Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak zastavit vrásky: Rady, které opravdu fungují!

  • Na vrásky vyzrajete péčí i kvalitní stravou
    11. října 2014 | 06:00

    Ne nadarmo nás dermatologové každé léto varují, že opalování pleti škodí. Zatímco v létě se tak chlubíme bronzovou pokožkou, na podzim se nám vysušená pleť "odmění" viditelnými vráskami. Jak se s nimi poprat dřív, než se jemné vrásečky promění na hluboké vrásky? Starejte se o sebe!

  • Žijte mladě

     

    ...
    Autor: shutterstock
    Tím samozřejmě nemysléme pařit, jako když vám bylo dvacet a naspat maximálně 5 hodin denně. Naopak! S genetikou sice nic nenaděláte, ale to, jak pokožka vypadá a kolik máte vrásek ovlivňuje také mnoho dalších faktorů.

     

    Pokud žijete ve městě a jste každý den vystavena škodlivinám v ovzduší, kouříte, máte nedostatek spánku, jste ve stresu a zanedbáváte jak zdravou stravu, tak pitný režim, nechtěně podporujete proces stárnutí pleti. Základem je tedy dostatek spánku, čisté vody na pití (hlavně v dopoledních hodinách) a alespoň čtyři porce čerstvé zeleniny denně.

  • Hydratujte zevnitř i zvenčí

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Nic nového pod sluncem - bez dostatečného pitného režimu to prostě nepůjde. Vypijte alespoň 2 litry čisté vody, nebo bylinkových čajů denně, aby se co nejvíce škodlivin mohlo vyplavit v moči. Dostatek tekutin přirozeně hydratuje pleť zevnitř a zanechává ji pružnou a bez vrásek. Což je přeci to, po čem neustále toužíme.

     

    Vláhu navíc pleti dodávejte i zvenčí. Pořiďte si minerální vodu ve spreji nebo multifunkční tonikum, kterým pleť klidně několik,rát denně "přestříkněte", obzvlášť pokud pracujete v klimatizované místnosti.

  • Vyberte si správný krém

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Při nákupu denního a nočního krému se řiďte návodem, který naleznete na krabičce. Ne nadarmo je na spoustě produktů uvedeno, od jakého věku je určený. Zatímco dvacetiletá pleť potřebuje hlavně hydrataci, padesátileté je potřeba dodat i výživu.

     

    "Do 35 let byste měla pleť především hydratovat. Od 35 do 45 zařaďte do každodenní péče vyživující krémy s obsahem vitaminů A a C. Od 45 do 55 let přidejte k hydratačním složkám a vitaminům ještě výživu kyselinou hyaluronovou, která udržuje hydrataci ve tkáních a zajišťuje obnovu přirozené pružnosti kůže. Od 55 let pak používejte krémy a séra, která přirozeně stimulují tvorbu kolagenu." říká MUDr. Ludvika Záhořová, která se dlouhodobě věnuje estetické dermatologii.

  • Dejte si čokoládu a vepřové koleno

     

    ...
    Autor: Shutterstock
    Čokoláda vám kromě dobré nálady pomůže také v boji s vráskami. Přirozeně podporuje obnovu kožních buněk, obsahuje dva druhy antioxidantů a chrání pleť před vlivem UV. Samozřejmě máme ale na mysli tu s vysokým obsahem kakaa. Bílá čokoláda vám totiž vytvaruje spíš boky, než obličej.

     

    Vepřové koleno pak obsahuje velké množství kolagenu, který prospívá naší pleti i kloubům. V jaké úpravě si ho dáte, to už záleží jen na vás. Doporučujeme ale kvalitní maso, pokud možno z bio chovu či od osvědčeného řezníka. Otrlejší si pak můžou vychutnat koleno i s kůží, aby do sebe kolagenu dostali ještě víc.

  • Dejte sbohem mrtvým buňkám

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Aby měly všechny protivráskové krémy a séra vůbec šanci na vaši pleť působit, dopřejte jí alespoň jednou týdně šetrný peeling, při kterém se odstraní neviditelná vrstva odumřelých kožních buněk, která do vaší pleti dostatečně nepropouští všechnu péči, kterou jí dáváte.

     

    Vyberte si ideálně velmi jemný peeling plný přírodních složek, který pleť nejenom vyčistí, ale také vyživí. Na peelingu nikdy nešetřete! Příliš hrubé krystalky nebo nevhodné složení by na vašem obličeji nadělali víc škody, než užitku.

  • Nadopujte se vitaminem C

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je to takový malý zázrak. Posiluje naši imunitu, chová se jako antioxidant a navíc podporuje tvorbu kolagenu, takže vaši pleť zpevňuje, rozjasňuje a posiluje její ochrannou bariéru. Popíjením pomerančového freshe zajistíte, že se vám letošní období rýmy vyhne obloukem. Jeho zázračné účinky na vaše vrásky navíc podpořte kosmetikou, která bude vitamín C obsahovat. Ve složení jej najdete také pod názvy kyselina askorbová, L-ascorbic nebo ascorbyl palmitate.
  • Odličujte se šetrně

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Vážně není jedno, když se po návratu z večírku neodmalujete, protože jste už šíleně unavená. Správné čištění od zbytků make-upu a jiných nečistot je základem zdravé pleti. Jenomže i zde platí, že všeho moc škodí. Nepoužívejte k mytí obličeje mýdlo, ani příliš mnoho přípravků obsahujících alkohol. Zbavila byste svoji pokožku přirozené hydratace, která zabraňuje právě tvorbě vrásek. Místo toho se odličujte přírodními oleji, které jako jediné dokážou vaši pleť odlíčit opravdu dokonale.
  • Naučte se spát na zádech

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Spaní na břiše nebo na boku má totiž za důsledek vznik nepatrných otlaků od povlečení, které bohužel po probuzení nemizí tak rychle, jak bychom si myslely. Spaní obličejem na polštáři je zodpovědné za vznik vrásek na tvářích a na bradě. Pokud máte pocit, že na těchto místech už žádné nové nepotřebujete, naučte se spát s obličejem otočeným k nebesům.
  • Mlsejte ořechy a borůvky

     

    ...
    Autor: profimedia.cz - ilustrační foto
    Temně modré bobulky v sobě skrývají flavonoidy, vitamíny A,C a E, které dokáží odrážet volné radikály. Právě ty totiž narušují strukturu buněk a přispívají tak ke stárnutí pleti. Ořechy naproti tomu obsahují nenasycené mastné kyseliny, které se starají o pružnost tkání a tím zpomalují tvorbu vrásek. Dejte si denně hrst čerstvých nebo sušených borůvek a hrst ořechů a potěšíte nejen pleť, ale i chuťové buňky.
  • Cvičte jógu

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    A sice tu obličejovou! Mimické svaly, stejně jako jakékoliv jiné svaly, je potřeba procvičovat. I bez zákroku plastických chirurgů si tedy můžete "vytrénovat" pleť, aby nevypadala unaveně, povisle a netvořila vám nežádoucí vrásky, nebo také "druhou bradu".

     

    Obličejová jóga zahrnuje sérii cviků, které byste měla cvičit alespoň jednou denně. Trénovat přitom nemusíte všechny - stačí se zaměřit jen na ty partie, které jsou podle vás problematické. Odměnou vám bude prokrvená pokožka bez vrásek.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.