4. srpna 2015 | 06:00

Jestli něco v létě dostává pořádně zabrat, jsou to bezesporu naše chodidla. Vlasy, pleť i pokožku totiž před vysoušením od sluníčka snadno ochráníte pomocí přípravků s UV filtry, ale paty a chodidla trpí v podstatě celé léto. Pokud se chcete vyhnout nevzhledné tvrdé pokožce a prasklinám, musíte o ně pečovat ještě intenzivněji.

I když by se mohlo zdát, že léto je pro chodidla ideálním ročním obdobím, protože pokožka se víc potí, opak je pravdou. Otevřené sandálky a prach, který se k chodidlům dostává, vaší kůži absolutně neprospívají. Jenomže komu by se chtělo v létě trpět v zavřených botách, že.

To jediné a nejdůležitější, co tak pro své nohy můžete v létě udělat, je pečovat o ně s ještě větší láskou než po zbytek roku. Ideálně denně, protože jedině tak zabráníte škodám, které byste musela později složitě napravovat.

Obrušujte každý den

V první řadě nezapomínejte na pedikúru. Pokud dostatečně často neobrušujete odumřelé kožní buňky z chodidel, vytvoří se na nich vrstva ztvrdlé kůže, která nejen nehezky vypadá, ale může i zhoršovat některé problémy, jako jsou například patní ostruhy.

Pokud se o chodidla staráte opravdu každý den, není vůbec nutné používat pilník nebo pemzu. Při časté péči si naprosto vystačíte s tělovým peelingem. Zdá se vám na pokožku na patách slabý? Připravte si doma takový, který budete používat jen na chodidla. Smíchejte 2 polévkové lžíce třtinového cukru s lžící medu, olivového oleje a citronové šťávy. Pak nohy nechte v teplé lázni 10 až 15 minut a vmasírujte do nich domácí peeling. Opláchněte je a je hotovo.

Hydratujte co nejdřív po lázni

Po odstranění odumřelých kožních buněk je potřeba dodat vašim nožkám také hydrataci, a to ideálně do pěti minut od okamžiku, kdy jste je vytáhla z vody. Výživné krémy na ruce a nohy totiž fungují mnohem lépe, pokud je pokožka vlhká a ony v ní tuto vlhkost mohou uzamknout. Vybírejte si spíše hutnější krémy, ideálně s obsahem olivového oleje, který vám zaručí intenzivní hydrataci.

Natáhněte "letní" ponožky

Hutnější krémy se déle vstřebávají a také déle působí. Pokud tedy nechcete mít na prostěradle nebo na podlaze mastné skvrny, natáhněte si na nohy ponožky. Ostatně nohy tak udržíte v teple a přípravky budou mít lepší šanci se vstřebat. Zdá se vám na ponožky nelidské horko? Ustřihněte jim špice, a získáte tak skvělé návleky, které ochrání pouze paty.

Autor: brig