Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Z akné nevyrostete! Co dělat, když vás trápí i po třicítce?

5. června 2014 | 15:55

Nejčastější větou, kterou dermatologové v ordinacích slyší je: "Je mi už třicet, ale pořád mám akné!" Akné je ovšem chronickým onemocněním pokožky a přestože se nejčastěji objevuje opravdu v době puberty, s věkem nijak nesouvisí.

Až 54% žen nad 18 let v současné době trápí akné a stává se tak největším kosmetickým problémem současnosti. Také proto, že většina z jeho forem má podstatu chronického zánětu.

Co je akné?

Akné je označení pro ucpání pórů a pomnožování bakterií pokožky v důsledku zvýšené aktivity mazových žláz. Když se mazový kanálek ucpe odumřelými kožními buňkami, začne se ve folikulu hromadit přirozený maz pokožky, což vede k pomnožování bakterií a následnému zánětu folikulu. Ten nakonec praskne a zánět se tak může rozšířit i do okolní tkáně.

Jak vzniká akné?

Příčin vzniku akné je samozřejmě mnoho. Mezi ty nejčastější ale patří nadměrná tvorba mazu, takzvaná seborea  a porucha rohovatění v ústí mazových žláz.

Avene Kompaktní make up SPF 50 (s minerálními filtry), 599 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firem

Pokud se tyto dermatologické problémy spojí s dalšími pro pleť nepříznivými faktory, jako je hormonální nerovnováha organismu, stres, nedostatečná péče o pleť, či špatné ovzduší, působící na pokožku, dochází k tvorbě nežádoucích pupínků, které jistě není potřeba představovat.

Akné po třicítce

V dospělosti, na rozdíl od puberty, mívá akné často chronický průběh, takže nemizí a dokonce se může průběžně zhoršovat. Radikální léčba přitom neexistuje. Je proto nutné dodržovat dlouhodobou dermatologickou léčbu a naučit se o pleť správně pečovat a čeho se naopak přísně vyvarovat.

Čištění je základ

Čistící micelární voda Bioderma Sébium H2O čistící voda, 399 Kč
Autor: archiv firem
Při úspěšné léčbě akné se nevyhnete pravidelnému čištění pleti. Každodenní péče by se proto měla skládat ze tří základních kroků: čištění, tonizace a hydratace.

Používejte přitom přípravky určené pro aknózní pleť, ideálně pak takové, které vám doporučí váš ošetřující kožní lékař. Jedině ten je totiž schopen přesně diagnostikovat váš typ a stav pokožky.

Na tohle zapomeňte!

Přestože by se mohlo zdát, že aknózní a mastící se pleť "vydrží cokoliv", opak je pravdou. V případě problematické pokožky se proto vyhněte takovým procedurám, které ji zbytečně namáhají. Peeling nebo masáž pokožky akné ve skutečnosti zhorší, stejně jako vymačkávání pupínků, které vede k rozšíření bakterií po celém obličeji.

Pokud se toužíte nebo dokonce potřebujete denně líčit, mějte na paměti pravidlo, že méně je více. Vybírejte si zásadně nekomedogenní make-up, který neucpává póry a nepodporuje tak vznik akné. Zpravidla jej naleznete v lékárně, například u kosmetických značek jako Eucerin, Bioderma, La Roche-Posay, Vichy nebo Avene.
Skinoren krém na léčbu akné, 219 Kč, k dostání v síti lékáren
Autor: archiv firem

V sortimentu těchto i mnoha dalších kosmetických firem navíc naleznete také širokou paletu pečující kosmetiky, určené pro léčbu akné. Skvělou zprávou je pak informace, že do volného prodeje byl před nedávnem zařazen i velmi účinný krém na akné Skinoren, který má schopnost nejen likvidovat již vytvořené pupínky, ale především bránit vzniku nových.

Autor: brig