Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na nákupy s lupou! Jak se vyznat ve složení kosmetiky?

Také u kosmetiky pečlivě studujte složení produktů
16. října 2014 | 06:00

Zkoumání složení potravin při nákupu správně věnujeme čím dál víc času. Všichni si totiž moc dobře uvědomujeme, že polévka z čerstvé zeleniny je mnohem lepší a zdravější, než ta z pytlíku a že glutaman sodný a koktejl z "éček" není to, co chceme mít na talíři. Proč ale stejnou péči nevěnujeme také složení na kosmetice, kterou denně používáme?

Může vás částečně uklidnit, že složení kosmetiky v zemích Evropské unie podléhá podstatně přísnějším pravidlům, než složení kosmetiky v USA. Dokonce i zdánlivě stejný produkt (stejný název, stejná značka, stejné balení) se s největší pravděpodobností bude lišit ve složení, pokud jej koupíte v New Yorku a v Paříži.

Pravdou ale je, že i v kosmetických produktech, které nalezneme na českém trhu, naleznete ve složení často látky, které jsou velmi diskutabilní a vašemu tělu zrovna neprospívají. A i když by kosmetické firmy mohly namítnout, že je do produktů přidávají jen v zanedbatelném množství, které na tělo nemají žádný vliv, není to tak docela pravda.

Kolik produktů se do nás vejde?

Spočítali jste si někdy, kolik kosmetických přípravků na sebe denně nanesete? Průměrná žena jich prý za den použije kolem dvanácti. Zdá se vám to jako nesmyslně vysoké číslo? Počítejte s námi - sprchový gel, tělové mléko, zubní pasta, šampon, kondicionér, pleťové sérum, denní krém, make-up, rtěnka, řasenka, odličovací mléko, noční krém a tak dále. To jsou jen ty nejzákladnější produkty. Já osobně jich používám ještě o pár víc.

Teď si položme zásadní otázku - i když je škodlivé látky v produktu jen opravdu malé množství, které směrnice Evropské rady nezakazují, kolik se vám jich do těla dostane z oněch dvanácti produktů, které použijete každý den? Je to stále ještě tak zanedbatelné množství?

Nejjednodušším řešením je samozřejmě používat pouze produkty v bio kvalitě. Jenomže ty jsou zpravidla velmi drahé (protože získávat účinné látky z rostlin je podstatně dražší než používat chemické náhražky) a na trhu jich ještě není tolik, abyste si je mohli pohodlně koupit v každé drogerii.

Co nám říká seznam ingrediencí?

Pokud se tedy chcete vyhnout alespoň těm nejvíce škodlivým látkám v kosmetice, budete muset začít číst složení kosmetických přípravků. Podle názvosloví INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), neboli mezinárodního názvosloví pro kosmetické suroviny, které je v České republice nařízeno zákonem, jsou kosmetické firmy povinny uvádět na každém výrobku kompletní seznam ingrediencí, ze kterých je produkt vyroben.

Například takto vypadá složení přírodní kosmetiky
Autor: archiv BPŽ
Složení přitom musí být seřazeno podle toho, v jakém množství se v něm ingredience nacházejí. Zcela logicky tak na prvních místech naleznete ty látky, kterých je v produktu nejvíce, na posledních pak ty, kterých je v produktu nejméně. Ovšem pozor, složky, kterých je v obsahu méně než 1% se mohou řadit již v libovolném pořadí!

V současné době Evropská unie eviduje seznam více než 30 000 názvů ingrediencích používaných v kosmetice. Vyznat se v nich je pro laika velmi složité, ne-li nemožné.

Můžete se ale řídit tím, že přírodní složky jsou zpravidla psány latinsky (např. Organic Cocos Nusifera Oil označuje kokosový olej), zatímco chemické sloučeniny, ať už přírodní nebo syntetické, se označují většinou svým chemickým složením (např. PEG nebo suroviny s chemickými příponami, jaké si pamatujete z hodin chemie -ný, -natý, -ičitý a podobně). I zde ale platí, že ne každá syntetická surovina je zdraví škodlivá.

Na nákup kosmetiky vyražte s lupou!

Některé drogerie jsou vybaveny nákupními vozíky s lupou
Autor: archiv BPŽ
Obzvláště v pečující a hlavně v dětské kosmetice byste se měli proto vyhnout především lákám, které jsme jmenovali v tomto článku. Důvod je jasný - v dnešní stresové době není důvod zatěžovat organismus zbytečnou chemií a vlasy i pokožka se vám odvděčí lepší kvalitou, pokud tyto látky ze své každodenní péče vyloučíte.

Pravidlem by proto při každém nákupu mělo být čtení složení kosmetických produktů, stejně jako to děláte u potravin. Problém ale je, že složení na malé krabičce očního krému bývá často tak miniaturní, že ho jen těžko přečtete.

Do kabelky si proto dejte lupu a zkoumejte, co všechno se dá ve složení vašeho oblíbeného krému najít. Některé drogerie už dokonce na své nákupní vozíky lupu umístily, abyste měli přehled, co nakupujete. Tleskáme!

I když by bylo samozřejmě ideální, aby nevhodné ingredience z kosmetiky zmizely úplně, dokud bude ve složení dětských párků "látka zvýrazňující chuť a vůni", bude rozhodnutí, co do svého těla a tělíčka svého dítěte chcete dostávat, zatím pouze na vás.

Utěšovat vás tak mohou jen 2 věci, tedy to, že díky Evropské unii na tom jsme s kosmetikou stále lépe, než například v Americe a fakt, že s klesající poptávkou klesá také nabídka. Nebojte se proto udělat ve své koupelně malou kosmetickou revoluci.

Autor: brig