Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letní chyby v péči o pleť i o vlasy, které možná děláte i vy

  • 18. července 2015 | 06:00

    Vysoké teploty, sluníčko, klimatizace, a k tomu vlhko a vítr u moře. Počasí dává v létě pěkně zabrat nejen nám samotným, ale i naší pleti a vlasům. Proto byste měla svou každodenní péči podřídit právě tomu, že letní teploty si vyžadují své. Jste si jistá, že o sebe pečujete tak, jak byste měla?

  • Používáte stále stejný make-up

     

    Snažit se ušetřit peníze za kosmetiku tím, že budete v létě používat stejný make-up jako v zimě, je naprostý nesmysl. Jakmile se totiž vaše pokožka jen trošku opálí, je váš "celoroční" make-up najednou příliš světlý, a váš obličej tak nepřirozeně kontrastuje se zbytkem odhaleného a opáleného těla. Navíc se hutné zimní make-upy k letnímu líčení naprosto nehodí. Proto si na horké dny pořiďte produkt s lehčí texturou v tmavším odstínu. Ideální pak je, pokud na léto zahodíte make-up úplně a vystačíte si jen s BB krémem nebo kompaktním pudrem, aby vaše pokožka mohla lépe dýchat.

    LUSH, základní make-up, 390 Kč, koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem

     

    Tip redaktorky: Na léto se mi nejvíc osvědčil tónovaný podkladový krém LUSH, který schopně kryje, a přitom neobsahuje silikony, takže vám na pleti neutvoří nepříjemnou vrstvu. Navíc je na bázi olejů, takže ho můžete smíchat se svým denním krémem jen pro lehké tónování nebo můžete díky jeho textuře denní krém úplně vynechat, pokud máte mastnou pokožku.

  • Nemáte bázi pod make-up

     

    I když si možná myslíte, že podkladová báze pod make-up je něco, bez čeho se bez problémů obejdete, v létě je neocenitelným kosmetickým pomocníkem. Díky svému složení totiž nejen dokáže pleť vyhladit, takže nanesení make-upu nebo BB krému je snadnější a vypadá přirozeněji, ale i líčení na obličeji udrží déle, takže vám ani ve vysokých teplotách "nepoteče".

    Zuii Bio, korekční základová báze pod make-up, 785 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
    Autor: archiv firem

     

    Tip redaktorky: Ideální je sáhnout po takové bázi, která neobsahuje silikony, aby mohla pleť v létě dýchat. Já nedám dopustit na podkladovou bázi pod make-up Zuii, která má 100% přírodní složení a funguje opravdu tak, jak má. Navíc se vyrábí v několika odstínech, takže pokud nepotřebujete zakrýt velké nedokonalosti v podobě pupínků, nahradí vám i BB krém.

  • Nepoužíváte SPF

     

    I když jste už opálená, i když jdete jen do práce nebo na procházku se psem, nikdy byste v létě neměla vyrážet ven bez sluneční ochrany. Vzhledem k tomu, že někteří dermatologové doporučují nanášet si opalovací krém i tehdy, když jste jen doma, abyste byla chráněna před slunečními paprsky, které na vás dopadají přes okno, venku je správná sluneční kosmetika naprosto nezbytná. Bez krému s SPF si zakládáte na dřívější vrásky, riskujete spálení pokožky a zvyšujete riziko rakoviny kůže.

    Eucerin, ochranný krémový gel na opalování na obličej, 345 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

     

    Tip redaktorky: Osvědčilo se mi mít neustále v kabelce malý opalovací krém, kterým se natřu, když je potřeba. Letos jsem si zamilovala novinku od značky Eucerin – ochranný opalovací gel, který má praktické balení a je úžasně lehký. Je to snad první opalovací krém, který na své pokožce necítím. Navíc je určený na obličej a je vhodný i pro majitelky snadno se mastící pleti.

  • Nestaráte se o vlasy

     

    Navzdory tomu, že se z vašich kapes neustále někdo snaží vytáhnout víc peněz, než je vám milé, sluneční vlasová kosmetika mezi marketingové pasti nepatří. Letní péče o vlasy totiž opravdu obsahuje jiné složky než ta celoroční a jejím účelem není nic jiného než ochránit vaše vlasy před slunečním zářením a vysokými teplotami, které je vysušují. Ideální je, když si vyberete takovou sluneční řadu, která neobsahuje sulfáty, a ještě více tak nevysušuje vaši pokožku.

    Lavera, intenzivní kúra na vlasy poškozené sluncem, 59 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

     

    Tip redaktorky: Sice mám krátké vlasy, ale i tak cítím, že v létě potřebují "nakopnout", což u mě spolehlivě dokáže maska v podobě intenzivní kúry pro sluncem poškozené vlasy od firmy Lavera. Vlasy jsou po ní zase hebké a vrací se jim lesk, aniž by byly obalené silikony.

  • Pozdě se odličujete

     

    Že je každodenní odlíčení samozřejmostí, snad ani nemusíme připomínat. Ideální ale je, pokud se odlíčíte hned, jak přijdete domů, a ne až před spaním. V létě je to pak skoro nezbytné. Jedině tak dáte pokožce čas, aby se vzpamatovala z vysokých teplot a nadměrného pocení a aby se vám nezačalo tvořit akné.

    Glov, odličovací rukavice, 499 Kč, koupíte na www.profiskin.cz
    Autor: archiv firem

     

    Tip redaktorky: Já osobně nedám dopustit na odličovací oleje, ale ty mohou být pro někoho v létě příliš mastné. Z novinek v odličování mě na trhu naprosto dostala odličovací rukavice z mikrovlákna Glov, která vám z obličeje odstraní líčení jen za použití vody z kohoutku, a to včetně voděodolné řasenky.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.