Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jakou kosmetiku na péči o pleť opravdu potřebujete a co raději vyhodit?

  • Video se připravuje ...
    14. července 2015 | 06:00

    Denní krém, noční krém, pleťové sérum, oční krém, do toho nějaká maska, pleťový peeling nebo tonikum. Vyznáte se ve všech lahvičkách ve své koupelně a víte s jistotou, kdy a jak dané produkty používat a pro jaký typ pleti se jaké hodí? Pokud si nejste úplně jistá, provedeme vás péčí o pleť krok za krokem. Možná zjistíte, že polovinu věcí ve své koupelně ani nepotřebujete.

  • Krok 1. - odlíčení

     

    Bez důkladného odlíčení to nejde, ať je vám dvacet nebo padesát, a je lhostejno, jaký máte typ pleti. Odličovacích přípravků je na trhu nepřeberné množství a jde v podstatě o to, najít si ten způsob odličování, který vám vyhovuje. Každý způsob má totiž svá pro a proti.

     

    V zásadě platí, že jakékoliv mastné odličovače, jako jsou oleje, vás odlíčí nejdokonaleji a můžete s nimi bez starostí odličovat i oční make-up, je ale potřeba je z pleti stáhnout tonikem nebo pleťovou vodou. Micelární voda vám většinou odlíčí pleť i oči a není potřeba používat již žádný jiný odličovač, ale spotřebujete jí víc, abyste oči při odličování nedřela. Navíc ne všechny micelární vody jsou stejně kvalitní a některé si s očním make-upem neporadí.

     

    Odličovací pěny a gely se smývají vodou, takže zanechávají pocit čistoty, ale zpravidla pokožku vysušují a nejsou vhodné k odličování očního make-upu, proto je potřeba je kombinovat například s dvoufázovými odličovači očí. Co se odličovacích ubrousků týče, používejte je opravdu jen v případě nouze. Make-up vám totiž neodlíčí tak, jak by měly, a navíc jsou parfémované a mohou vás snadno podráždit. Na každodenní odlíčení se tedy rozhodně nehodí.

    LUSH, odličovač Ultrabland, 295 Kč, koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: Univerzální odličovač Ultrabland od značky LUSH je na bázi olejů, a přitom se s ním pracuje stejně jako s mycím gelem. Na pokožce je velmi příjemný, nevysušuje a bez problémů s ním odlíčíte i voděodolnou řasenku.

  • Krok 2. - peeling

     

    Pleťový peeling je malý zázrak, který vaší pleti umožní zbavit se odumřelých kožních buněk a vyčistí ji do hloubky. Při jeho používání ale platí několik zásad:

     

    - Používejte ho podle typu pleti. Máte-li pokožku suchou a citlivou, bohatě postačí, pokud si ho dopřejete jednou za dva týdny. Mastná a smíšená pleť ho naopak ocení každý týden.

    - Na obličej používejte zásadně peelingy k tomu určené. Ty tělové jsou příliš hrubé a mohly by vám citlivou pokožku obličeje podráždit.

    - Ani peeling určený na pleť nikdy nepatří na citlivé oční okolí.

    - Vybírejte si peelingy s přírodními abrazivními složkami, jako jsou jemně mletý cukr nebo abrazivní prášky ze superpotravin. Umělé mikrogranule jsou hrubé, při použití se nerozpouštějí, a navíc jsou škodlivé nejen pro vaši pleť, ale i pro životní prostředí.

    - Peeling používejte vždy na večer. I při šetrném peelingu totiž může pleť zčervenat, ale přes noc se bez problémů zklidní.

    Inlight Bio, vyživující pleťová maska a peeling, 1695 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: Pleťová maska od značky Inlight je 100% bio a díky jemnému prášku z baobabu v sobě kombinuje výhody jemného účinného peelingu a výživné masky.

  • Krok 3. - maska

     

    Jakmile máte díky peelingu dokonale vyčištěnou pleť, zbavenou odumřelých kožních buněk, máte jistotu, že bude schopná a ochotná natáhnout do sebe všechny výživné látky, které jí hodláte dopřát. Právě proto je po peelingu ideální doba na pleťovou masku, ať už toužíte po hydrataci, vyhlazení vrásek nebo rozjasnění pleti. Stejně jako u peelingu platí, že i masku stačí používat zhruba jednou týdně a na večer.

