Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedovaté gelové nehty: Mohou vám zničit ruce!

Na co si při výběru nehtového studia dávat pozor?
4. srpna 2014 | 06:00

Přestože mají gelové a jiné „umělé“ nehty už trochu po sezóně, stále je spousta žen, které potřebují nebo chtějí, aby jejich manikúra vypadala dokonale. A vlastní nehty nemají úplně kvalitní, nebo se jim prostě nedostává dost času na jejich úpravu. Jdou do salonu. Je třeba dobře zvážit, do kterého.

Do salónu ano, ale…

Hodně z nás skutečně musí mít ruce doslova jako ze škatulky. Je nám na ně při práci mnohdy hodně vidět, vnímají to kolegové, klienti a podobně. Přitom máme jen minimum času na často zdlouhavou domácí manikúru a lakování, které nemusí dopadnout ideálně. Takže super řešení: jdeme do salonu, kde nám nehty „udělají“. Výborný nápad, ale všude to neumějí. Na co si při výběru nehtového studia dávat pozor?

Levné neznamená vždy kvalitní

Ačkoli hodně z nás řeší peníze a počítá každou korunu, v případě umělých nehtů to nikomu nedoporučujeme. Není radno podléhat lákadlům v podobě levných a nejlevnějších nabídek, na které nás některá nehtová studia lákají. Naopak je třeba si dopředu zjistit, jaké prostředky a metody při práci manikérky používají. Zkušenosti mnohých žen jsou totiž i velmi nepříjemné – od nepovedeného stylingu až po úplně zničené nehty a dlouhou léčbu.

manikúra
Autor: Profimedia.cz
Pozor, jed!

Ne všichni nehtoví stylisté pracují poctivě. Někteří používají látky, které jsou, na rovinu řečeno, v České republice ze zdravotních důvodů zakázané. Jedná se především o tak zvaný methylmetacrylát, ve zkratce MMA. Nehty leptá, ničí, rozrušuje jejich strukturu i kožní okolí. Poznáte ho především kvůli velmi nepříjemnému odéru, kterým se nezaměnitelně vyznačuje. Některým ženám se z tohohle zápachu dokonce dělá nevolno, takže ho rozhodně nemůžete „přehlédnout“. Jedná se o materiál, kterým se normálně neupravují nehty, ale lepí se jimi stavební materiály včetně dlaždic a betonu.

Puníkaté nehtíky také zaujmou
Autor: whitneyport.celebuzz.com
Nehty jako otvírák

Za kameňák v tom smyslu můžeme považovat praxi, kterou má zavedenou čtyřicetiletá Vlaďka z Prahy. Umělé nehty si nechává dělat už šest let, a jak si vždy stěžuje po návratu ze salonu, „strašně to smrdí“. Výhodou je ale podle jejích slov poměrně absurdní „dovednost“: díky methylmetacrylátovým nehtům běžně otevírá manželovi pivní lahve ukazováčkem. Nehet jí prostě funguje líp než otívrák na láhve. To, že má vlastní, původní nehty v pořádku, může zřejmě děkovat jen dobrému celkovému zdraví a genetice. Jiné ženy takové štěstí nemají.

Na co si při výběru nehtového studia dávat pozor?
Autor: Shutterstock.com
Bože, co se děje?!

Když nemáme o následcích užívání MMA ponětí, můžeme být i překvapené, co všechno že se nám pod úžasnými umělými nehty může začít dít. Plísně, záněty, deformace, doslova likvidace naši vlastní nehtové struktury. To všechno skutečně může mít MMA na svědomí. Někdo reaguje na tento jed i alergií kdekoli na kůži, záněty oční sliznice a hrozí dokonce i rakovina. To neberte jako strašení, ale jako fakt.

Buďte ve střehu

Sledujte, jakými nástroji a jakým způsobem vám manikérky nehty upravují. Ptejte se a nechte si ukázat, jak dezinfikují pilníky, nůžky a další instrumenty, jestli má pracoviště certifikát. Je to podstatné pro vaše zdraví. Proto se nesmíte stydět a nesmí vám to být trapné. Máte právo na vlastní ochranu a na to, abyste se mohly jasně rozhodnout, jestli chcete úpravu podstoupit. Kromě výše uvedených velkých malérů hrozí v případě ušmudlaných salonků i žloutenka, HIV, přenos herpetických nákaz a podobně. Takže legrace stranou zvažte, jestli je lepší ušetřit dvě stovky nebo být na dlouho nebo dokonce nadosmrti poznamenaná.

Autor: rie