    Lavera Neutral, pečující pleťová maska Intensiv Bio, 57 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: Zklidňující pleťová maska Lavera se hodí pro všechny typy pleti, která je podrážděná, dehydratovaná a vyčerpaná. Zamilujete si ji pro její přírodní složení, kterému vévodí několik zastudena lisovaných rostlinných olejů.

  • Krok 4. - pleťové sérum

     

    Jste-li majitelkou mastné pleti nebo vám ještě nebylo třicet, bez pleťového séra se snadno obejdete. Jeho kouzlo totiž funguje především na pleť zralou a suchou, se sklony k tvorbě vrásek. Pleťové sérum je zpravidla nemastná tekutina, která v sobě obsahuje koncentrované množství látek pomáhajících zpomalovat stárnutí pleti. Ideální je nanášet ho na vyčištěnou pleť ještě předtím, než použijete svůj oblíbený krém. Jedině tak totiž mají všechny účinné složky šanci se vstřebat.

    Nobilis Tilia, hyaluronové sérum, 299 Kč, koupíte na www.nobilis.cz
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: Hyaluronové sérum Nobilis Tilia v sobě ukrývá koncentrovanou kyselinu hyaluronovou a výtažek z přesličky rolní, takže pomáhá účinně bojovat proti vzniku vrásek. Na pleti je neuvěřitelně lehké a zasychá tak rychle, že o něm do pár sekund nevíte.

  • Krok 5. - noční krém

     

    Noční krém by měl být produktem, který byste ze své péče o pleť rozhodně neměla vynechávat. Pokud máte pleť mastnou, nemusíte sáhnout přímo po nočním krému, který je výživnější, ale i tak byste krém na noc neměla vynechávat, protože pomáhá pokožku hydratovat. Tak zabráníte zvýšené produkci mazu vlastního pokožce, a tím i vzniku nových pupínků. Noční krém nanášejte na obličej, krk i dekolt v menší vrstvě. Právě proto, že je výživnější než krém denní, není potřeba ho použít příliš mnoho, aby působil, a pleť mohla přesto v klidu dýchat. V každém případě se ale vyhněte očnímu okolí, na které klasický krém nepatří.

    BioAroma, 24h anti-aging krém proti vráskám, 595 Kč, koupíte na www.bioaromakosmetika.cz
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: 24hodinový krém proti vráskám od značky BioAroma vlastně není krémem v pravém slova smyslu. Jde o směs zastudena lisovaných přírodních olejů, které jsou přesně tím pravým, co potřebuje suchá a zralá pleť. Nanášejte ho vždy na navlhčenou pokožku, aby měl šanci hydratovat vás přesně tak, jak potřebujete.

  • Krok 6. - oční krém

     

    I když možná považujete oční krém za zbytečnost, kterou nepotřebujete, protože si na oblast kolem očí nanášíte svůj klasický denní a noční krém, který vás nepálí a který "vám nic nedělá", opak je pravdou. I když svůj běžný krém v očním okolí bez problémů snášíte, ve skutečnosti toho v této oblasti opravdu moc nenadělá.

     

    Pokožka kolem očí je tenčí než na zbytku obličeje a má jiné vlastnosti. Také proto má tendence tmavnout nebo otékat a tvořit nevzhledné kruhy. Navíc se na ní častěji tvoří vrásky. Právě proto byste měla sáhnout po speciálním očním krému, který nedostatky v podobě kruhů pod očima, otoků nebo drobných vrásek pomáhá korigovat s mnohem větším účinkem než denní nebo noční krém.

    Eucerin, hydratační oční krém Aquaporin Active, 415 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

     

    Náš tip: Oční krém Aquaporin Active Eucerin si zamilujete, pokud vás trápí tmavé kruhy pod očima nebo otoky v oblasti očí. Díky svému složení pleť okamžitě a dlouhodobě hydratuje, a jeho kovový aplikátor vám navíc příjemně uleví při každé aplikaci.

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.